krakersik Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 W sumie to pytasz jak ustawiać tych 6 dynksów?w sumie to tak a raczej jaka jest zależność pitch i te bez i co powoduje zwalnianie tych przełączników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 to sa bloczki hamulca odśrodkowego, im mniej bedzie zblokowanych tym też dalej będzie ci latać. ale narazie bym dał 3x3 i regulował pokretłem przy hamulcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Marcinie, wydaje mi się,że trzeba wyjaśnić koledze co to znaczy "zblokowane".Tych 6 żółtych bloczków można przesuwać paznokciem z lekką siłą. Powinny zrobić lekkie "klik". Zasada jest taka jak kręcenie piruetów na łyżwach...czym ręce bliżej ciała tym szybsze obroty (i na odwrót) Czyli jak wszystkie bloczki klikniesz w pozycje jak najbliższą środka szpulki, tym szybciej będzie się kręcić. Jak ustawisz na zewnątrz to najwolniej. Możesz robić ustawienia pośrednie czyli tak jak np zaleca Marcin, ja bym zalecał na pierwsze próby ustawienie 5 na zewnątrz-jeden do środka i zmieniał na 4:2, 3:3 itd stopniowo po opanowaniu "bezpiecznych" ustawień. Oczywiście skracają się rzuty, ale na początek nie ma co bić się o odległości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Marcinie, wydaje mi się,że trzeba wyjaśnić koledze co to znaczy "zblokowane".Tych 6 żółtych bloczków można przesuwać paznokciem z lekką siłą. Powinny zrobić lekkie "klik". Zasada jest taka jak kręcenie piruetów na łyżwach...czym ręce bliżej ciała tym szybsze obroty (i na odwrót) Czyli jak wszystkie bloczki klikniesz w pozycje jak najbliższą środka szpulki, tym szybciej będzie się kręcić. Jak ustawisz na zewnątrz to najwolniej. Możesz robić ustawienia pośrednie czyli tak jak np zaleca Marcin, ja bym zalecał na pierwsze próby ustawienie 5 na zewnątrz-jeden do środka i zmieniał na 4:2, 3:3 itd stopniowo po opanowaniu "bezpiecznych" ustawień. Oczywiście skracają się rzuty, ale na początek nie ma co bić się o odległości. Robert, też tak kiedyś myślałem ale ktoś mi wyjaśnił, że nie do końca o to zjawisko chodzi http://jerkbait.pl/topic/38853-shimano-curado-201e7/#entry1437305 Bloczki rozłożone trą o bieżnię i to meritum działania hamulca odśrodkowego Choć cieszę się, że tą łyżwiarkę zapamiętałeś Edytowane 24 Maja 2019 przez coma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakersik Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 spoko dzięki chłopaki do tego doszedłem jestem na etapie 3x3 a pokrętła przy hamulcu jakoś nie umiem wyczuć więc kontroluje kciukiem. mam wrażenie że kijek nie daje się załadować i przy tej wadze przynęt sztywna pała się robi. co prawda w zamyśle jest kupienie dłuższego kijka z przeznaczeniem na przynęty tak do 70g. ale muszę przyznać doznania z castingu i hol to zupełnie inna bajka niż spinning. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Pokrętłem przy gwiazdce ustawiasz póki co pod rana przynęte którą lowisz. Czyli zwalniasz kciuk u przynęta ma opadać z lekkim oporem. A jak będzie już coraz lepiej szło to sobie odkrecasz . To daj coś ciezszego i zobaczysz co będzie działo się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) spoko dzięki chłopaki do tego doszedłem jestem na etapie 3x3 a pokrętła przy hamulcu jakoś nie umiem wyczuć więc kontroluje kciukiem. mam wrażenie że kijek nie daje się załadować i przy tej wadze przynęt sztywna pała się robi. co prawda w zamyśle jest kupienie dłuższego kijka z przeznaczeniem na przynęty tak do 70g. ale muszę przyznać doznania z castingu i hol to zupełnie inna bajka niż spinning.Kciuk u castingowca zawsze w pogotowiu i użyciu! Jak niedawno wyrabiałem nowy paszport, to przy pobraniu odcisku kciuka, wynik był następujący: lewy kciuk-bardzo mocny ślad. Prawy kciuk-bardzo słaby ślad ... wytarł się Edytowane 25 Maja 2019 przez BOB 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CARP Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Panowie a podpowie ktoś citica201HG jaki cieżar przynety obsłuży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Panowie a podpowie ktoś citica201HG jaki cieżar przynety obsłuży ? Podpowiem, ale samemu poszukać pewnie nie zaszkodzi jerkbait.pl-shimano-citica-201-kilka-pytań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CARP Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Dziękuję za odpowiedż ,wszystko to czytałem. To zapytam inaczej , czy da radę z gumami do 80g . Edytowane 26 Maja 2019 przez CARP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ak47 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Witam, jestem na forum nowy, aczkolwiek w metodzie castingowej mam już doświadczenie.Chciałbym się dowiedzieć jaki multiplikator polecacie do kija savage gear black savage 15-50 210cm?Zaznaczę, że zależy mi na żywotności konstrukcji i na tym by multiplikator pracował cały czas jak przysłowiowe "masełko", a nie wykraczył się po miesiącu łapania. Mój poprzedni multik rozsypał się przy rzucaniu przynętami do 60 gram. Łapię głownie jerkami: salmo slider 10 cm, sweeper 14 cm, plus gumy: pulse shad 18 cm bez obciążenia, pulse shad 14 cm z obciązeniem do 10 gram, więc nie zawsze będzie to praca wędka-multiplikator na zmianę, często ze względu na łapanie gumami będzie to praca tylko multiplikatorem. Budżet jakim dysponuję to 600 zł, fajnie byłoby gdyby multik mógł oddawać dość dalekie rzuty.Może być to używana konstrukcja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Witam, jestem na forum nowy, aczkolwiek w metodzie castingowej mam już doświadczenie.Chciałbym się dowiedzieć jaki multiplikator polecacie do kija savage gear black savage 15-50 210cm?Zaznaczę, że zależy mi na żywotności konstrukcji i na tym by multiplikator pracował cały czas jak przysłowiowe "masełko", a nie wykraczył się po miesiącu łapania. Mój poprzedni multik rozsypał się przy rzucaniu przynętami do 60 gram. Łapię głownie jerkami: salmo slider 10 cm, sweeper 14 cm, plus gumy: pulse shad 18 cm bez obciążenia, pulse shad 14 cm z obciązeniem do 10 gram, więc nie zawsze będzie to praca wędka-multiplikator na zmianę, często ze względu na łapanie gumami będzie to praca tylko multiplikatorem. Budżet jakim dysponuję to 600 zł, fajnie byłoby gdyby multik mógł oddawać dość dalekie rzuty.Może być to używana konstrukcja. Pozdrawiam.Curado K, Tatula 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 CześćJakiego milutka polecicie żeby obsługiwał do 60-70grBudżet to (+-)900 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Patrz wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 CześćJakiego milutka polecicie żeby obsługiwał do 60-70grBudżet to (+-)900 złUparty jesteś.Jak przeczytasz potrzebne Ci wątki, zagadnienia to na wszystkie zapytania dostaniesz odpowiedź.Po za tym chyba już Godski Ci odpowiadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi