guciolucky Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 (edytowane) Zamiast pisać farmazony, moim zadaniem, najlepiej pokazać akcję przynęty na filmie i wtedy wszystko jest transparentne. Przynęta łączy w sobie kilka cech wabiących ofiarę. Ucieka na boki w losowym kierunku, czasem raz w lewo raz w prawo a za moment kilka razy w prawo i nagle w lewo. Błyska bokami, nurkuje aby za moment uderzyć pyskiem w powierzchnię wody, co powoduje chlapnięcia. Duża zmienność akcji w połączeniu ze zwykłym jednostajnym zwijaniem, daje wysoki komfort użytkowania. Można zwijać linkę szybciej lub wolniej, nie ma to znaczenia dla akcji przynęty. Edytowane 11 Sierpnia 2024 przez guciolucky 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Coś takiego by mi się przydało w wersji XL czyli od 14-18cm ale będę nad tym pracował. Po urlopie biorę się za sticki. Te co zrobiłem do tej pory już polowily ale nie do końca jestem z nich zadowolony. Wiem jak powinny pracować i teraz trzeba to uzyskać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Moim zdaniem, wiele gatunków pelagicznych ma bardzo podobne upodobania do boleni w kwestii przynęt. Karanksy czy Labraksy żerują podobnie do rap, dlatego część przynęt seabassowych można wykorzystać do łowienia aspiusów. Połączenie akcji swimmbaitów i topwaterów daje zaskakująco dobre wyniki, w mojej opinii, warto eksperymentować w podobnym kierunku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 (edytowane) No przydałoby się coś co idzie pod powierzchnia z wyjściem do powierzchni przy szybszym podkręceniu, ale jak piszesz doświadczenie w robieniu przynęt boleniowych na pewno pomaga. Myślę że polscy konstruktorzy przynęt boleniowych by rozwalili system jeżeli chodzi o stickbaity. Edytowane 13 Sierpnia 2024 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Rozmawiałem o tym z Piotrem Piskorskim w kontekście dlaczego takich przynęt nie ma w sprzedaży. Powiedział, że to zwyczajnie nie sprzedało by się na większą skalę, odbiorcy oczekują przynęt przewidywalnych o powtarzalnej sekwencji pracy. Trudno się z powyższym nie zgodzić dlatego uważam, że nie da się skutecznie i regularnie, łowić boleni w różnych środowiskach i miejscach jeśli samemu nie wykonuje się przynęt. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Dawno zapomniana przynęta tzw. plujka. Wabik formatu papierosa bez filtra. Moim zdaniem genialny w swojej prostocie i niezbyt trudny w animacji gdzie posiada wiele możliwości... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Kolejna ofiara plujki 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Co te bolki jedzą u Ciebie, że są takie kwadratowe? Plujka daje radę. Czy ten wobek działa na zasadzie poppera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Przestawiły się na grubą ukleje, pogoda im sprzyja i pięknie nabierają masy. Plujka to hybryda, poppera, wielorybka i swimbaita. Można ją animować na wiele sposobów, dzięki temu możliwe jest trafienie w aktualne gusta ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2024 Jeszcze dzień lub dwa ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Czy toto będzie może miało ster w d...pie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 A fuj, ze sterem. Nie poznaję Ciebie . Jakbyś zrobił na zawiasie, to by nie przeszkadzał podczas lotu . Popatrz na model Maria Fla-pen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Chłopcy, to nie jest ster ale umiejscowienie określone jest trafnie. To jest top water, pracuje jak płytka siódemka Janusza Widła tylko z tą różnicą, że smuży a od innych TW wyróżnia się tym, że pracuje idealnie poziomo, drobno i ładnie lusterkuje grzbietem nad wodą. Fla-pena widziałem już dawno temu ale to zupełnie nic ciekawego, wobler ma więcej wad niż zalet. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Fla-pena też już dawno widziałem, nawet planowałem kupno. Czyli, to taki jednocześnie element hamulcowy przed zanurzeniem oraz dodający pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Nie, pracę i wynurzanie gwarantuje profil przodu przynęty natomiast element poliwęglanowy odpowiada za horyzontalne pozycjonowanie kształtki na powierzchni wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Nieprecyzyjnie napisałem. Chodziło mi, żeby tył nie poszedł za głęboko. Pozostałe pomyliłem się (praca woblera). Chociaż wydaje mi się, że coś tam wpłynie na pracę chyba, że dupka będzie na tyle ciężka do wielkości steru i nie pozwoli na dodatkowe figle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Znowu pudło, akurat w przypadku woblerów bezsterowych, obciążanie tyłu wywołuje większe wychylenia gdyż balast działa jak wahadło czyli inaczej jak serce dzwonu. Cały czas patrzysz na moją konstrukcję z pozycji działania woblera sterowego a to błąd. Płytka działa jak stabilizator, woda opływającą brzuch przynęty, zderza się z płytką co powoduje unoszenie tylnej części woblera i stabilizowanie pozycji kształtki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Zapraszam na film https://vm.tiktok.com/ZNecMXtYs/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2024 Masz rację, chyba za dużo czasu poświęcam woblerom ze sterem . Może kiedyś zajmę się bezsterowcami, ale jeszcze wiele rzeczy jest do omówienia dla woblerów sterowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2024 Jest i pierwsza ofiara nowego drewniaka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Wygląda na to, że jeszcze przed zamarznięciem, udało się popływać i udowodnić przydatność doopostera w jeziorze 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Pokaż proszę jak ostatecznie go pomalowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Nie chciało mi się malować i jak większość, moich przynęt, pozostał w kolorze naturalnym dla drewna. Mam już pomysł jak wykonać ten model bez potrzeby doklejania płetwy i zrobię blank po formę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 Gotowe, właściwości aerodynamiczne na najwyższym poziomie. Myślę, że kształtka jest kompletna, przesadziłem z obciążeniem bo liczyłem, że zniesie wszystko ale tak nie jest. Muszę zrobić jeszcze jeden egzemplarz i wyważyć go jak pierwszy, zabangla i frezujemy sticka,. Jakbym miał ręcznie zrobić więcej niż dwa egzemplarze to dziękuję za taką rozrywkę 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2024 Niesamowite że to łowi bolenie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi