Skocz do zawartości
  • 0

spining vs casting?

didi

Pytanie

wydaje mi sie temat woda,dawno nie omawiany lub tez wogole.Przejdzmy wiec do zapytania,ktora z tych dwoch technik jest waszym zdaniem lepsza ,skuteczniejsza,wygodniejsza?w jakich warunkach zastosowanie mialaby jedna lub druga technika tudziez przynety,pytanie odnosi sie zarowno do rzek jak i jezior,glebokich zaporowek itp.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wydaje mi sie temat woda,dawno nie omawiany lub tez wogole.Przejdzmy wiec do zapytania,ktora z tych dwoch technik jest waszym zdaniem lepsza ,skuteczniejsza,wygodniejsza?w jakich warunkach zastosowanie mialaby jedna lub druga technika tudziez przynety,pytanie odnosi sie zarowno do rzek jak i jezior,glebokich zaporowek itp.

Zbli?źa się Wielkanocne Święto. Mo?źe, pogadajmy o wy?źszości, nad Świętem Bo?źego Narodzenia ;)

Mała drobna sugestia: skorzystaj z TEGO

• 0

nie nie panowie nie chodzi mi w tym pytaniu o to by sklucic dwa swiadki lub tez czytac posty ktora z powyzszych technik jest bardziej elitarna lub tez nie,w pytaniu ktore zadalem odnosze sie do sytuacji liczac na wasze wieloletnie doswiadczenie ,ktora z powyzszych technik bedzie lepsza na danym lowisku a mianowicie np.jak to sie ma do glebokich zaporowek lowiac z brzegu gdzoe wiadomo ze przydadza sie dosc dalekie rzuty,komfort prowadzenia przynet jak i ciezar samego zestawu,jak to sie ma wreszcie do ciezaru , gramatury ,rodzaju przynet,rodzaju polawianej ryby,az wreszcie do samego holu.Mam nadzieje ze bedzie to watek w ktorym ludzie ktorzy zarazili sie spiningiem cos z tego,mam nadzieje wartosciowego wywnioskuja,POZDRAWIAM!!!

• 0

W sumie casting jest w Polsce dość młodą metodą. Chodzi mi przede wszystkim o dostępność sprzętu dla mas. Casting to odmiana spinningu. Dla innych spinning to odmiana castingu. Tak czy siak dzięki spinningowi połowimy du?źo więcej gatunk?łw ryb ni?ź castingiem. Dostosujemy się r?łwnie?ź do większego spectrum łowisk. Czy oznacza to, ?źe łowienie na casta jest złe lub nieskuteczne. Nie. Je?źeli ktoś lubi łowić z multikiem to tylko sprawa łowiącego. Dla mnie osobiście cast to wywa?źanie otwartych drzwi. Sam bym ich nigdy nie pr?łbował wywa?źać. Innym nie zabraniam. Wolna wola.

• 0

Cię?źko się wypowiadać jak się samemu organoleptycznie nie sprawdziło. Dla mnie to jest frajda w samym operowaniu sprzętem, du?źo większa czułość, niesamowita ergonomia. Pomijam, ?źe to było moje marzenie z podstaw?łwki jak na Krup?łwkach widziałem pierwsze okrąglaki Abu :huh: . Na tą chwilę to jest m?łj podstawowy sprzęt :D

• 0

W sumie casting jest w Polsce dość młodą metodą. Chodzi mi przede wszystkim o dostępność sprzętu dla mas. Casting to odmiana spinningu. Dla innych spinning to odmiana castingu. Tak czy siak dzięki spinningowi połowimy du?źo więcej gatunk?łw ryb ni?ź castingiem. Dostosujemy się r?łwnie?ź do większego spectrum łowisk. Czy oznacza to, ?źe łowienie na casta jest złe lub nieskuteczne. Nie. Je?źeli ktoś lubi łowić z multikiem to tylko sprawa łowiącego. Dla mnie osobiście cast to wywa?źanie otwartych drzwi. Sam bym ich nigdy nie pr?łbował wywa?źać. Innym nie zabraniam. Wolna wola.

Wywa?źanie otwartych drzwi chyba przesadzasz,macham castem i tylko castem i jakoś nie zawęziłem spektrum łowisk

<_< .A czy mo?źna powiedzieć ?źe casting jest w Polsce jest metodą młodą raczej nie są tacy kt?łrzy bez mała i 20 łat łowią multiplikatorem.Nazwał bym to metodą niszową,mimo fantastycznej popularyzacji przez portal na kt?łrym piszę swoją wypowiedź,oraz inne portale.Co do dostępności sprzętu dla mas :mellow: Przecie?ź nikt nie zabrania skorzystać z zakup?łw internetowych.Oczywiście sprzęt kosztuje szczeg?łlnie do Ul ale czego się nie robi dla swojej pasji.Bo w ?źyciu jest tak ?źe jeden lubi og?łrki ,a drugi c?łrkę ogrodnika.Pozdrawiam Paweł.

• 0

C?ł?ź zawsze mnie nurtują wypowiedzi os?łb dotyczące czegoś, czego sami nie pr?łbowali. Zwykle gdy ktoś w moim towarzystwie m?łwił właśnie o wywa?źaniu drzwi, czy o jakimś dziwnym zboczeniu (chodzi mi o casting), zwykle powa?źnie nie podszedł do tematu spr?łbowania.

Inni spr?łbowali i część korzysta do dzisiaj z casta i nie wyobra?źa sobie inaczej. Inni spr?łbowali i zrezygnowali. Jednak po rezygnacji nie tworzyli ju?ź nigdy stanowczych opinii o nim. Raczej m?łwili gdzie się dobrze sprawdza, do jakiego łowienia jest idealny itd. W najgorszym razie twierdzili, ?źe to ju?ź nie dla nich, bo uczyć by się musieli od nowa.

No właśnie uczyć się. Wszystkiego się trzeba nauczyć by dobrze się tym posługiwać. Cast jest innym narzędziem i je?źeli ktoś uwa?źa, ?źe będąc mistrzem spinningu przesiądzie się na casta i dalej nim będzie (od razu) to raczej się myli. To jak z konia przesiąść się na rower i chcieć umieć od razu jeździć jak mistrz.

Tak swoją drogą to tego spiningu te?ź się trzeba było nauczyć, tylko teraz to się ju?ź tego nie pamięta :D

• 0

Powt?łrzę się. Dla mnie cast to wywa?źanie otwartych drzwi. Z pewnością nie jestem osamotniony w swoim osądzie. Kwestia komu czym i kiedy się łowi lepiej nie podlega ?źadnej dyskusji. Lubisz - łowisz. I tyle. Ja lubię spina i tyle. Nie zniechęcam innych ale i nie spuszczam się powodu jaki to spin jest super, jak się fajnie macha, jakie to super elitarne, oldskulowe i inne takie pierduły. :unsure:

Ciekawe skąd myśl, ?źe nie łowiłem castem !?

• 0

To ekstremalny przykład. M?łgłbym śmiało zaproponować rzucanie castem pstrągowej włosianki na 1g gł?łwce. :mellow: Oczywiście masz rację, ale to są bieguny. Tak jak powiedziałem, niech się ka?źdy bawi jak lubi.

• 0

Dostosujemy się r?łwnie?ź do większego spectrum łowisk.

W/g mnie to bzdura. Multiplikator w sprawnych rękach umo?źliwi znacznie dokładniejsze rzuty a przy zastosowaniu r?ł?źnych technik rzutowych jak skipping miejsca dla spinningu nie do obłowienia przy castingu są mo?źliwe do obłowienia.

A co do długości rzutu i przewagi w tej kwestii spinningu to nie do końca jest prawda. Bo jak mo?źna wytłumaczyć taką kwestię gdy du?źa część sportowc?łw występujących w zawodach rzutowych u?źywa właśnie multiplikatora? Inna sprawa czy długość rzutu czynnikiem decydującym w połowie ryb na przynęty sztuczne? NEIN.

• 0

Czy lepsza jest długa, czerwona wędka czy zielona kr?łtka?

długa czerwona vs. kr?łtka zielona

Tak właśnie widzę ten dylemat.

Odpowiedź jest uzale?źniona od dodatkowej tezy: do czego lepsza? Tu wchodzimy w szczeg?łły techniczne i inne relacje, w tym finansowe, upodobania, itd.

Jak dla mnie to casting poni?źej 40g mo?źe nie istnieć tak samo jak spining powy?źej tych 40g.

Te dwie metody (choć nie wiem czy mo?źna to metodą nazywać - bardziej techniką) uzupełniają się wzajemnie, ale r?łwnie dobrze mo?źna łowić albo tak albo tak.

Łowienie zestawem castingowym stało się modne podobnie jak RayBany zer?łwki w grubych oprawkach czy mięsny je?ź. Ludzie, kt?łrzy od lat łowili castem nie wynosząc go na piedestał zniknęli wśr?łd modnisi?łw, kt?łrzy przeszli całkowicie na casta.

Obie techniki polegają na tym samym - rzucić przynętę do wody i ściągnąć ją do siebie. Rozpatrywanie tematu cast vs. spining jest bez sensu... chyba, ?źe ktoś lubi mieszkać w gnoj?łwce, kt?łra się ustała :D.

jeszcze mo?źna zało?źyć podobne tematy:

mokra mucha vs sucha mucha

streamer vs nimfa

kopyto vs wobler

twister vs flying lure

wahadło vs obrot?łwka

• 0

Multiplikator w sprawnych rękach umo?źliwi znacznie dokładniejsze rzuty a przy zastosowaniu r?ł?źnych technik rzutowych jak skipping miejsca dla spinningu nie do obłowienia przy castingu są mo?źliwe do obłowienia.

stwierdzenie, ze skipping jest niemozliwy przy uzyciu spiningu dyskwalifikuje sie samoczynnie ...

dziwne jest tez stwierdzenie, ze rzuca sie multiplikatorem, nie zaprzeczam, mozna (mozna tez cegla lub widlami do rzeki) ale czy to jest takie zdrowe dla sprzetu? ;)

• 0

A ja moze inaczej...tzw. Swiat ostro ewoluuje ostatnio. Natomiast warto na chwile sie zatrzymac, zeby rzucic okiem na kierunki tej ewolucji.

Jakby nie patrzyl widac, ze duza czesc populacji przeniosla/przenosi sie do swiata wirtualnego. Ten Swiat jest inny, nic wiec dziwnego, ze cos nie dziala po przeniesieniu z 1 do 2.

Nie jest moim celem atak na kogos personalnie ale ten temat ma wlasnie wiele cech przerysowania, spowodowanych transpozycja syt. swiata wirtualnego na rzeczywisty.

A rzeczywistosc mowi: a k... ł?łw sobie czlowieku na co chcesz (zgodnie z prawem i obyczajem) ale poszukaj wody(i pojedz tam z wedka), gdzie sa ryby bo inaczej to bedzie sztuka dla sztuki.

No a to ostatnie juz moze sie okazac trudniejsze....moze stad czesta ucieczka do swiata wirtualnego..

Gumo