blackabyss Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) ... to dlaczego to starsze ma być lepsze (jeśli jest takie same, bo sam pisałeś o smarach i zmianie położenia)?Troche wyrwalem Ci zdanie z kontekstu, ale lubie powtarzac prawdy objawione jak mantre ..bo kiedys nie bylo postarzania produktow.Firmy aby sie wybic na rynku i uzyskac renome musialy produkowac urzadzenia bezawaryjne.Kiedys w firmach sluchano ludzi wyksztalconych i madrych jak chocby inzynierow.Dzis slucha sie wyksztalconych marketingowcow i menadzerow - oglupialych juz do reszty min. zadza zysku, wladzy.sorry za ot. Edytowane 11 Marca 2014 przez blackabyss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Troche wyrwalem Ci zdanie z kontekstu, ale lubie powtarzac prawdy objawione jak mantre ..bo kiedys nie bylo postarzania produktow.Firmy aby sie wybic na rynku i uzyskac renome musialy produkowac urzadzenia bezawaryjne.Kiedys w firmach sluchano ludzi wyksztalconych i madrych jak chocby inzynierow.Dzis slucha sie wyksztalconych marketingowcow i menadzerow - oglupialych juz do reszty min. zadza zysku, wladzy.sorry za ot.Aha. Masz pewnie rację (Edytowałem, bo nie chce się już wdawać w dyskusję.) Edytowane 11 Marca 2014 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Tomek pisales ostatnio o Turkach z i było poruszane ze 10-12 lat temu turek kosztowal ok.5 tys..........a emblem z, pewniw grubo ponad 1000-1500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Emblem ZiA śmigał po ok. 900zł..... jak Biały Kruk PS.Turka, tylko nie pamiętam, czy akurat "10-12 lat temu" widziałem za ok. 3 tysie. Nie było mnie stać Edytowane 11 Marca 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 ...błyszczał przeważnie na ostatniej stronie Świata Spinningu z cenką 3200zl;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Jakoś nie śledzę dogłębnie tego działu, ale chyba większość tematów tutaj dotyczy jednak starszych kołowrotków, co jest oczywiste, bo są starsze.Skoro wszystko już było i to co było kiedyś wsadzane jest i teraz, to dlaczego to starsze ma być lepsze (jeśli jest takie same, bo sam pisałeś o smarach i zmianie położenia)?Nie upieram się że starsze było lepsze. Mam raczej nowe kołowrotki ( 2 - 3 letnie ) i na razie jestem z nich zadowolony. Ostatnie naście lat jechałem na czarnuchach i złego słowa o nich nie powiem, choć w końcu i one się zużyły. Potem zresztą skradziono mi prawie cały sprzęt, więc problem awaryjności sam się rozwiązał. Turków i tym podobnych nigdy nie miałem, choć zdarzało mi się jej konserwować. Ot, młynki jak młynki, tyle ze drogie i bardzo dobre . To się czuło. Miałem za to Daiwę SS i była suuuper. Miałem pierwszego TP jaki pojawił się w Polsce. Kręciłem nim rok a potem sprzedałem klientowi. Znakomity kołowrotek, choć po reklamie czy wręcz nimbie jaki go wtedy otaczał, spodziewałem się czegoś lepszego. Teraz kręcę Ceratą i w zasadzie zastanawiam się nad kupnem kolejnej, w mniejszym rozmiarze. Myślę że przy odrobinie troski, wytrzyma długo. O żadnych Stellach czy Existach nawet nie myślę, bo raz że cena masakryczna, dwa - chyba trochę przerost formy nad treścią. Ale co kto lubi i na co go stać.Dodam że ceny Ceratek staja się coraz bardziej przystępne i uważam że warto się tym kołowrotkiem zainteresować. Ma jedną newralgiczną część moim zdaniem ( mogę się mylić co daj panie Boże ), ale jak moja się rozpadnie, każę dorobić z metalu i będzie wporzo. Edytowane 11 Marca 2014 przez skippi66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 A teraz za "niezciuchraną" maszynę za 700 się krzywią, i to najlepiej żeby nie ząbkowała, nie miała ryski, była w pudełku i na dodatek z papiurami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Dodam że ceny Ceratek staja się coraz bardziej przystępne i uważam że warto się tym kołowrotkiem zainteresować.Tylko pamiętaj żeby szukać ceratki 10'. Ta nie jest przynajmniej "plastykowa" jak 13', a najlepsza to będzie HC. Ta ma spore i mocne kółeczko i trybiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Tylko pamiętaj żeby szukać ceratki 10'. Ta nie jest przynajmniej "plastykowa" jak 13', a najlepsza to będzie HC. Ta ma spore i mocne kółeczko i trybiki Właśnie mam 10. Za swoją zapłaciłem coś prawie 2k, teraz gdzieś widziałem za 1300. To po kiego komu Exist? Pytam się?Zresztą o czym my tu rozmawiamy w biednym kraju, gdzie rekordowe sumy ludzie targają na bazarowe wędki za 7 dyszek a potem rżną je piłą na pół, żeby się do taczki zmieściły. Gdzie tu pasuje Exist, Stella czy nawet Cerata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Po kiego Exist pytasz się ?Teoretycznie można już komfortowo jeździć e-klasą, a mamy klasę S i nawet Maybacha . Skippi jest nabywca=jest produkt. Porównując Exista HC do Certate czuć różnicę w każdym detalu na korzyść Exista. Nowa certate 13' choć z zajonu jakaś inna w dotyku od E HC . Exist HC jest chyba najmocniejszym kołowrotkiem w swoim rozmiarze, wszystkie łożyska CRBB, koło i pinion chyba niezniszczalne w normalnych warunkach, tylko ta obudowa "cinka" ale nabywca chcąc wydać 3k za młynek wymaga niskiej wagi .Edit: Sorry za OT Edytowane 11 Marca 2014 przez kotwitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 ale nabywca chcąc wydać 3k za młynek wymaga niskiej wagi . Iiiii... Jak za lekki to nam wędki nie wyważy . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Panie Józefie... A jaki uważa Pan za najlepszy konstrukcyjnie z tych, które Pan widział "od środka"?Witam.Powiem krótko.Konstrukcje Super Ship Shimanio z lat 1995 - 2002 A tak konkretnie i na temat - to Stella Millenium 4000 SS. Jak na tamte czasy kołowrotek ponadczasowy do dnia dzisiejszego,super precyzja i finezja w każdym ułamku milimetra.Tak,tak Panie Przemku. PozdrawiamJózef Leśniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 ....ja bardzo przepraszam, ale w kwestii formalnej..mam na imię Sławek! A i tę Millenkę 4000 też mam I dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Panie Sławku wiem że ma Pan tak na imię,ale ta mała dygresja Przemkowa vel @Przemo Bass dotyczyła osoby,dobrze mi znanej i obecnej tutaj na forum. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Aaaaaaaaa! To przepraszam..bo cytat był ze mnie i to mnie zmyliło...że się tak wyrażę ) Wodom Cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet1975 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 witam mam pytanie do pana Leśniaka czy da rade włożyć łożysko do rolki w shimano aero gtm 3010 jeszcze bez łożyska oporowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 witam mam pytanie do pana Leśniaka czy da rade włożyć łożysko do rolki w shimano aero gtm 3010 jeszcze bez łożyska oporowego W GTM 3010 jest oryginalnie tulejka o dość dużej średnicy i tu jest problem (rolka srebrna),jeżeli posiada pan na zamianę kabłąk od GT to nie ma problemu.W tej wersji cała rolka jest łożyskowana (rolka wykonana z SiC-kolor brązowy).Ale po co zmieniać,dbać i oliwić i wytrzyma długo i nic nie zardzewieje. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 TO JA SKOZYSTAM P. JOZEFIE -daiwa bg 90 takie bydle kilo prawie wazy ma dziwne wibracje na rororze luzow brak co Pan o tym myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Obiecane zdjecia dla kolegi Matta.Powiem że mi się nie podoba Kupił Pan kołowrotek w wersji SW przeznaczony do pewnych zadań,a chce Pan łowić nim jak Stradikiem.Do SW nie ma podwójnych korbek tak jak nie ma przełącznika blokady obrotów wstecznych,a to wszystko ze względów bezpieczeństwa.Mam też SW i nie zamierzam kombinować,ale jak się podoba to proszę bardzo kombinować. PozdrawiamJózef Lesniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 TO JA SKOZYSTAM P. JOZEFIE -daiwa bg 90 takie bydle kilo prawie wazy ma dziwne wibracje na rororze luzow brak co Pan o tym myśli?Może właśnie o "kilo" za dużo waży .A tak na poważnie,trudno wydać werdykt nie mając chorego na stole. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Wiem wiem nie mam porównania musze porownac z innym egzemplazem choć to mało popularna maszyna ,....................... maszynka na srednie dorszowanie choć z przylowem 150 lb halibutem musi sobie dac rady........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 TO JA SKOZYSTAM P. JOZEFIE -daiwa bg 90 takie bydle kilo prawie wazy ma dziwne wibracje na rororze luzow brak co Pan o tym myśli?Black Gold, to konstrukcja z końca lat siedemdziesiątych, a wtedy raczej nikt specjalnie nie myslał o "dynamicznych wyważaniach"... Podejrzewam, że dziwne wibracje pojawiają się jak Pan zaczynasz szybko korbą kręcić..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Black Gold, to konstrukcja z końca lat siedemdziesiątych, a wtedy raczej nikt specjalnie nie myslał o "dynamicznych wyważaniach"... Podejrzewam, że dziwne wibracje pojawiają się jak Pan zaczynasz szybko korbą kręcić..?A w obecnych konstrukcjach co dynamicznie wyważa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 A w obecnych konstrukcjach co dynamicznie wyważa?A cholera wi ale producenci często wypisują, że: "dynamiczne wyważenie rotora"... :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 A cholera wi ale producenci często wypisują, że: "dynamiczne wyważenie rotora"... :lol:I SiEnSi też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi