Skocz do zawartości

Multiplikator niskoprofilowy

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowane przezemnie przy kiju do 70g i ciągnanie podobnej gramatury gum i jerków. 2 Sezony Tatula CT100HSL i obecnie jeden niecały sezon AbuRevo Premier 4gen z niskim przełożniem. Obydwa multiki po tym czasie nie wykazuja najmniejszego zużycia. Może to coś pomoże. 

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Przerzucilem juz kilkanascie stron roznych watkow o multikach i jak zawsze w takich sytuacjach zaczynam miec metlik w glowie. Szukam multika do przynet powiedzmy do 80g max. Pod szczupaka ale rowniez na ryby tropikalne. Zarowno te morskie jak i slodkowodne. Te drugie to tylko tydz lub dwa w roku. Mam w tej chwili Tatule 100 ale o ile sie nie myle ona mi nie nawinie 100-150 m mertow pletki 40lb. Chyba, ze istnieje cos takiego jak glebsza szpulka? Budzet to ok 600pln. W tej chwili typuje Tatula 200 ale moze jest cos jeszcze do rozwazenia?

Edytowane przez Luckyguliver

Hmmm No korzysc Lexy (patrze na model 300CC) mocniejszy hamulec. Ma tez chyba terkotke :) Natomiast pojedynczy power knob rodzi we mnie mieszane uczucia. Wygodne to? 

Nie znam się ale wydaje mi się że pod ryby tropikalne to raczej wiekszy nawój . Tam trzeba czasem szybciej poprowadzić.

Przerzucilem juz kilkanascie stron roznych watkow o multikach i jak zawsze w takich sytuacjach zaczynam miec metlik w glowie. Szukam multika do przynet powiedzmy do 80g max. Pod szczupaka ale rowniez na ryby tropikalne. Zarowno te morskie jak i slodkowodne. Te drugie to tylko tydz lub dwa w roku. Mam w tej chwili Tatule 100 ale o ile sie nie myle ona mi nie nawinie 100-150 m mertow pletki 40lb. Chyba, ze istnieje cos takiego jak glebsza szpulka? Budzet to ok 600pln. W tej chwili typuje Tatula 200 ale moze jest cos jeszcze do rozwazenia?

Pomyśl nad Alphasem 150HL mam na zbyciu.

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Swiezbi mnie reka jak cholera zeby pociagnac za cyngiel i kupic sobie jakis nowa zabawke ale sie wstrzymam :) Za kilka tygodni jade na wyprawe w zamorskie kraje wiec sie przekonam jaki to bedzie typ lowienia, jakie gramatury przynet, linki i miejmy nadzieje ryby. Potem podejme decyzje juz na spokojnie. 

@Dzieki Marioo ale chyba nie tego szukam. W tej chwili uzywam TATULA SV 7.3L - TW

Edytowane przez Luckyguliver

• 3 tygodnie później...

Witam .Ktoś posiada Shimano Curado 201K  z przełożeniem 6.2:1 . Zamierzam taki zakupić do wędki o gramaturze wyrzutu 20-100g i czy ten multik da radę z gumami + główka 100g. 100g przynent chcę używać sporadycznie z cztery dni w roku  a na codzień gramatura przynent 50-60g.Proszę o opinie jak ktoś ma większe doświadczenie w castingu bo ja dopiero zaczynam łowić tą metodą

Witam .Ktoś posiada Shimano Curado 201K z przełożeniem 6.2:1 . Zamierzam taki zakupić do wędki o gramaturze wyrzutu 20-100g i czy ten multik da radę z gumami + główka 100g. 100g przynent chcę używać sporadycznie z cztery dni w roku a na codzień gramatura przynent 50-60g.Proszę o opinie jak ktoś ma większe doświadczenie w castingu bo ja dopiero zaczynam łowić tą metodą

Mam ten młynek od zeszłego sezonu, jest sparowany z kijem do 60gr.

Moim zdaniem zakres 20-60 jest dla niego idealny, niżej też można, rzucałem wirówką aglia 5, chociaż fajerwerków nie było. Jeśli chodzi o przynęty 100gr to nie testowałem ale myślę, że przy podanej przez ciebie częstotliwości używania takowych, nie będzie to stanowiło problemu.

• 3 miesiące temu...

mam nadzieję że odpowiedni dział ponieważ kupiłem używany zestaw castingowy i myślę że dość przystępny cenowo a zarazem wydawał się solidny choć przyznam że najbardziej mi zależało na multiku. ale do rzeczy kupiłem REVO S RVO3S-L wedle opisu 8 łożysk, 6.4:1, hamulec 9kg, nawój 66cm waga 210.8g no i potem 12lb/.32mm/135m i dla plecionki 30lb/.36mm/135m

no i teraz pytanie czy ten multik będzie się nadawał do casta do 70cw. czy coś w tym kierunku chociaż według sprzedającego powinien sobie poradzić nawet 80g. ale skoro plecionki 0,17 weszło jakieś 150 to czy 20-30lb wejdzie faktycznie koło 130m? czy ten multik sobie poradzi z takimi przynętami czy zestaw na lekko?

niestety nie mam instrukcji obsługi ani nie znalazłem jeszcze chwili żeby poczytać jak go poustawiać.

póki co jest z kijkiem okuma black rock 5-25 cw długość 2,12 ale latać jakoś nie bardzo daleko chcą przynęty powiedzmy wielkość 9 cm +główka 10-12g rozumiem że dopiero pierwszy raz miałem go w rękach i jeszcze się uczę ale pierwsze odczucie to za krótki dolnik i strasznie męczyła mi się ręka rzucając tym zestawem żeby posłać nieco dalej ten zestaw w wodę.

Edytowane przez krakersik

Po pierwsze do casta trzeba sie przyzwyczaić. Nie zniechęcaj się. Multik powinien ogarnąc takie gramatury. Przynety i gramatury które opisałeś są w miare lotne także podejrzewam, że to kwestia ustawienia multika. Najpierw ustaw sobie docisk szpulki (te pokrętło po lewej stronie obok gwiazdki hamulca walki) tak , żeby szpulka miała lekko wyczuwalny luz. Potem kombinuj z hamulcem rzutowym (pokrętło po prawej stronie multika) . Na początek ustaw sobie najciężej i schodz coraz niżej (dopasowując ustawienie do przynety którą rzucasz myśle, że na poczatek 3/4 lub na połowe bedzie OK). Podczas rzutu a szczególnie w koncowej fazie lotu przynety staraj sie kontrolować szpule kciukiem.

mam nadzieję że odpowiedni dział ponieważ kupiłem używany zestaw castingowy i myślę że dość przystępny cenowo a zarazem wydawał się solidny choć przyznam że najbardziej mi zależało na multiku. ale do rzeczy kupiłem REVO S RVO3S-L wedle opisu 8 łożysk, 6.4:1, hamulec 9kg, nawój 66cm waga 210.8g no i potem 12lb/.32mm/135m i dla plecionki 30lb/.36mm/135m

no i teraz pytanie czy ten multik będzie się nadawał do casta do 70cw. czy coś w tym kierunku chociaż według sprzedającego powinien sobie poradzić nawet 80g. ale skoro plecionki 0,17 weszło jakieś 150 to czy 20-30lb wejdzie faktycznie koło 130m? czy ten multik sobie poradzi z takimi przynętami czy zestaw na lekko?

niestety nie mam instrukcji obsługi ani nie znalazłem jeszcze chwili żeby poczytać jak go poustawiać.

póki co jest z kijkiem okuma black rock 5-25 cw długość 2,12 ale latać jakoś nie bardzo daleko chcą przynęty powiedzmy wielkość 9 cm +główka 10-12g rozumiem że dopiero pierwszy raz miałem go w rękach i jeszcze się uczę ale pierwsze odczucie to za krótki dolnik i strasznie męczyła mi się ręka rzucając tym zestawem żeby posłać nieco dalej ten zestaw w wodę.

Jak dla mnie do przynęt 80 gramów dla początkującego linka 20 Lb za cienka. 30 a lepiej 40 Lb.

Kijek wziąłbym zdecydowanie dłuższy do gum i z dłuższym dolnikiem.

• Like 1

dzięki za info czytając opisy ciężko się połapać hamulec do 9 kg a okazuje się że 5,5 kg jest lepszy do ciężkiego cast'a jeszcze się w tym gubię rozumiem że wiele zależy od konstrukcji i producenta.
co do linki 30lb czy 40lb to zobaczymy póki co jedyna strata to na zaczepie brody minimalne i pod kontrolą ale zdarzyły się przy zabawie hamulcem odśrodkowym bo w tym multiku pod obudową są zapadnie pitch 3 sztuki i 3 sztuki nie podpisane. i jeszcze nie odkryłem co i jak i jakie ustawienie. a opisu co i jak to po angielsku gdzieś znalazłem i nie do końca go rozumiem merytorycznie więc zostaje się praktyka nad wodą. poniżej fotka poglądowamaxresdefault.jpg