Skocz do zawartości

Fala-Pizdrygałki

Rekomendowane odpowiedzi

Szpachla schnie szybko, na ciepłym grzejniku, bardzo szybko 15-20 minut i warstwa 4mm jest twarda. Szlifuje się bardzo łatwo, identycznie lekko jak średniotwarda balsa, zatem podczas obróbki nie niszczy się drewna. Szpachla jest jednoskładnikowa. Przerobiłem wiele topowych szpachli, łącznie z tymi do korka i żadna nie ma startu. 

• 2 miesiące temu...

Chciałbym podzielić się rozwiązaniem dla osób, które podobnie jak ja, nie wykonują większej ilości przynęt a sporo eksperymentują, strugając prototypy.

W wielu przypadkach problemem jest finalna powłoka zabezpieczająca drewno. Oczywiście można posłużyć się lakierem parkietowym ale ma on przynajmniej dwie duże wady, jest śmierdzący i toksyczny oraz szybko traci przydatność do użycia, zatem przy niewielkich seriach i prototypach nie ma większego zastosowania, zwyczajnie traci użyteczność zanim zostanie zużyty.

Osobiście stosuję wodny werniks, który nie śmierdzi, szybko schnie, nie traci właściwości po otwarciu i można go rozcieńczać wodą destylowaną. Wadą jest mniejsza twardość powłoki, co akurat w przypadku kiedy przynęty są na własny użytek nie jest priorytetem (przynajmniej dla mnie).

post-50477-0-27131800-1716025289_thumb.jpgpost-50477-0-70844200-1716025278_thumb.jpgpost-50477-0-12862600-1716025306_thumb.jpg

• Like 2

Sezon wstecz, wybrałem się na morskie wody przybrzeżne gdzie bolenie reagowały na jerki. Niestety zakupy kolejnych egzemplarzy, budziły smutek i rozczarowanie. Przynęty pracowały bardzo kiepsko, o ile animowane coś tam skakały to zwijane jednostajnie w zasadzie wahały się jak kawał blachy czy pręta. Najgorzej było z małymi egzemplarzami a takich właśnie szukałem.

Jako, że nie było nic co mi się podobało, byłem zmuszony wykonać przynęty we własnym zakresie...

https://youtu.be/gwgrg9V3sis?feature=shared

post-50477-0-26208700-1716034546_thumb.jpeg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 7

W jednej z moich szuflad bez dna, znalazłem wobler, który zrobiłem 12 lat temu. Była mi potrzebna możliwie mała, lotna i drobno pracującą przynęta. Może ktoś będzie chciał skorzystać i zrobi dla siebie podobne? Mimo upływu lat, przynęta jest wciąż skuteczna. Malowana magnetycznym lakierem do paznokci.

post-50477-0-96291500-1717072365_thumb.jpg

post-50477-0-97724400-1717072372_thumb.jpg

post-50477-0-83742000-1717072380_thumb.jpg

• Like 9

Wobler boleniowy oparty o zasadę działania cykady.

Główną wadą cykad boleniowych jest pozycja kształtki w wodzie, zwykle pracują głową w dół i poruszają się po torze prostym. Moim zdaniem dobra cykada na rapy nie powinna też zbyt intensywnie wibrować.

Wykonałem zatem przynętę, która pływa w pozycji poziomej, kluczy, ucieka zmieniając kierunki, lusterkuje i nie pływa głębiej niż 40cm. Niestety wadą, której nie udało mi się jeszcze zniwelować jest ograniczona lotność ale pracuję nad tym.

post-50477-0-03983800-1717149622_thumb.jpg

post-50477-0-71449300-1717149634_thumb.jpg

post-50477-0-87531000-1717149645_thumb.jpg

• Like 6

Założony profil, który charakteryzuje się tym "pościnaniem" powoduje, że kształtka podczas wodzenia jest proporcjonalnie dociskana przez wodę i nie merda ogonkiem jak jamnik tylko lusterkuje. Bardzo łatwo jest zrobić cykadę ale trudniej jest zrobić taką, która pływa właściwie stąd mamy na rynku ogrom modeli z których trudno wybrać stricte boleniową. 

Zamysł ścięć był wiadomy. Pas na grzbiecie też ma znaczenie. Jak dla mnie fajnie bawisz się ścięciami, niejako wymuszając opływ kształtki. Wiele osób by skorzystało tylko, gdyby chcieli to zauważyć  ;) .

Ciekawie by wyglądały komputerowe symulacje opływu.