Skocz do zawartości

kamizelka spiningowa

stoner

Rekomendowane odpowiedzi

Mo?źna cię?źko załadować kamizelkę i nie czujesz kilogram?łw na grzbiecie, dodatkowo jakość wykonania jest wyjątkowa. Fakt, ?źe kieszenie nie są wielkie (poza tymi na plecach), ale mo?źna dobrać sobie pudełeczka do przednich. Dodatkowo masa uszek, uchwyt?łw, zaczep?łw, kieszenie wewnętrzne itd. Ja uznałem, ?źe warto zainwestować, zobaczymy czy nie pomyliłem się. B)

Simms'a G3 w kolorze ceglastym ju?ź chyba nie robią, pewnie mo?źna gdzieś jeszcze ostatnie egzemplarze dostać...

Do spina polecam te?ź Simms'a vertical master. Jest troche kr?łtsza ni?ź G3 ale ma du?źe pionowe kieszenie gdzie mieszczą się dość du?źe pudła. Gł?łwne kieszenie te?ź usztywniane jak w G3.

Zresztą u?źywam ich zamiennie i nie potrafie powiedzieć kt?łra mi bardziej pasuje.

Do spakowania na cię?źko, dłu?źszy wyjazd lub du?źa ilość małych pudeł (mucha) - bardziej mi pasuje G3

Do spakowanie na lekko (lub średnio) i spinning koło domu wybieram Verticala.

Ale ja jestem raczej z tych co biorą za du?źo ni?ź za mało....:D

ja posiadam Columbie z serii PFG model Henry's Fork III w stanach mo?źna trafić za 50$ w ja kupiłem na allegro za ok 200pln i jestem bardzo zadowolony POLECAM

link do strony producenta---> http://www.columbia.com/Men's-Henry's-Fork%E2%84%A2-III-Vest /FM1000,default,pd.html

Jeśli do spinningu i pudełek z du?źymi przynętami to odpuść sobie wszelakie Simmsy, Orvisy. To kamizelki stricte muchowe i mają zwyczajnie za małe kieszenie. Albo nie dopniesz kieszni, abo będziesz dopinał na styk, co mo?źe spowodować jej rozprucie czy uszkodzenie suwaka.

Miałem kiedyś (dość kr?łtko bo niestety sprzedałem) kamizelkę Konger Classic. Du?źe funkcjonalne kieszenie, dość wygodna i w rzeczywistości du?źo lepiej prezentuje się ni?ź na zdjęciu ;)

Z pewnością nie jest z tak dobrych materiał?łw jak Simms i pewnie wytrzyma kr?łcej, ale te?ź kosztuje o wiele mniej i jak się scheta to po prostu kupisz następną :D

A co z Orvisem.Jakoś nikt nie poleca tej firmy.Czy a?ź tak jest kiepska.Sam zastanawiałem się nad zakupem Orvisa model Clearwater.Jednak padło na Hodgmana.Jak narazie sprawuje się super,wzmocnienia na ramionach,zamki ok,materiał wydaje się mocny,kieszeni bardzo du?źo.

Ja drugi sezon pomykam w klasycznej w formie Super Tac-L-Pak:

http://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=1835

Mimo, i?ź dedykowana dla muszkarzy ja pakuje CAŁY majdan spinningowy. Małe pudełka z przodu, średnie od wewnątrz z przodu(spore kieszenie na zamek), du?źe na plecy, jak trzeba wejdzie jeszcze podbierak i sztormiak. Fakt, wyglądam jak dromader ale plecak jest mi zbędny =). Dzięki taśmom wszytym na ramionach i plecach fajnie rozkłada się cały ten majdan i kamizelka trzyma formę i nie ciągnie się w d?łł pijąc w kark.

A co z Orvisem.Jakoś nikt nie poleca tej firmy.Czy a?ź tak jest kiepska.Sam zastanawiałem się nad zakupem Orvisa model Clearwater.Jednak padło na Hodgmana.Jak narazie sprawuje się super,wzmocnienia na ramionach,zamki ok,materiał wydaje się mocny,kieszeni bardzo du?źo.

Ja drugi sezon pomykam w klasycznej w formie Super Tac-L-Pak:

http://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=1835

Mimo, i?ź dedykowana dla muszkarzy ja pakuje CAŁY majdan spinningowy. Małe pudełka z przodu, średnie od wewnątrz z przodu(spore kieszenie na zamek), du?źe na plecy, jak trzeba wejdzie jeszcze podbierak i sztormiak. Fakt, wyglądam jak dromader ale plecak jest mi zbędny =). Dzięki taśmom wszytym na ramionach i plecach fajnie rozkłada się cały ten majdan i kamizelka trzyma formę i nie ciągnie się w d?łł pijąc w kark.

Mam dokładnie tego Orvisa i dla mnie jest za mała do spinningu :D

Pudełek nie lubię nosić na tylnej kieszeni bo trzeba zdjąc kamizelkę ?źeby się tam dostać :D Tylna kieszeń słu?źy mi do ewentualnego noszenia picia, jakiejś kanapki czy kurtki. O ile pudełka na kleniowe, jaziowe czy pstrągowe woblery się mieszczą o tyle jak dla mnie pudełka z du?źymi i cięzkimi gumami, woblerami, wahadłami się nie mieszczą. Jak dostałem tą kamizelkę to doszło do tego, ?źe miałem dwie. Nowego Orvisa na jazioklenia i starego Graffa na szczupakowo-sandaczowe wyprawy :D Na szczęście zacząłęm łowić na muchę i teraz Orvis słu?źy mi tylko do muchy. Kamizelka super, ale jak dla mnie nie do spinna :D

Tak patrzę na ceny tych kamizelek i się zastanawiam czy nie taniej iść do krawca i powiedzieć co ma uszyć i z jakiego materiału. Będzie pod wymiar i ciała i pudełek.

M?łj ojciec kiedyś właśnie taką kamizelkę sobie uszył i dzisiaj ja w niej latam... on z niej wyr?łsł :D. Nie jest oczywiście z nowoczesnych materiał?łw, ale ma zamki YKK więc nie narzekam. Funkcjonalna jest do b?łlu.

Pudełek nie lubię nosić na tylnej kieszeni bo trzeba zdjąc kamizelkę ?źeby się tam dostać :D Tylna kieszeń słu?źy mi do ewentualnego noszenia picia, jakiejś kanapki czy kurtki. O ile pudełka na kleniowe, jaziowe czy pstrągowe woblery się mieszczą o tyle jak dla mnie pudełka z du?źymi i cięzkimi gumami, woblerami, wahadłami się nie mieszczą.

Fakt, u mnie wszystkie większe pudła lądują na plecach. Niemniej jednak ja dobieram się do nich bez zdejmowania kamizelki. Fakt, wymaga to akrobatycznych zdolności i anielskiej cierpliwości ale przy odrobinie wprawy i wygimnastykowania daje radę B)

elpojo,OloPe dzięki.Takich właśnie potrzeba tes?łw i opini.M?łj następny wyb?łr to Orvis.Trochę tańsza ni?ź Simms a jakość r?łwnie dobra.Na wędr?łwki z mniejszymi pudełkami będzie ok,do muchowania jeszcze nie dorosłem chocia?ź much?łwka stoi w kącie.Większe pudełka wylądują w torbie.

Ciekawi mnie to ?źe ani jedna wzmianka nie padła o Dragonie, mo?źe dlatego ?źe cały polski rynek jest tym zawalony.

Teraz to dopiero mam mętlik w głowie.

Szkoda ?źe tak mało sie pisze o kamizelkach, powinny być testy i opinie tak jak w przypadku kołowrotk?łw i wędzisk, przecie?ź jak by nie patrzec - jest to podstawowe wdzianko ka?źdego z nas.

Jako u?źytkownik Simms Freestone od 2 lat polecam tą kamizelkę z całego serca:)

Wytrzymałe szwy oraz zamki, często odpinam zapinam odsuwam zasuwam - cały czas w u?źyciu, dodatkowo przez krzaki się przedzieram i kamizelka w bardzo dobrym stanie. Dobrej klasy zamki i rzepy, co jest wa?źne, dodatkowo mocny i dobrze wszyty uchwyt na podbierak! Sama kamizelka po odpowiednim uło?źeniu sprzętu nie cią?źy na kark przez co łowienie jest komfortowe.

Do niej u?źywam następujących pudełek:

- wabiki do 6cm w pudełku versus VS 704 sztuka na kieszeń zamykana na zamek ( miejsca w kieszeni jest na większe pudełko: dłu?źsze o 1 cm a szersze o 3cm),

- małe wobki do 3cm ( http://allegro.pl/mikado-pudelko-uabm-026-12-x-9-5-x-3-4-cm- sklep-i2189856312.html) mam dwa takie pudełka na piersiach, dodatkowo na nich małe kieszonki na rzep, wchodzi zapalniczka i przypony ;)

- małe kieszonki na rzepy(4 sztuki), mam małe pudełka http://allegro.pl/pudelko-robinson-74-tw-004-i2196033209.htm l do kt?łrych wchodzą wobki do 5cm.

Swoją kupiłem za 250 zł sprowadzoną z USA, spr?łbuj, mo?źe Ci się uda :D

jeśli chcesz zrobię ci dokładne foty swojej i zobaczysz jak wygląda po dw?łch latach - ok 120 razy nad wodą

http://www.patagonia.com/us/product/patagonia-mesh-master-ii -vest-for-fly-fishing?p=81960-0-984

Ja kupiłem Patagonię. Dla mnie najlepsze jest to, ?źe jest z wytrzymałej siateczki i się w niej nie gotuję. Po drugie nie ma zamk?łw, kt?łre lubią się psuć, no i kieszenie są w pionie. Czyli nie mam pudełek pod pachami. To jest nr.1 !!! B)

To nie tyle propozycja, raczej pytanie do koleg?łw bo sam się nad tym zastanawiam a na ?źywo nie widziałem. Gdyby tak Loop vertical ? Jakość raczej niezła, kieszenie du?źe. Nie jestem pewiem długości. U?źywał ktoś ?

A simmsy sobie daruj. Mam dwie kamizelki i tylko do muchy. Na spinning się nie nadają.

Płaszcz ju?ź mam. Ta Patagonia jest typowo muchowa. Ja nie brodzę . Kamizelka jest mi potrzebna na ł?łdkę.

Taka długość jak ta Rapala czy wspomniany wcześniej Konger czy Jaxon byłaby OK. Tylko p?łłkę wy?źej.

A mo?źe ktoś u?źywa tej:

http://www.geoffanderson.com/kat14-Fishing-vests/side58-Prof us™;-fishing-vest.html

Taka długość jak ta Rapala czy wspomniany wcześniej Konger czy Jaxon byłaby OK. Tylko p?łłkę wy?źej.

Nie wiem czy znajdziesz coś p?łłkę wy?źej. Drą?źyłem temat kamizelki zdatnej do spinningu i du?źych pudełek topowych firm i nie znalazłem :wacko:

Nie widziałem Rapali ni Jaxona, ale ten Konger na prawdę wydawał się być solidny. Nie miałem okazji go dłu?źej przetestować bo odsprzedałem. Ale ?źałowałem, był fajniejszy, funkcjonalniejszy, wygodniejszy od Graffa. Za 100 zł warto spr?łbować, choćby miała posłu?źyć tylko 3 sezony.

Z drugiej strony, dziś ju?ź, coś firmowego nie zawsze gwarantuje jakośc. Mam dwie kurtki pewnej znanej firmy i jestem średnio zadowolony :unsure:

Łowię na spinning a jak się dowiaduję mam typowo muchową kamizelkę. :unsure: W takim razie muszę się jej pozbyć. Nie istotne, ?źe mieści 2 pudełka o wymiarach 22x11x3 i jeszcze 2 mniejsze 16x10x2,5 do tego kieszonki na papiery i dodatkowe pudełeczko na drobiazgi. Gdyby była większa to bardziej nadawała by się do wędkarskiej sprzeda?źy obnośnej ni?ź na wędkarską kamizelkę. ;) Przypomniała mi się dawna reklama Kup Pan cegłę :lol: Tamten facet miał kamizelkę w sam raz. ;)

Ju?ź trzeci sezon spędzę z czymś takim na grzbiecie

http://www.maf-fishing.pl/?product=1578

I wszystko byłoby OK.

Niezła jakość, spore kieszonki, zaczepy na drobnicę, tylko........ debilny haft Team Dragona, dla przeciwwagi chyba, na prawej g?łrnej kieszeni :lol: