Skocz do zawartości

Fala-Pizdrygałki

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiast pisać farmazony, moim zadaniem, najlepiej pokazać akcję przynęty na filmie i wtedy wszystko jest transparentne.

Przynęta łączy w sobie kilka cech wabiących ofiarę. Ucieka na boki w losowym kierunku, czasem raz w lewo raz w prawo a za moment kilka razy w prawo i nagle w lewo. Błyska bokami, nurkuje aby za moment uderzyć pyskiem w powierzchnię wody, co powoduje chlapnięcia. Duża zmienność akcji w połączeniu ze zwykłym jednostajnym zwijaniem, daje wysoki komfort użytkowania. Można zwijać linkę szybciej lub wolniej, nie ma to znaczenia dla akcji przynęty.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

Coś takiego by mi się przydało w wersji XL czyli od 14-18cm ale będę nad tym pracował. Po urlopie biorę się za sticki. Te co zrobiłem do tej pory już polowily ale nie do końca jestem z nich zadowolony. Wiem jak powinny pracować i teraz trzeba to uzyskać.

• Like 1

Moim zdaniem, wiele gatunków pelagicznych ma bardzo podobne upodobania do boleni w kwestii przynęt. Karanksy czy Labraksy żerują podobnie do rap, dlatego część przynęt seabassowych można wykorzystać do łowienia aspiusów. Połączenie akcji swimmbaitów i topwaterów daje zaskakująco dobre wyniki, w mojej opinii, warto eksperymentować w podobnym kierunku. 

• Like 2

No przydałoby się coś co idzie pod powierzchnia z wyjściem do powierzchni przy szybszym podkręceniu, ale jak piszesz doświadczenie w robieniu przynęt boleniowych na pewno pomaga. Myślę że polscy konstruktorzy przynęt boleniowych by rozwalili system jeżeli chodzi o stickbaity.

Edytowane przez wujek

Rozmawiałem o tym z Piotrem Piskorskim w kontekście dlaczego takich przynęt nie ma w sprzedaży. Powiedział, że to zwyczajnie nie sprzedało by się na większą skalę, odbiorcy oczekują przynęt przewidywalnych o powtarzalnej sekwencji pracy. Trudno się z powyższym nie zgodzić dlatego uważam, że nie da się skutecznie i regularnie, łowić boleni w różnych środowiskach i miejscach jeśli samemu nie wykonuje się przynęt. 

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Chłopcy, to nie jest ster ale umiejscowienie określone jest trafnie. To jest top water, pracuje jak płytka siódemka Janusza Widła tylko z tą różnicą, że smuży a od innych TW wyróżnia się tym, że pracuje idealnie poziomo, drobno i ładnie lusterkuje grzbietem nad wodą.

Fla-pena widziałem już dawno temu ale to zupełnie nic ciekawego, wobler ma więcej wad niż zalet.

• Like 2

Nieprecyzyjnie napisałem. Chodziło mi, żeby tył nie poszedł za głęboko. Pozostałe pomyliłem się (praca woblera). Chociaż wydaje mi się, że coś tam wpłynie na pracę chyba, że dupka będzie na tyle ciężka do wielkości steru i nie pozwoli na dodatkowe figle  ;) .

Znowu pudło, akurat w przypadku woblerów bezsterowych, obciążanie tyłu wywołuje większe wychylenia gdyż balast działa jak wahadło czyli inaczej jak serce dzwonu.

Cały czas patrzysz na moją konstrukcję z pozycji działania woblera sterowego a to błąd. Płytka działa jak stabilizator, woda opływającą brzuch przynęty, zderza się z płytką co powoduje unoszenie tylnej części woblera i stabilizowanie pozycji kształtki. 

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Gotowe, właściwości aerodynamiczne na najwyższym poziomie. Myślę, że kształtka jest kompletna, przesadziłem z obciążeniem bo liczyłem, że zniesie wszystko ale tak nie jest. Muszę zrobić jeszcze jeden egzemplarz i wyważyć go jak pierwszy, zabangla i frezujemy sticka,. Jakbym miał ręcznie zrobić więcej niż dwa egzemplarze to dziękuję za taką rozrywkę :)

post-50477-0-04846100-1729281194_thumb.jpg

• Like 8