venom_666 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Ścigać? Człowieka który poświęca swój czas i często pieniądze na działalność min na Twoją rzecz? Jak jest Twoim zdaniem niegodzien by Cię reprezentować to sam wejdź do zarządu. Największy problem PZW to "klientela" która tylko wymaga a sama działać nie chce.Czytanie ze zrozumieniem i całości a nie pojedynczych postów.Kolega wciąż pisze o Onych i Tamtych i wszystkich innych złych. To akurat była część z wyjaśnienia, że ZO to nie jacyś mityczni bezosobowi ONI a ludzie z koła. Nie prezes czy skarbnik, ale delegaci tam wysłani i to do nich pretensje i ściganie ich oraz rozliczanie z roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Więc może młoda krew, młodego prężnego prezesa, który nie musi byc wędkarzem a wspiera go tylko kilka osób majacych na ten temat pojecie może zdziałać cuda. Zapraszam do działania, znajdź tych młodych, prężnych i ambitnych, którzy za dietę i zwrot kosztów dojazdu na zebranie zdziałają cuda i zmienią ten nędzny, wędkarski, świat.Dlaczego wciąż ci sami ludzie są wybierani? Dlatego, że pozostali członkowie kół wolą siedzieć przed ekranem i wieszać na nich psy.Na walne zebrania w kołach przychodzi 3-5% członków, a później mają pretensje, że zawodów za mało, że nagrody byle jakie, że źle zorganizowane, a wreszcie, że nie ma rybów, a tam gdzie są to jakieś nołkile powymyślali. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Czytanie ze zrozumieniem i całości a nie pojedynczych postów.Kolega wciąż pisze o Onych i Tamtych i wszystkich innych złych. To akurat była część z wyjaśnienia, że ZO to nie jacyś mityczni bezosobowi ONI a ludzie z koła. Nie prezes czy skarbnik, ale delegaci tam wysłani i to do nich pretensje i ściganie ich oraz rozliczanie z roboty.No właśnie, tylko żeby kogoś ścigać lub mieć do kogoś pretensje to trzeba także się udzielać w życiu związku trochę bardziej niż przez opłacenie składek. Ile jest takich osób? U nas w kole na zebrania przychodzi prawie 10% członków. Super wynik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Dalej nie rozumiesz...Narzekając na "GÓRĘ", narzekasz na tych właśnie przedstawicieli własnego koła między innymi. To z nich tworzony jest ZO. Tak więc chcąc rozliczać górę, masz jej przedstawicieli u siebie na miejscu. Problemem jest to że kół jest dużo, tych przedstawicieli też, a większość działa dokładnie tak jak w kole... Pojadą raz czy dwa na wybory, wybiorą innych, staż leci, odznaki i ulgi za działaność też... Ręce umywają, bo "ja nie jestem w zarządzie", ale k... rękę za tym zarządem podniósł (albo i nie bo nie pojechał).Mówisz że nie mam prawa wymagać niczego od swojego przedstawiciela?? Na tym polega demokracja i działalność wszelkich stowarzyszeń. Ktoś się godzi na reprezentowanie innych a ci inni maja prawo wymagać by robił to dobrze i go z tego rozliczyć, oraz udzielić, bądź nie udzielić absolutorium. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zapraszam do działania, znajdź tych młodych, prężnych i ambitnych, którzy za dietę i zwrot kosztów dojazdu na zebranie zdziałają cuda i zmienią ten nędzny, wędkarski, świat.Dlaczego wciąż ci sami ludzie są wybierani? Dlatego, że pozostali członkowie kół wolą siedzieć przed ekranem i wieszać na nich psy.Na walne zebrania w kołach przychodzi 3-5% członków, a później mają pretensje, że zawodów za mało, że nagrody byle jakie, że źle zorganizowane, a wreszcie, że nie ma rybów, a tam gdzie są to jakieś nołkile powymyślali. Samo sedno sprawy, gadanie o niczym...Tak jest we wszystkich kołach, w moim podobnie, na 200 członków na zebraniu jest 30-tu.Tak więc by wybrać komisje, zarząd, delegatów... Później p...nie, że Ci sami zostali....Stare hasło "weźmy się i zróbcie"...…. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawiniel Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Hah... Czyli jak sami wszyscy zauważacie jedna wielka rozpierducha Właściciela brak - stan prawny jaki jest taki jest.Stan fizyczny hmmm, jak widać z opinii chyba też nie najlepszy. A teraz popatrzcie sobie na instytucję typu: Sklep Wędkarski - zarządzane przez jednego właściciela - nic nie brakuje I kasa spływa wszystkimi możliwymi kanałami. Wybór wow... - mydło I powidło co tylko trzeba. Organizowane zawody na wysokim poziomie. Nagrody nikt nie narzeka. Jaka różnica? - jest własciciel, ktoś komu zależy, czerpie z tego zyski więc stara sie polepszać swój stan jak I zadowolenie klientów którzy wróca jeśli bedą dobrze obsłużeni. W obecnym świecie kto ma czas na uczestnictwo I delegatury jak wspominacie - Panowie - prosze was.Emeryci I renciści bo nikt wiecej - no chyba, że znajdzie się młodszy emeryt nauczyciel lub wojskowy a to wtedy tytuły.Tylko ludzie ci mają, nikogo nie obrażając nikłe pojecie na temat interesów. A tak do tego trzeba podejść w obecnych czasach. Bo jak to mówią wolontariat dobry jest na czasowe impresy typu WOŚP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Samo sedno sprawy, gadanie o niczym...Tak jest we wszystkich kołach, w moim podobnie, na 200 członków na zebraniu jest 30-tu.Tak więc by wybrać komisje, zarząd, delegatów... Później p...nie, że Ci sami zostali....Stare hasło "weźmy się i zróbcie"...…. Na moim walnym a jestem na wszystkich walnych od 2011 roku przechodzi około 35-40 osób. Stały skład. Członków koło liczy ponad 1200 osób (Warszawa). Kiedyś zaproponowałem żeby ludziom wysyłać jakiś "mailing" o planowanym walnym oprócz suchej informacji na stronie internetowej. Może by chociaż 50% przyszło. Zarząd mi wytłumaczył to tak. No i teraz sobie wyobraź, że ci 600 osób przychodzi. Trzeba gdzieś wynająć halę, krzesła, nagłośnienie, wydrukować porządek obrad x 600, liczyć ręcznie głosy dla podniesionej ręki, każdy by miał prawo zabrać głos w dowolnej sprawie. Nie ma na to czasu ani pieniędzy. Powiedzieli, że jest lepiej tak jak jest, stały skład, ten sam skarbnik i zarząd od 20 lat. I tak to się kręci. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Na moim walnym a jestem na wszystkich walnych od 2011 roku przechodzi około 35-40 osób. Stały skład. Członków koło liczy ponad 1200 osób (Warszawa). Kiedyś zaproponowałem żeby ludziom wysyłać jakiś "mailing" o planowanym walnym oprócz suchej informacji na stronie internetowej. Może by chociaż 50% przyszło. Zarząd mi wytłumaczył to tak. No i teraz sobie wyobraź, że ci 600 osób przychodzi. Trzeba gdzieś wynająć halę, krzesła, nagłośnienie, wydrukować porządek obrad x 600, liczyć ręcznie głosy dla podniesionej ręki, każdy by miał prawo zabrać głos w dowolnej sprawie. Nie ma na to czasu ani pieniędzy. Powiedzieli, że jest lepiej tak jak jest, stały skład, ten sam skarbnik i zarząd od 20 lat. I tak to się kręci.Masz częściowo rację. Ja osobiście interesuję się kiedy jest zebranie. Na dzień dzisiejszy jest tablica ogłoszeń koła na którym wisi informacja o terminie zebrania, dodatkowo podają informację na stronie internetowej koła ( zmotywowałem ich do zamieszczania informacji na stronie), zebranie od wielu lat odbywa się w II połowie lutego każdego roku.Jak się chce to można, jak się nie chce....P.s.Kiedyś brałem czynny udział przez jedną kadencję w Zarządzie Koła. Byłem nawet komendantem SSR. Szkolenia, kontrole, poświęcanie swojego prywatnego czasu - nie jest to łatwy i przyjemny chleb i miłe spędzanie prywatnego czasu, dlatego szanuję każdego społecznika, ale prawdziwego społecznika, nie tych którzy kroją kasę z tego...Kolega wyżej zauważył, czasy czynów społecznych już się skończyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Widzisz, u mnie w kole skarbnik przy wnoszeniu opłat prosi o podanie nr telefonu, by można było powiadamiać o tym, co się dzieje w kole. W minionym roku było 550 członków, nr telefonu zostawiło 50, każdy dostaje sms-y o imprezach, zawodach, zebraniach. Na walne przyszło 25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 dawiniel - jest istotna różnica pomiędzy stowarzyszeniem a sklepikiem. Warto to rozumieć.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Widzisz, u mnie w kole skarbnik przy wnoszeniu opłat prosi o podanie nr telefonu, by można było powiadamiać o tym, co się dzieje w kole. W minionym roku było 550 członków, nr telefonu zostawiło 50, każdy dostaje sms-y o imprezach, zawodach, zebraniach. Na walne przyszło 25 No czyli taka ilość by wybrać władze koła .Znowu Ci sami zostali :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Dalej nie rozumiesz...Narzekając na "GÓRĘ", narzekasz na tych właśnie przedstawicieli własnego koła między innymi. To z nich tworzony jest ZO. Tak więc chcąc rozliczać górę, masz jej przedstawicieli u siebie na miejscu. Problemem jest to że kół jest dużo, tych przedstawicieli też, a większość działa dokładnie tak jak w kole... Pojadą raz czy dwa na wybory, wybiorą innych, staż leci, odznaki i ulgi za działaność też... Ręce umywają, bo "ja nie jestem w zarządzie", ale k... rękę za tym zarządem podniósł (albo i nie bo nie pojechał).Mówisz że nie mam prawa wymagać niczego od swojego przedstawiciela?? Na tym polega demokracja i działalność wszelkich stowarzyszeń. Ktoś się godzi na reprezentowanie innych a ci inni maja prawo wymagać by robił to dobrze i go z tego rozliczyć, oraz udzielić, bądź nie udzielić absolutorium.Rozumiem. Wiem dokładnie jak to działa. Do 2016 nasze koło nie przeprowadziło żadnych zawodów spinningowych mimo iż przez trzy lata składałem wnioski na zebraniach. Teraz mamy spinningowe grand prix koła oraz najliczniejszą ekipę zawodników w okręgu. W jaki sposób? W taki iż zostałem kapitanem sportowym w kole i sam się wszystkim zająłem. Także zawsze będę powtarzał że mniej gadania a więcej działania. Także na pewno nie jestem z tych narzekających. Ktoś chce mieć wpływ to niech działa. Rozliczanie kogoś innego na zasadzie że on zły to wybiorę innego też nie do końca się sprawdza. By mieć pewność że coś pójdzie w dobrą stronę należy osobiście się w to zaangażować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawiniel Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Jasna sprawa. Tylko po co rozumieć skoro nie działa?Trzeba uczyć się i wyciągać wnioski od lepszych i tych którym się udaje.Czasy stowarzyszeń już za nami. Niestety sporo jeszcze osób na tym świecie, którym podoba się ten stan rzeczy.Na emeryturę mają gdzie iść pogadać, ponarzekać, napić się na event-ach. Czy ktoś taki będzie miał ochotę na zmianę. Retoryczne oczywiście. Struktura przestarzała nie dostosowana do obecnych realiów i tyle. Pewne, że zmiany nadejdą, może już tego nie dożyję, ale to tak jak że zmiana ustroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Struktura jak struktura... Myslę że bardziej ludzie nie bardzo dostosowani, bo jednak w innych miejscach na swiecie działają i kluby i stowarzyszenia, a często z limitowaną ilością członków. Różnica taka, że tam ludziom się chce do stowarzyszeń należeć i w nich działać, rozumiejąc że majątek jest wspólny. U nas jest ciągle podział na my i oni, a jak coś wspolne to znaczy że niczyje i mozna robić co się chce olewając zasady... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Marian w innych miejscach na świecie (czyt. TYCH) w ogóle mają lepiej. I więcej się zarabia, i pieniądz ma inną wartość, i ludzie bardziej wypoczęci mają chęci i ochotę. A u nas jak już "Kowalski" się nachapie tych złotówek na fuchach czy L4 to po opłaceniu karty (jak najtaniej ma się rozumieć i na cała Polskę, porozumienia w opcji "0" najlepiej) musi się "odłowić". Szybko, dużo, Tesco..Zdjęć nawrzucać na fejsa, teściowej wcisnąć 8kg leszcza (tzn 16szt) "bo brały". Aaa i na jerku ponarzekać na gumofilców co mu ryby wybierajo i "dziadków" w PZW, że ryb nie ma.No ale będzie lepiej..tylko niech te cholerne pokolenie "dziadków" wymrze /;-).. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Krzysiek P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 tiaaaaaa, tyle że następne pokolenie rośnie i ma się dobrze, a i zdjęć więcej wrzuca oburzone tym że ktoś śmie zwrócić uwagę na wymiary czy okresy...Pewnie już za stary na to wszystko jestem bo nic mnie tak nie śmieszy jak te słitfocie z rybami blisko obiektywu na wyciągniętych rękach...Klasyczny przykłąd ogłupienia to jeden z postów i całej w sumie dyskusji na fejsowej stronie W360 gdzie to jeden się pochwalił okoniem 55cm a potem jeszcze dołożył zdjęcie szczupaka rzekomo mającego 7,80kg... Dobrze to nie tyle będzie, co już było i to dawno w czasach uważanych za złe i pogańskie... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Papier cierpliwy, papier wszystko przyjmie.Rozbudowany statut, którego ponoć członki(człowieki) nie znają. A jak już poznają to i tak nic z tego nie wynika bo Pan SOB wie lepiej.Stowarzyszenie? czy jednak działalność gospodarcza?Czemu od zawsze słyszę, że przystań w BM nie przynosi zysków?Skoro stowarzyszenie to o jakich zyskach mowa?A jeśli firma i coś jest nierentowne - to ? No właśnie - zamknąć?Zmienić ludzi którzy zarządzają firmą? Nie czarujmy się, to "firemka:" nastawiona na czerpanie korzyści dla wąskiej grupy osób. Kto nie z nami ten przeciw nam... Każdy kto próbuje naruszyć status quo jest szybciutko wyautowany.Był przykłąd w audycji A Gargas. Mój były prezes koła poczynił podobne spostrzeżenia. Ja mam podobne. Powtórzę - wielokrotnie pytałem przedstawiciela okręu o sprawozdanie - zawsze zostałem zbyty czym innym. "Nie ma żadnego istotnego powodu, przepisu, ani nakazu prawnego, aby koła albo okręgi publikowały publicznie szczegółowe sprawozdania ze swojej działalności - bo raz że jest to dodatkowa fatyga, koszt i dalsza rozbudowa administracyjnej czapy," Może i nie ma, ale zwykła przyzwoitość nakazuje, aby się rozliczyć ze społecznych pieniędzy.Robią to koła, a okręg nie musi????Fatyga... no fakt - dla zapracowanych pracowników etatowych biura ZO to faktycznie fatyga i koszt...Ale żeby skopiować i wkleić sprawozdanie na stronę to kolejną osobę byś Panie SOB zatrudnił???????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 W stowarzyszeniach rozliczeń dokonuje się na walnym - nie w sieci, nie w BIP-ie.. Pieniądze nie są społeczne, ani publiczne - są własnością członków koła, i nie widzę żadnych przeszkód w dostępie do dokumentów czy też sprawozdań - oczywiście prócz przypadków zaawansowanej niegramotności Po co niby; koło, klub albo okręg miałyby się spowiadać ze swoich pieniędzy wobec mało kumatej publiki, jakimś krzykaczom i oszołomom?? Kto chce, to wie.. Jakby co to pisz petycje, donosy, paszkwile, no i przede wszystkim s..j we własne gniazdo, eRKa - członku wyoutowany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Kolego SOB, oprócz propagandy prozwiązkowej nie przedstawiasz żadnych ale to żadnych rzeczowych argumentów. Bijesz pianę i nic więcej. Ja przedstawiam fakty, Ty wydumane ogólniki... Co wg Cb - wejdę do okręgu i poproszę o sprawozdanie? I udostępnią????? Weź mnie nie rozśmieszaj. "Pieniądze nie są społeczne, ani publiczne - są własnością członków koła" Taaa... kolejny przykład manipulacji. Własnością koła jest niewielki procent ze składki okręgowej. A i to musi być wydane zgodnie z wytycznymi okręgu(tak wiem - jest preliminarz wydatków koła, ale zatwierdzany przez okręg) więc co Ty bredzisz, że są własnością koła ?A co z pozostałą częścią składki się dzieje?????Człowiekom won od takiej wiedzy co nie???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawiniel Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Trudne czasy nastały jak widać. Starych drzew wyprostować ani przesadzić się nie da.Z własnej woli opuszczę ta dyskusję bo nic nie wnosi do stanu faktycznego i do niczego nie prowadzi.Poziom rozmowy podobny do tych z wpisów Pani Krystyny przez duże K. Proszę tylko pamiętać, że jeśli ktoś miałby ochotę kiedyś na zawnioskowanie zmiany chorego ustroju to jestem w stanie poświęcić swój czas jako np. Konsultanta od spraw finansowych lub zarządzania.Niestey w związku z tym, że opiekuje się dwójka dzieci w tym jednym niepełnosprawnym mój czas jest ograniczony. Posiadam jednak duże doświadczenie finansowe jak i z zarządzania ponieważ od ponad 20 lat są to moje codzienne obowiązki w jednej z największych korporacji. Pozdrawiam i powodzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawiniel Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Tak bdw prezes PZW... I to nie jest prawdą, że dach przeciwciał bo wcale prawie nie padało a chrypa zawodowa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 eRKa - jedynie reprezentuję oraz pochwalam zalety ludzkiego rozumu oraz standardowych ludzkich zdolności, większe formy umysłowej percepcji, no i kompatybilność ze światem rzeczywistym, nieurojonym..I jestem tolerancyjny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 eRKa - jedynie reprezentuję oraz pochwalam zalety ludzkiego rozumu oraz standardowych ludzkich zdolności, większe formy umysłowej percepcji, no i kompatybilność ze światem rzeczywistym, nieurojonym..I jestem tolerancyjny.. "Taaa... kolejny przykład manipulacji. Własnością koła jest niewielki procent ze składki okręgowej. A i to musi być wydane zgodnie z wytycznymi okręgu(tak wiem - jest preliminarz wydatków koła, ale zatwierdzany przez okręg) więc co Ty bredzisz, że są własnością koła ?A co z pozostałą częścią składki się dzieje?????Człowiekom won od takiej wiedzy co nie????" Powyżej Twoja odpowiedź na konkret...Bez komentarza Panie SOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 "Taaa... kolejny przykład manipulacji. Własnością koła jest niewielki procent ze składki okręgowej. A i to musi być wydane zgodnie z wytycznymi okręgu(tak wiem - jest preliminarz wydatków koła, ale zatwierdzany przez okręg) więc co Ty bredzisz, że są własnością koła ?A co z pozostałą częścią składki się dzieje?????Człowiekom won od takiej wiedzy co nie????" Powyżej Twoja odpowiedź na konkret...Bez komentarza Panie SOBErkA ty to jesteś jak ten kot z centralnej Polski. Na niczym się nie znasz ale za to na każdy temat chętnie się wypowiesz.Po kolei.Własnością koła jest niewielki procent ze składki okręgowej - koła w zależności od okręgu otrzymują od 30-50% składki członkowskiej(standardowy podział składki członkowskiej wynosi: koło 50%, okręg 40% i ZG-10%). Składka na ochronę i zagospodarowanie wód jest w 100% własnością okręgu i musi być wydana zgodnie z przeznaczeniem na ochronę i zagospodarowanie wód....to musi być wydane zgodnie z wytycznymi okręgu(tak wiem - jest preliminarz wydatków koła, ale zatwierdzany przez okręg) więc co Ty bredzisz, że są własnością koła... - Preliminarz wydatków w kole przygotowuje skarbnik koła, a następnie projekt zatwierdza Zarząd Koła. Projekt ten opiniuje Zarząd Okręgu(najczęsciej w 99,9% cała akcja kończy się na złożeniu projektu w sekretariacie ZO), a następnie jest zatwierdzany przez coroczne Wale Zgromadzenie danego koła. Co więcej na walnym wędkarze mogą wnieść swoje poprawki do projektu i jeśli uzyskają one 50%głosów+1 oraz będą zgodne z przepisami będą obowiązywały. Od 30-50% składki członkowskiej(zależy od wielkości okręgu im okręg większy tym bliżej do 50%) jest własnością/pozostaje w dyspozycji Zarządu Koła. A co z pozostałą częścią składki się dzieje????? - tak jak pisałem powyżej jest następujący podział składki członkowskiej wynosi: koło 50%, okręg 40% i ZG-10%. Okręg z 40% utrzymuje biura, pracowników, etatową straż rybacką (jeśli jest). Organizuje działalność sportową na szczeblu okręgu. Prowadzi edukację wśród młodzieży (wystarczy przeczytać statut). Składka na ochronę i zagospodarowanie wód jest w 100% własnością okręgu i musi być wydana zgodnie z przeznaczeniem na ochronę i zagospodarowanie wód. W wielu okręgach sprowadza się to zakupu materiału zarybieniowego, opłatach za dzierżawione obwody rybackie, utrzymanie własnych ośrodków zarybieniowych. Zarząd Główny swoje 10% wydaje na swoje utrzymanie(biur).Człowiekom won od takiej wiedzy co nie????" - każdy dociekliwy człowiek który umie czytać i posługiwać się komputerem może taką wiedzą zdobyć dość szybko bo jest ona ogólnie dostępna.Pozdrawiam M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 I co Ty wniosłeś swoją wypowiedzią?To wszystko po kilka razy już na forum było wałkowane.Gdzie - konkretnie gdzie można zapoznać się z rocznym sprawozdaniem finansowym okręgu?Jeśli masz taką wiedzę to się nią podziel, a nie metodą SOB-a podajesz ogólniki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi