Skocz do zawartości
  • 0

Jak wyglądają duże szczupaki

Pepe

Pytanie

Do napisania tej wiadomości skłoniła mnie informacja od jednego z kolegów (pikeman)że ma na rozkładzie kilkadziesią szczupaków powyżej 120 cm a w tym 133 i 135 cm. Jest to wynik na tyle niezwykły że wart bliższej lustracji. Od dawna śledzę wyniki fanatyków duzych szczupaków na świecie i dzięki kontaktom z dobrymi wędkarzami mam jakieś pojecie na ten temat. Każdy z tych łowców okazów marzy o sztuce powyżej 130 cm. Niektórzy nie są w stanie przekroczyć mniejszej długości - np. Bertus Rozemejier, który od 40 lat łowi wyłącznie szczupaki i sandacze ma na rozkładzie kilka sztuk po 128 cm i nie może przeskoczyc tej zaczarowanej granicy. Są oczywiście tacy, którzy złowili ryby powyżej 130 cm. Wiem np. o 2 sztukach złowionych przez Henka Rusmana, kolegę Bertusa który kiedyś był z nami na Piasecznie.

Tym nie mniej jednak wyniki kolegi pikemana budzą podziw. Niestety u mnie osobiście również wiele wątpliwości. Kolega zamieścił kiedyś na łamach tego forum zdjecia ryb, które wg. niego miały 127 i 135 cm. Widziałem te zdjęcia i delikatnie mówiąc szczerze wątpię. Nie wiem skąd wzięły się wspomniane pomiary. Może ktoś miał kiepską miarkę albo zapomniał zabrać okularów ale w żaden sposób ryby ze zdjęć nie pasują do podanych długości. Rozumiem, że każdy z nas chciałby zabłysnąć pięknymi okazami i zostać uznanym ekspertem w tej dziedzinie. Jeśli jednak kolega złowił kilka okazów powyżej 110 cm to moim zdaniem już jest powód do dumy i chwały. Pokazywanie zdjęć wiąże się z możliwością weryfikacji podanych wymiarów. No i teraz z chwały może niewiele zostać... Wiem, że wiele zależy od prezentacji ryby ale BEZ PRZESADY!

Nasuwa mi się podejrzenie, że kolega pikeman po prostu nie widział w życiu dużych szczupaków! Gdyby widział to chyba nie próbowałby nam powiedzieć, że któraś z pokazanych ryb ma powyżej 120 cm! Takie jest moje zdanie. Ciekaw jestem co na to szanowni Forumowicze.

Dla ciekawych pooglądania zdjęć duzych szczupaków załączam 2 z Holandii (bez prawa przesyłania dalej i publikacji gdziekolwiek!). Proszę porównać ze wspomnianymi zdjęciami kolegi pikemana. Może to ja mam problemy ze wzrokiem ... ?

Dodam, że ŻADNA Z PRZEDSTAWIONYCH RYB NIE PRZEKROCZYŁA 130 CM!!!

W kolejnej wiadomości jeszcze 2 szt.

Pozdrawiam,

Pepe

post-108-1348913331,5365_thumb.jpg

post-108-1348913331,6003_thumb.jpg

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Pitt,

przepiękny jest ten 135 cm kolos. I to z tego roku! :D

Jest to chyba najcięższy złowiony w tamtym rejonie.

@Remek,

...Jeśli się nie mylę Matias Furman w zeszłym roku pojmał coś około 139 cm taką informację dostałem od innego guida...

- Tego szczupłego 139 cm złowił inny gość Ralf Parthaune. Fuhrmann w zeszłym roku złowił 130 cm :D Jeden z odwiedzających złowił także 131 cm.

Dwa lata wcześniej złowiono chyba dwa szczupłe 131 cm. :D

• 0

@mifek

chciales 50-taka ... ten podobno taki byl :mellow:

http://www.esoxhunter.com/phpBB2/viewtopic.php?t=741

o żesz ty... orzeszku...

fantastyczny. do fotki czepial sie nie bede, ale... normlanie pikny jak nie wiem co... :mellow:

a ja jutro na kropki smigam... troche inny wymiar łowienia :D

• 0

Jeśli po za kompem w domu ma też w pracy?? Moghą być różne

IP, wydaje się że złośliwego trolla ciężko by było amputowac - doświadczenie z innych forów uczy że zawsze jak sie uprze to da radę. Najlepieć olać aż się znudzi. Stąd też bardzo podoba się mi idea zamkniętych forów gdzie trzeba zostać poleconym, ale w pełni rozumiem że nie działa to przy większych wortalach.

• 0

myśle że osoba o której rozmawiacie

( a której miałem szczęście nie spotkać )

ma mało lat :mellow: jeśli jednak ma więcej i pracuje

nie pomyślała o tym że odrazu zostanie ,znielubiana

i jeśli bytowala na forum z 3 dni pomijając wekend ujawniła

wszystkie IP z jakich kozystała :D :mellow:

Hehe... Kilka razy spotkałem, a moimi przyjaciele mieli z nim bliski kontakt. Niestety. Aczkolwiek pilnie śledzę w necie wszelkie jego poczynania. I dlatego pozwolę sobie zacytować najlepszą charakterystykę osobnika, jaką w przeczytałem. Tak na zakończenie wątku, któremu chyba nie warto tyle uwagi poświęcać. Co najwyżej Admini będą się z nim w policjantów i złodziei bawić. A my chodźmy na ryby.

Jak na Petrusa plują to on mówi, że deszcz pada. Wywalają go drzwiami to on wchodzi oknem. I jeszcze się z tego cieszy , że taki sprytny. Zna się lepiej od prawników na prawie, od finansistów na finansach, od rod builderów na budowaniu wędek, od materiałoznawców na materiałach, od matematyków na matematyce. W zasadzie jako wieżyca mądrości zna się na wszystkim najlepiej. Łowi największe ryby, w najciekawszych miejscach, na najlepszej klasy sprzęt. Cała reszta to cienizna i chrust. Toż to prawdziwa perełka egocentryzmu. Bardzo proszę Adminów o nie wywalanie kolegi. Bez niego będzie znacznie smutniej. Co ja będę czytać dla poprawy nastroju

• 0

witam

mam podobne zdanie do ciebie Standerus. Łatwość z jaka można sie pod różnymi wcieleniami pojawiac na forach wedkarskich jest zbyt duża. Przynajmniej powinna być przyjęta zasada,że logując sie na forum musisz wypełnić formularz podając istotne dane. Niektorzy w profilu nie podają zadnych informacji albo podaja fałszywe. Forum na zaproszenie admina to wcale nie jest glupi pomysł. Zawsze będą przeciez dostępne fora gdzie cała masa infantylnych użytkowników bedzie mogła harcowac do woli i zasmiecac forum uśmieszkami, pifkami itd. chyba jerkbait.pl powinien być nie dostepny dla takich uzytkownikow.

pozd JW :D

• 0

Wszystko da się obejść. Można chociażby z kafejki internetowej skorzystać. Tylko zastanawiam się po co ta dyskusja. Nawet jeżeli kolega pikeman w jakiś sposób jest tu obecny to dopóki nie zachowuje się w sposób za jaki został usunięty to ja nie widzę problemu. Jeżeli znowu zachce mu się trochę pomieszać na forum to się go znowu wytnie podobnie jak każdą inną osobę łamiącą podstawowe zasady korzystania z forum. Dla mnie nie ma tematu.

• 0

ale wy macie problemy ;) :mellow:

jutro jade do austrii dac w zeby paru zebaczom, bo na renie jeszcze nie ma okresu ochronnego

kolegom tez polecam wypad nad wode B)

Daj znać jak Ci poszło - u nas nad wodą wreszci coś się zaczyna ruszać choć na razie karłowato i nic ponad 70, ale weekend przed nami.......

• 0

ale wy macie problemy ;) :mellow:

jutro jade do austrii dac w zeby paru zebaczom, bo na renie jeszcze nie ma okresu ochronnego

kolegom tez polecam wypad nad wode B)

Daj znać jak Ci poszło - u nas nad wodą wreszci coś się zaczyna ruszać choć na razie karłowato i nic ponad 70, ale weekend przed nami.......

A w Polsce to nawet klenie dziś sobie zrobiły głodówke :(