Valo Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca W tegorocznym sezonie trudno nie dostrzec ogólnokrajowej tendencji — bolenie coraz częściej żerują w toni, porzucając powierzchniowe łowy. To zjawisko, choć z pozoru kapryśne, ma swoje źródło w nietypowej, majowej aurze. Rytm ich polowań dyktowany jest przez plankton, unoszący się nieco głębiej niż zwykle — to właśnie on przyciąga ukleje, a za nimi podążają drapieżniki. Polska szkoła łowienia boleni przechodzi swoisty kryzys. Klasyczne techniki, skoncentrowane na powierzchni czy tuż pod nią, okazują się nieskuteczne, gdy ryby znikają w głębszych warstwach wody. Łowienie w toni wciąż jest w naszym kraju mało popularne, stąd narastająca frustracja wędkarzy, nieprzygotowanych na zmianę behawioralnych zwyczajów tych srebrzystych drapieżców. Panaceum to w pierwszej kolejności przynęta a w drugiej umiejętność, prezentacji na właściwym poziomie toni. Pierwsze prezentuję poniżej a drugie wymaga pracy własnej na łowisku. IMG-20250601-WA0000.jpg IMG-20250601-WA0001.jpg 1000039028.jpg Ta rurka jest silikonowa? Twardość ma znaczenie? Czemu rurka a nie jaskółka? Czy imitacja mylarowa rybki czerpiąc z muszkarstwa zda egzamin? Czy za tą rurką stoi coś więcej? Kąt ścięcia bąbelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca "Rurka" to wężyk akwarystyczny do pompki napowietrzającej, twardość nie ma znaczenia, "rurka" pracuje inaczej niż jaskółka, nie testowałem rybek z mylaru, rurka musi mieć odpowiednią długość, kąt ścięcia 45°, bąbelków brak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Jak prowadzisz? Główki również odpowiednio przygotowane ze spiłowanym przodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Najlepsze są główki, które odlewa dla mnie Marcin @CYPRYS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Kopia berkleyowskich flex deephead? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Nie mam pojęcia, nie śledzę rynku przynęt miękkich, testowałem różne główki tylko pod kątem uzyskania optymalnej akcji przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Lata świetlne temu, gdy byliśmy wspólnie na rybach i pokazałeś mi jak skuteczną przynętą są jaskółki, miałeś właśnie te główki. Faktycznie, uzbrojona w nią przynęta w mojej ocenie ma ciekawsza dla ryb pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Sięgnąłem dzisiaj po naprawdę stary model, który natknął mnie na pewien trop...zatem siadam do stołu i niech wióry lecą... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Miały wióry lecieć a tu cisza jak makiem zasiał , uchyl rąbka tajemnicy co tam znowu wymyśliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Wióry lecą ale dopracowana przynęta nie powstaje w kilka dni, wymaga dłuższego procesu, szczególnie w przypadku kiedy nie jestem zainteresowany czymś co można zobaczyć gdzieś indziej i zrobić podobnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca Pozwolę sobie to tutaj zostawić nawiązując do wentyla na główce. Ameryka to Ameryka takie piniondze za skuteczna przynętę. W sumie to sam dawno temu na główkę 2 g z kawałkiem czerwonej włóczki łowiłem całkiem przyzwoite okonie na jednym z mazurskich jezior a trafiłem na nie w celach nie wędkarskich. Także lobby przynetowe tworzy ceny i przynęty a ryby? To jednak tylko albo aż ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Przynęta Hookup jest miękką silkonową gumką, posiadającą komorę na atraktor zapachowy. Łowi się nią w pionie lub trollingu. Moja przynęta jest sztywną rurką, która podczas animacji, bardzo energicznie ucieka na boki, nie nadaje się do verta ani trollingu. Choć, faktycznie przynęty są wizualnie podobne to działają na skrajnie innych zasadach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi