Skocz do zawartości
  • 0

Jak wyglądają duże szczupaki

Pepe

Pytanie

Do napisania tej wiadomości skłoniła mnie informacja od jednego z kolegów (pikeman)że ma na rozkładzie kilkadziesią szczupaków powyżej 120 cm a w tym 133 i 135 cm. Jest to wynik na tyle niezwykły że wart bliższej lustracji. Od dawna śledzę wyniki fanatyków duzych szczupaków na świecie i dzięki kontaktom z dobrymi wędkarzami mam jakieś pojecie na ten temat. Każdy z tych łowców okazów marzy o sztuce powyżej 130 cm. Niektórzy nie są w stanie przekroczyć mniejszej długości - np. Bertus Rozemejier, który od 40 lat łowi wyłącznie szczupaki i sandacze ma na rozkładzie kilka sztuk po 128 cm i nie może przeskoczyc tej zaczarowanej granicy. Są oczywiście tacy, którzy złowili ryby powyżej 130 cm. Wiem np. o 2 sztukach złowionych przez Henka Rusmana, kolegę Bertusa który kiedyś był z nami na Piasecznie.

Tym nie mniej jednak wyniki kolegi pikemana budzą podziw. Niestety u mnie osobiście również wiele wątpliwości. Kolega zamieścił kiedyś na łamach tego forum zdjecia ryb, które wg. niego miały 127 i 135 cm. Widziałem te zdjęcia i delikatnie mówiąc szczerze wątpię. Nie wiem skąd wzięły się wspomniane pomiary. Może ktoś miał kiepską miarkę albo zapomniał zabrać okularów ale w żaden sposób ryby ze zdjęć nie pasują do podanych długości. Rozumiem, że każdy z nas chciałby zabłysnąć pięknymi okazami i zostać uznanym ekspertem w tej dziedzinie. Jeśli jednak kolega złowił kilka okazów powyżej 110 cm to moim zdaniem już jest powód do dumy i chwały. Pokazywanie zdjęć wiąże się z możliwością weryfikacji podanych wymiarów. No i teraz z chwały może niewiele zostać... Wiem, że wiele zależy od prezentacji ryby ale BEZ PRZESADY!

Nasuwa mi się podejrzenie, że kolega pikeman po prostu nie widział w życiu dużych szczupaków! Gdyby widział to chyba nie próbowałby nam powiedzieć, że któraś z pokazanych ryb ma powyżej 120 cm! Takie jest moje zdanie. Ciekaw jestem co na to szanowni Forumowicze.

Dla ciekawych pooglądania zdjęć duzych szczupaków załączam 2 z Holandii (bez prawa przesyłania dalej i publikacji gdziekolwiek!). Proszę porównać ze wspomnianymi zdjęciami kolegi pikemana. Może to ja mam problemy ze wzrokiem ... ?

Dodam, że ŻADNA Z PRZEDSTAWIONYCH RYB NIE PRZEKROCZYŁA 130 CM!!!

W kolejnej wiadomości jeszcze 2 szt.

Pozdrawiam,

Pepe

post-108-1348913331,5365_thumb.jpg

post-108-1348913331,6003_thumb.jpg

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@mifek - miarki Salmo też są dla mnie bardzo dobrym pomysłem ;)

@pikeman - ano pewność miałem stąd, że szczupaki 172 cm zdarzają się jeszcze rzadziej niż 135 cm ;) a jak wiadomo miejscowi zrobią wiele aby wywołać odpowiedni efekt u turysty wędkarza (jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie). Z literatury jednak wynika, że się myliłem i może być to prawda. Dla dociekliwych informacja pochodzi z Limerick Chronicle z 15.05.1862 r (powtórzona za dociekliwym badaczem szczupaków Mr Fredem Bullerem).

PP

• 0

Po co Wam miarki na łodzi ? ja to robie inaczej , mam lodeczke szeroka na 1.8m, i jak ryba nie miesci sie w poprzek to ma ponad 180cm, a jak sie mieści to ma mniej - logiczne <_< ... ale później jest łatwiej ... pada pytanie - jakiego suma (szczupaka itp) złowiłeś ... ? odpowiadam zgodnie z prawda .... 180 nie mial ... <_< <_<

• 0

Po co Wam miarki na łodzi ? ja to robie inaczej , mam lodeczke szeroka na 1.8m, i jak ryba nie miesci sie w poprzek to ma ponad 180cm, a jak sie mieści to ma mniej - logiczne <_< ... ale później jest łatwiej ... pada pytanie - jakiego suma (szczupaka itp) złowiłeś ... ? odpowiadam zgodnie z prawda .... 180 nie mial ... <_< <_<

Tomek wychodzi na to ze wszystkie moje dotychczas zlowione szczupaki mialy mniej niz twoj alodz szerokosci.. cholera wychodzi na to ze byly chyba male... tylko gdzie ja teraz mam takich duzych szukac... a juz myslalem ze 50 bedzie ok :mellow:

• 0

Panowie , im szersza łodka tym lepiej ... w przypadku małych jednostek polecam miare po długości ... Ktoś mnie zapyta o najwieksza rybe ... odpowiem zgodnie z prawda 180cm nie miala ... a na małej łodz co powiem , ze 120cm nie miała? która większa? <_< <_< <_< ..... temat sprawdzony tylko na jednostkach pływających , przykro mi <_<

• 0

Poszperałem w necie i znalazlem troche ciekawych linkow B)

Oficjalne rekordy świata MUSKIE:

http://www.worldrecordmuskiealliance.com/

Spis listy rekordowych szczupakow ( według nich najwiekszy szczupak miał prawie 31kg i nie został złowiony na wędke ?? )

http://www.pacgb.co.uk/aboutpike/records.html

Tutaj pare legend o szczupakach 2-3 metrowych a nawet o jednym ktory podobno wazyl tone :lol: :lol: :lol:

http://www.finefishing.com/aaspecies/pikemusky/europike.htm

http://www.fishingfury.com/ff-content/mediummusky.jpg

Miłych snów :lol:

• 0

Wszystko się zgadza. Ten muskie to oficjalny rekord Spray'a. Szczupak natomiast był złowiony 10.03.1983 r w małym wyrobisku pożwirowym (150/150 m!!!) w Niemczech ale oczywiście siatką pt. wonton.

Dla ciekawskich dwie fotki tej ryby.

Prawdopodobnie wspomniane rekordy z UK i Irlandii (wspomniałem tylko kilka) uważane są oficjalnie za zbyt słabo udokumentowane. Pewnie umówili się, że będą honorowane tyko rekordy od XXstego wieku.

PP

post-108-1348913334,8047_thumb.jpg

post-108-1348913334,9071_thumb.jpg