Skocz do zawartości

Długi hotshot

krzychun

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, sprawdzę przy najbliższej okazji ten blank.

Może napiszę o co mi chodzi i skąd to szukanie długiego HS.

Generalnie to rozbija się temat o wędkę pod woblerki 2-4cm, do lekki boleniówek max.

Przeszły już przez poje ręce różne wędki: CTS LR 5-15g, Lamiglas CP 7-14g, RX6 i RX7, MHX 7-14, czyli te najczęściej polecane pod takie łowienie, plus Anos na nie wiem czym, ale chyba był najlepszy z tych wymienionych.

I we wszystkich mierzi mnie jedna rzecz. Ugięcie, a może lepie będzie jak napiszę praca pod obciążeniem.

Generalnie we wszystkich (z tym, że mniej lub bardziej) ostatnie (szczytowe)15-20 cm blanku nie pracuje, ot... tylko sobie jest. Bez względu jaką przynętę założę, to ta część wędki nie pracuje. Wędka albo jest praktycznie lekko ugięta, gdzie ugięcie zaczyna się poniżej wyżej wspomnianego odcinka, albo pod większą przynętą - ugina się bardzie. Zwiększając obciążenie tylko zmniejszamy cięciwę łuku , gdzie środek łuku pozostaje w tym samym miejscu.

Nie wiem czy nie zamotałem, ale ja szukam blanku, z progresywnym ugięciem (takim prawdziwym), mocnym dolnikiem (takim 12lb) i delikatną, pracującą szczytówką.

Czy ktoś coś zna takiego? Ewentualnie coś o akcji fast i zdecydowanie szczytowym ugięciem.

Pomocy :D

Wydaje mi się, że zrozumiałem czego szukasz, ale nie bardzo wiem po co?

Bo jeśli kij ma obsłużyć niewielkie woblery to szczytówka, która pracuje jak we wklejce jest chyba problemem.

Obawiam się również, że hot shot nie spełni twoich oczekiwań ponieważ i tu szczytówka nie pracuje tak jak we wklejce, może wyjątkiem byłby P903 – 2 MHX, ale nie spełnia Twojego kryterium długości bo ma 2,3 m.

Masz dwa wyjścia – zdecydować się na wklejkę – bo lubisz jak pracuje sama szczytówka, albo nabyć szybki czuły blank np. CD XLS 2108L i poczujesz każde wahnięcie woblerka, a jak za mało czuły to dodaj rezonans.

Pozdrawiam,

drzejko

Ugięcie, jakiego szukasz, zdają się mieć modele Pacific Bay SH993-2 (10 lb, 4-14 g): Tradition II i Rainforest II. Ja mam Tradition, Rainforest jest zauważalnie szybszy. Obie to właśnie takie hotshotowe konstrukcje: uginają się pod przynętą wysoko, podczas holu zdolne głęboko amortyzować, aczkolwiek trzeba włożyć w to trochę inwencji, odpowiednio manewrując kijem. Są jednak krótkie, 2,5 m...

Natomiast jeśli chodzi o jeszcze dłuższe kije do lekkich przynęt i cienkich żyłek - powinieneś docenić Lamiglasa Certified Pro XSH1142LL, czyli 2,90, 8 lb. Z modelem 10 lb są bardzo, ale to bardzo zbliżone, różnica polega właśnie na ugięciu, które w 8-funtowym jest wyraźnie przesunięte w górę. I choć oba realnie obsługują podobny zakres c. w. i linek, model LL daje nieco lepszy kontakt z najmniejszymi przynętami: jestem świeżo po kilku dniach na poligonie doświadczalnym z jaziami, gdzie łowiłem na przemian tymi dwoma modelami - ten niuans potrafi mieć znaczenie przy prowadzeniu małego woblerka wachlarzem, kiedy kluczowe bywa wychwycenie przygasania pracy w nurtowych cieniach.

Różnica na korzyść 10-funtowego ujawnia się natomiast, gdy już coś się na kotwiczce uwiesi, głębsze, bardziej równomierne ugięcie zdecydowanie pomaga w holu.

Model XSH1142LL zniknął z katalogu Lamiglasa, ale wiem, że w pracowni Art-Rod mają go, albo miewają

Wydaje mi się, że zrozumiałem czego szukasz, ale nie bardzo wiem po co?

Bo jeśli kij ma obsłużyć niewielkie woblery to szczytówka, która pracuje jak we wklejce jest chyba problemem.

Obawiam się również, że hot shot nie spełni twoich oczekiwań ponieważ i tu szczytówka nie pracuje tak jak we wklejce, może wyjątkiem byłby P903 – 2 MHX, ale nie spełnia Twojego kryterium długości bo ma 2,3 m.

Masz dwa wyjścia – zdecydować się na wklejkę – bo lubisz jak pracuje sama szczytówka, albo nabyć szybki czuły blank np. CD XLS 2108L i poczujesz każde wahnięcie woblerka, a jak za mało czuły to dodaj rezonans.

Pozdrawiam,

drzejko

Tu nie chodzi o szczytówkę jak we wklejce. Mi chodzi bardziej o ugięcie, które stopniowo przechodziło by w dół wraz ze wzrostem obciążenia. Teraz jest tak, że wzrost obciążenia powoduje iż cięciwa łuku się skraca, ale - że tak powiem - środek łuku jest praktycznie cały czas w tym samym miejscu. Ja marzę o blanku, w którym ten środek łuku wraz ze wzrostem obciążenia będzie przemieszczał się w dół, począwszy od samej szczytówki.

O ile mi wiadomo to się chyba nazywa ugięcie progresywne.

Pomacaj wzorzec opisywanego przez Ciebie patyka, czyli Talonika 100MLXF2, począwszy od grafitu VI+, przez Explorera, na ITM-ie skończywszy. Zwłaszcza VI+ ma płynne ugięcie, bez charakterystycznych dla HSów przesztywnień, szczytówka nie jest kołkowata i pracuje od samego koniuszka :D Jeśli wolisz okolice 2,7m to krótszą wersję 90MLXF2.

Może akurat któryś blank będzie akurat :D

Może pomacaj wzorzec opisywanego przez Ciebie patyka, czyli Talonika 100MLXF2, począwszy od grafitu VI+, przez Explorera, na ITM-ie skończywszy. Zwłaszcza VI+ ma płynne ugięcie, bez charakterystycznych dla HSów przesztywnień, szczytówka nie jest kołkowata i pracuje od samego koniuszka :D

Generalnie się skończyło to tak, że zadzwoniłem do pana Ossowskiego z Anosa i coś będę raczej klecił na podobieństwo tego co miałem kiedyś z Anosa plus parę zmian. Czekam tylko na powiedzenie.

Ale muszę przyznać, że już parę osób mi napisało, żeby dokładnie obejrzał 100MLXF2. Przy okazji to zrobię.

• 2 tygodnie później...

Witam,

jeżeli rozmawiasz z Panem Andrzejem Ossowskim, to zapytaj o blank typu Quort Tip. Mam wykonane na nim wędzisko 3,37m/2-14g. Grafit G-IV. Grubość szczytówki 1,4mm. Czekałem na jego wykonanie pewnie ok. roku, ale jest to jeśli chodzi o płynność ugięcia (prawdziwej progresji ugięcia) blank najbliższy ideału.

Niestety końce szczytówki na większości blanków mają zbyt małą zbieżność, dlatego uginają się w mało widoczny sposób (są zbyt kołkowate. Mam też wspomniany Talon 100MLXF2 z grafitu TIM, grubość szczytówki 1,7mm więc nie ma przy najmniejszych obciążeniach tak płynnego ugięcia ale generalnie jes wykonany poprawnie.

Ze znanych mi blanków najdelikatniejszą szczytówkę i piękne progresywne ugięcie ma blank Restaffine Knight 76L 2,32m, 2-10g.

Chodzi mi po głowie nawet taki pomysł, by dołożyć mu jakieś 50cm dolnik na spigocie i tym samym zrobić dłuższego UL. Ciężar rzytowy opisany na tym blanku jest apsolutnie poprawnie (nie niedoszacowany jak na blankach z runku amerykańkiego.

Pozdrawiam