szpieg Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 IMG_20240227_175002.jpgPodobnie jest z uni pinem. Również dla przyśpieszenia procesu zanurzeniowego, traktuje napis suszarką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Polecam, szpachla sztos. Kuba jak szybko schnie ta szpachla? Jak ze szlifowaniem, łatwo się obrabia? Do niej dodaje się jakiś utwardzacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Szpachla schnie szybko, na ciepłym grzejniku, bardzo szybko 15-20 minut i warstwa 4mm jest twarda. Szlifuje się bardzo łatwo, identycznie lekko jak średniotwarda balsa, zatem podczas obróbki nie niszczy się drewna. Szpachla jest jednoskładnikowa. Przerobiłem wiele topowych szpachli, łącznie z tymi do korka i żadna nie ma startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 Smużaki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 9 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 To chyba dla kogoś zamówionko . Kształty ala rybka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 Ani zamówienie, ani kształt rybki. Fotografia płata figle, bo i temu służy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 Dzięki Kuba. Nie liczyłem, że tak szybko ogarniesz ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2024 To żarcik oczywiście, ale chętnie bym przygarnął chociaż sztukę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Chciałbym podzielić się rozwiązaniem dla osób, które podobnie jak ja, nie wykonują większej ilości przynęt a sporo eksperymentują, strugając prototypy.W wielu przypadkach problemem jest finalna powłoka zabezpieczająca drewno. Oczywiście można posłużyć się lakierem parkietowym ale ma on przynajmniej dwie duże wady, jest śmierdzący i toksyczny oraz szybko traci przydatność do użycia, zatem przy niewielkich seriach i prototypach nie ma większego zastosowania, zwyczajnie traci użyteczność zanim zostanie zużyty.Osobiście stosuję wodny werniks, który nie śmierdzi, szybko schnie, nie traci właściwości po otwarciu i można go rozcieńczać wodą destylowaną. Wadą jest mniejsza twardość powłoki, co akurat w przypadku kiedy przynęty są na własny użytek nie jest priorytetem (przynajmniej dla mnie). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 (edytowane) Sezon wstecz, wybrałem się na morskie wody przybrzeżne gdzie bolenie reagowały na jerki. Niestety zakupy kolejnych egzemplarzy, budziły smutek i rozczarowanie. Przynęty pracowały bardzo kiepsko, o ile animowane coś tam skakały to zwijane jednostajnie w zasadzie wahały się jak kawał blachy czy pręta. Najgorzej było z małymi egzemplarzami a takich właśnie szukałem. Jako, że nie było nic co mi się podobało, byłem zmuszony wykonać przynęty we własnym zakresie... https://youtu.be/gwgrg9V3sis?feature=shared Edytowane 18 Maja 2024 przez guciolucky 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Gratuluję zmiany statusu! Teraz będziesz musiał częściej chwalić się swoimi wyrobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Bardzo dziękuję, nie spodziewałem się ani zmiany ani tego, że zostanie dostrzeżona. Cóż skoro tak...trzeba będzie działać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Dzięki, dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Więcej fotosów yamagowo castingowo boleniowych ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Mebius 88L i drewniana rybka... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Model Epox i jego pelagialne ofiary 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 Pyzatka w akcji https://youtu.be/zrvkvMYuiDM?si=QtC5YeuMbQ5pDCj4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 W jednej z moich szuflad bez dna, znalazłem wobler, który zrobiłem 12 lat temu. Była mi potrzebna możliwie mała, lotna i drobno pracującą przynęta. Może ktoś będzie chciał skorzystać i zrobi dla siebie podobne? Mimo upływu lat, przynęta jest wciąż skuteczna. Malowana magnetycznym lakierem do paznokci. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Wobler boleniowy oparty o zasadę działania cykady. Główną wadą cykad boleniowych jest pozycja kształtki w wodzie, zwykle pracują głową w dół i poruszają się po torze prostym. Moim zdaniem dobra cykada na rapy nie powinna też zbyt intensywnie wibrować. Wykonałem zatem przynętę, która pływa w pozycji poziomej, kluczy, ucieka zmieniając kierunki, lusterkuje i nie pływa głębiej niż 40cm. Niestety wadą, której nie udało mi się jeszcze zniwelować jest ograniczona lotność ale pracuję nad tym. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Jak fajnie pościnany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Założony profil, który charakteryzuje się tym "pościnaniem" powoduje, że kształtka podczas wodzenia jest proporcjonalnie dociskana przez wodę i nie merda ogonkiem jak jamnik tylko lusterkuje. Bardzo łatwo jest zrobić cykadę ale trudniej jest zrobić taką, która pływa właściwie stąd mamy na rynku ogrom modeli z których trudno wybrać stricte boleniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Zamysł ścięć był wiadomy. Pas na grzbiecie też ma znaczenie. Jak dla mnie fajnie bawisz się ścięciami, niejako wymuszając opływ kształtki. Wiele osób by skorzystało tylko, gdyby chcieli to zauważyć .Ciekawie by wyglądały komputerowe symulacje opływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Sławku, tylko właśnie dlatego aby ktoś chciał skorzystać, publikuję zdjęcia i postanowiłem nieco odświeżać wątek. Jest część przynęt, których budową się podzielę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Niektórym same zdjęcia mogę nie wystarczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi