Skocz do zawartości
  • 0

Jak wyglądają duże szczupaki

Pepe

Pytanie

Do napisania tej wiadomości skłoniła mnie informacja od jednego z kolegów (pikeman)że ma na rozkładzie kilkadziesią szczupaków powyżej 120 cm a w tym 133 i 135 cm. Jest to wynik na tyle niezwykły że wart bliższej lustracji. Od dawna śledzę wyniki fanatyków duzych szczupaków na świecie i dzięki kontaktom z dobrymi wędkarzami mam jakieś pojecie na ten temat. Każdy z tych łowców okazów marzy o sztuce powyżej 130 cm. Niektórzy nie są w stanie przekroczyć mniejszej długości - np. Bertus Rozemejier, który od 40 lat łowi wyłącznie szczupaki i sandacze ma na rozkładzie kilka sztuk po 128 cm i nie może przeskoczyc tej zaczarowanej granicy. Są oczywiście tacy, którzy złowili ryby powyżej 130 cm. Wiem np. o 2 sztukach złowionych przez Henka Rusmana, kolegę Bertusa który kiedyś był z nami na Piasecznie.

Tym nie mniej jednak wyniki kolegi pikemana budzą podziw. Niestety u mnie osobiście również wiele wątpliwości. Kolega zamieścił kiedyś na łamach tego forum zdjecia ryb, które wg. niego miały 127 i 135 cm. Widziałem te zdjęcia i delikatnie mówiąc szczerze wątpię. Nie wiem skąd wzięły się wspomniane pomiary. Może ktoś miał kiepską miarkę albo zapomniał zabrać okularów ale w żaden sposób ryby ze zdjęć nie pasują do podanych długości. Rozumiem, że każdy z nas chciałby zabłysnąć pięknymi okazami i zostać uznanym ekspertem w tej dziedzinie. Jeśli jednak kolega złowił kilka okazów powyżej 110 cm to moim zdaniem już jest powód do dumy i chwały. Pokazywanie zdjęć wiąże się z możliwością weryfikacji podanych wymiarów. No i teraz z chwały może niewiele zostać... Wiem, że wiele zależy od prezentacji ryby ale BEZ PRZESADY!

Nasuwa mi się podejrzenie, że kolega pikeman po prostu nie widział w życiu dużych szczupaków! Gdyby widział to chyba nie próbowałby nam powiedzieć, że któraś z pokazanych ryb ma powyżej 120 cm! Takie jest moje zdanie. Ciekaw jestem co na to szanowni Forumowicze.

Dla ciekawych pooglądania zdjęć duzych szczupaków załączam 2 z Holandii (bez prawa przesyłania dalej i publikacji gdziekolwiek!). Proszę porównać ze wspomnianymi zdjęciami kolegi pikemana. Może to ja mam problemy ze wzrokiem ... ?

Dodam, że ŻADNA Z PRZEDSTAWIONYCH RYB NIE PRZEKROCZYŁA 130 CM!!!

W kolejnej wiadomości jeszcze 2 szt.

Pozdrawiam,

Pepe

post-108-1348913331,5365_thumb.jpg

post-108-1348913331,6003_thumb.jpg

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To nie do konca jest prawda :mellow: ale stanowia one , losiowate piekne uzupelnienie kalendarza i luke wypelniaja zimowo-wiosenna . Piszac ze to tylko luka kalendarzowa popelniam grzech ciezki Embarassed ...bo to jest wspaniale uzupelnienie szlachetnym i pieknym rodem losoiowatych . Poznaje nowe i piekne ...coz moze byc wspanialszego . Wracajac do muskich ...kto z nimi bedzie miez kontakt to zrozumie B)