Skocz do zawartości
  • 0

Kolory boleni.

Krisu23

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gucio, proszę zabierz głos. Jak skomentujesz to, że wszędzie na zaporówkach ryby powyżej 7 dych tracą czerwone zabarwienie płetw? Oczywiście mam na myśli przytaczane przez siebie przykłady.

Edytowane przez Krisu23

• 0

Zdjęć z Domasy, Soliny i paru innych zaporówek na razie nie mogę się doszukać. Wszędzie jest to samo. Ryby utrzymują ubarwienie młodociane do +-70cm. Powyżej 70 tracą czerwone zabarwienie płetw i zmienia się kolor samej ryby. Przestaje być srebrna a bardziej zaczyna wpadać w odcienie ciemniejsze. Im słabsza jest populacja boleni w danej zaporówce(mała baza pokarmowa), tym szybciej(przy mniejszej wielkości) ryby tracą młodociane ubarwienie. Byłem na zaporówce, gdzie łowiłem już ryby po 65 które całkowicie pozbyły się tej szaty. Były po prostu stare, ale małe bo nie urosły. To samo da się niestety zaobserwować w chwili obecnej na Żywcu. Jezioro jeszcze dwa lata temu było topowym łowiskiem. Dzisiaj mamy problem z bolkami. Jest ich mało(tych większych) i nie mają co jeść. Trzy dni temu pod tamą złowiłem rybę może z 67cm. Wygarbiona, wybarwiona jak stara. Chuda jak patyk. 

Rożnów z kolei to woda, gdzie bolki mają w opór pokarmu, wielką rzekę do której mogą wchodzić. Rosną szybko i są grube. Ale zasada ich dotyczy tak samo. Mniej więcej przy 68 zaczynają tracić młodocianą szatę. 

• Like 3

• 0

A dlaczego monolog? To jest konkret w sprawie ubarwienia boleni w zależności od wieku/wielkości poparty dowodami. Może faktycznie to jest nie na rękę różnym mistrzom fotografii, którzy podciągnęli wymiar ryb na swoich fotkach ;) i dlatego nie chcą się tu wypowiadać.

Mam jedną taką fotkę, która została w wątku boleniowym, którą zweryfikuję, na wolnym czasie. Zweryfikuję wielkość ryby i napiszę co i jak bo pięknie ubarwiona była.