Skocz do zawartości

Fala-Pizdrygałki

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz ogarniesz. Dziś pierwszy model był nad rzeką i jestem z niego bardzo zadowolony. Jego praca wydaje mi się optymalna na małe cieki, startuje od najmniejszej prędkości, drga z dużą częstotliwością nie plącze się podczas lotu.

http://img705.imageshack.us/img705/3505/dsc03600dm.jpg

Ale największą frajdę sprawił mi wobler o pokroju wieloryba, który smaga bąbelkami i potrafi zrobić dzikie uskoki a jak mu się kończy bąbel powietrza na sterze to wylatuje i łapie nowy :lol:

Zabawa z BBS-ami znacznie ułatwia testowanie rozkładu obciążenia, kulki można łatwo przyklejać i odklejać od korpusu. Dzięki tym zabawom przypadkowo zrobiłem ciekawy woblerek. Główne obciążenie jest umieszczone w wywierconym od strony brzusznej kanale a dodatkowe w postaci widocznej kulki z przodu. Wabik ciągnięty bez kulki wykazuje prace lusterkującą bez wychyleń poziomych natomiast dodatek kulki spowodował, że szarpnięty ucieka jakieś 15cm w bok ze zmiennym kierunkiem. Kulka miała początkowo zadanie maskować otwór na obciążenie a stanie się kluczowym elementem przynęty.

http://img822.imageshack.us/img822/8452/dsc03627d.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/5302/dsc03624n.jpg

@osiak, looknij na moją kolonię:

Samica inkubująca narybek w pysku.

Dorosłe ryby są dzikie i pochodzą z Afryki, młode rodzą się u mnie w akwarium i jak widać czują się doskonale. W Tanganice zaczyna już ich brakować więc...

Żywy narybek

http://img11.imageshack.us/img11/1410/dsc02848f.jpg

Akwarystyka piękne hobby, ja najpierw 5 lat Malawi potem kilka lat Tanganika. Oprócz thropeusów, były muszlowce, szczelinowce. Wcześniej SA i akwaria z zieleniną. Najpiękniejszym widokiem w moich akwa była dla mnie chyba 7 pokoleniowa rodzinka Neolamprologus brichardi piękny widok! Ale Ty chyba jesteś lepszym świrem :D

Ja tu już myślałem, że trochę przesadnie miałem nierozstawiane zbiorników (1baniaczek+6mniejszych), ale czuję że u Ciebie tego dużo więcej :lol:

Na dolnym zdjęciu, to chyba jakieś ziemiojady, raczej nie ellioti?

@osiak, ja znowu miałem 7 pokoleń nigrofasciatum. Zaczęło się od mieszanej pary (różowy samczyk + pasiasta samiczka), chyba nawet rozgryzłem ich dziedziczenie umaszczeń...

Tak na dole Brasiliensis. Ja od zeberek zaczynałem i kiedyś kupiłem nawet super odmianę od Jerzego Cichowskiego, samiczki z zielonymi płetwami i biały korpusem a samce też z mieniącymi płetwami ale jak zaczęły już nie mieścić się w swoich wannach to dałem je pod opiekę Sciaenochromis-om <_<

Tak na dole Brasiliensis. Ja od zeberek zaczynałem i kiedyś kupiłem nawet super odmianę od Jerzego Cichowskiego, samiczki z zielonymi płetwami i biały korpusem a samce też z mieniącymi płetwami ale jak zaczęły już nie mieścić się w swoich wannach to dałem je pod opiekę Sciaenochromis-om <_<

Ziemiojady były wtedy w centrum mojego zainteresowania, tylko dostać ich nie szło, więc mogłem sobie popatrzeć na zdjęcia w książkach :wacko: od około 10latek nie mam rybek, ale za to teraz mogę sobie popatrzeć http://www.cichlids.com/ i akurat dzisiaj też sobie tu zajrzałem :D

Do zeberek mam sentyment, czasem się ich pozbywałem, ale po znajomych tyle z mojej hodowli się poniewierało, że zawsze powracały jak bumerang. W 1 pokoleniu wyszły mi homotypowo pasiaste, ale genotypowo różowo-pasiaste i przez to zawsze już miałem oba umaszczenia...

Dobra, nie śmiecę już Ci

....no ja z kolei zwróciłem uwagę na psiaka.Trzeba mieć mocny charakter i dobrze poukładaną psychikę żeby go poprawnie ułożyć.Znałem takiego co mi kiedyś zalazł za skórę i łaził w okopach przez jakiś czas po mieście.Potem kupił psa z tej rodziny i paradował mi pod nosem.Była jedna kwestia że on się bał ogólnie wszystkich psów.Skończyło się to dla niego ciężkimi obrażeniami zadanymi własnym orężem a ja od tamtej pory to jestem zakochany w tej rasie.Normalnie piątkę bym przybił z tym czworonogiem.Piękny świat sobie stworzyłeś i napewno Ci się nie nudzi.Woblerki też klasa i świeże podejście,coś nowego.Wszystko to razem daje fajną całość i moim zdaniem w tym wątku będzie bardzo ciekawie.

Dzięki, mam nadzieję, że przynęty będą łowić duże ryby :mellow: . Dziś na swojego kiełża (10mm) złowiłem wzdręgę w moim starym basenie pływackim, który później przerobiłem na staw.

Najważniejsze jednak, że udało się nagrać pracę mojej rybki bezsterowej:

Wabik podczas bardzo wolnego prowadzenia (jest stabilny także w expresie) jak widać tylko lusterkuje bez machania zadkiem (mała rzeka kleń/boleń???).

Jednak dopiero w trakcie jerkowania pokazuje do czego został stworzony...Oceńcie sami czy będą Bolesławy chapać? bardzo mi zależy na Waszej opinii.