Skocz do zawartości

Fala-Pizdrygałki

Rekomendowane odpowiedzi

A jak w praktyce sprawdza się Tokyo ?? Jaka to średnica drutu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak okoń jest „na braniu” to w to-to też walił. Na haczyku miałem dwucalowe ripperki - keiteh i od Cyprysa.

Ja zrobiłem na przelotowych ciężarkach (powyżej ciężarka dałem kilka koralików, pewnie bardziej dla mnie, niż ryb), górne oczko zamknięte, na dole drut wygięty w „L” lub „U”. Ciężarek jest w stanie się swobodnie przesuwać na drucie. Chodziło mi o możliwość zmiany ciężarka nad wodą (peanem jestem w stanie wyprostować)-stąd wygięty lekko drugi koniec. Kuba zmodyfikował to inaczej, czy lepiej/gorzej? Praktyka pokaże.Na pewno szybciej zmieni się ciężarek. Pytanie, czy dodatkowy przegub pomaga czy przeszkadza?

Edytowane przez Kokosz
  • Like 1

Po kolei, długość drutu jest zmienna i raczej nie ma dolnych ograniczeń, górną granicę określa długość wędki, która przekłada się na możliwość rzutu, zwyczajnie drutu nie wkręcimy w przelotki ;) Drut czy nie drut, musi być drut.

Długość drutu ustalam zależnie od tego co znajduje się na dnie. Jeśli są to drobne kamienie drut jest krótki, im większe tym dłuższy. Analogicznie w przypadku gęstości podłoża, im twardsze tym krótszy... Gałęzie, zwałki itp wymagają użycia wersji balerina czyli takiej gdzie ciężarek blokujemy w połowie długości drutu, pokazany na zdjęciu to loly pop. Łowimy aktywnie, cały czas animując przynętę, uderzamy w dno itd. szukamy ryb między kryjówkami i przeszkodami. Czasem a nawet często ryby, kryją się w zakamarkach dna, które zwykle omijamy w trosce o utratę zestawów, właśnie w takich miejscach sprawdza się Tokyo rig. Część wędkarzy uważa, że przegubowa konstrukcja zwiększa skuteczność przynęt, ja nie należę do tej grupy.

• Like 2

Pytania trzy: gumiś pływający się sprawdzi?,

oczko drutu zapięte za mniejsze oczko agrafki (jak na zdjęciu) czy to tylko przypadek ?,

zamiast przyponu wolframowego stosowałeś fluorocarbon ?

Edytowane przez GoLoManoLo

• 3 miesiące temu...

Jestem nostalgiczny i z lubością wspominam czasy kiedy wędkarze stosowali białe piórka, które wytwarzały, pod wodą, wirujące bąbelki powietrza... Sam, oczywiście też wierzyłem, że bąbelki mogą być wabiące :) Moja koncepcja jest jak zwykle nieco inna i wykorzystuje bąbelki jako element akustyczny acz wabiący...

https://vm.tiktok.com/ZMYfjcare/

https://youtu.be/wJ0ZkTNeBow

Edytowane przez guciolucky
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Chwalipięta i podjudzacz. Moje wszystkie "nowe" projekty leżą grzecznie w zamrażarce, a stara armada przechodzi drugą młodość ???? Nie mam chyba wyboru i znowu, jak z E1, będę musiał wziąć nożyk, papier ścierny, trochę śrutu nad rzekę. Opodal krzaczka oczywiście, bo normalne przecież one nie będą ????

• Like 2

• 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...