ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam szanowną brać krętaczy. Panowie, potrzebuję waszej pomocy, potrzebuję zrobić ciężkie muchy tubowe - system shumakova?W internecie jest trochę gotowych tulejek mosiężnych, jakieś stożki i tak dalej, problemem jest to, że potrzebuję osiągnąć wagę takiej muchy na poziomie do 6 gramów. Dostępne w sklepach komponenty mają po max 0,9g w kraju, export daje max 1,2g. W ofercie mikado są spintube o różnej gramaturze, niestety koszt takiej muszki jest >20PLN. Każdy kto kręci najczęściej samemu chce wyprodukować swoją muszkę, dlatego też zwracam się do was z zapytaniem. Czy ktoś z was robił tak ciężkie muchy tubowe, jeżeli tak to skąd wziąć tak ciężkie komponenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Muszę zważyć najcięższe coneheady jakie mam.Kilka naciągniętych jeden za drugim może by tyle dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam.Musi być tubowa ?Kupujesz główkę do gumy w dowolnym kształcie, jakiej chcesz gramaturze i z jakim chcesz dużym hakiem i kręcisz na tym muchę Ja tak robię dosyć ciężkie nimfy na 1 g główkach jigowych, bo szkoda mi kasy na drogie główki wolframowe 5 mm.Na FB i tu na forum ogłaszają się odlewacze, można zamówić co się tylko chce.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Ziemek, a czy napisałem, że chcę jiga? :-)Naprawdę dziękuję za dobre rady i skierowanie wątku w innym kierunku.Trzymamy się tematu :-)Tu przykład muchy i ofiary takiej konstrukcji.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Września 2019 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 http://www.canadiantubeflies.net/flytying-metal-tubes-menu.html 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 http://www.canadiantubeflies.net/flytying-metal-tubes-menu.htmlCześć Peresada, dzięki znam stronę. Na razie szukam jeszcze u nas, napisałem też do Mirka z Salara. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) spoko, troche tego probowalem, wole jednak 10 stop t20 :-)powodzenia w poszukiwaniach Edytowane 17 Września 2019 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Ja znalazłem ale po 9 usd sztuka. Jak potrzebujesz dużo dobry tokarz ci zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Z tym tokarzem to się zgodzę, tylko często jest tak, że za te parę sztuk zapłacę ze 150pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 spoko, troche tego probowalem, wole jednak 10 stop t20 :-)powodzenia w poszukiwaniach Widzisz, jakby to była rzeka łososiowa to bym też wziął taką linkę.Problem w tym, że lubię swoją małą rzeczkę i podanie tam muchy czasem jest bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 A jak chcesz tym rzucić? Kluczowa jest masa do zejścia na dno czy do wyrzutu spinningiem ? Jakiej wielkości to mają być muchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) https://polfishing.pl/k67,elementy-blystek-obrotowych-korpusy.html https://allegro.pl/oferta/korpus-akcesoria-do-blystek-fi-7-6-3-g-korpusy-8095398537 Edytowane 17 Września 2019 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Witam.Marcin ... ja nie pisałem tylko o jigach - główki każdego kształtu i o różnym umiejscowieniu oczka haka można zamówić albo kupić gotowe A myślałeś może o wykorzystaniu podzespołów do robienia obrotówek ? Mam na myśli mosiężne korpusy i tuleje do wykonywania błystek ... też można za grosze (w porównaniu do rzeczy "muchowych" można taki rzeczy dostać ...Super stronę Peresada zapodał.Pozdrawiam.PS. widzę że Pluszszcz w mędzyczasie pomyślał o tym samym Edytowane 17 Września 2019 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 @Pluszszcz, @Forest-Natura, dzięki za wskazanie korpusów.Zastanawiałem się nad nimi, tylko problemem jest średnica otworu. Mała tuba ma bodajże 2 lub 1,8mm - oczywiście można rozwiercić. Ściągnę na próbę i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam.Są do dostania świetne, tradycyjne haki łososiowe Mustada bez oczka - z prostym trzonkiem zdatnym do nanizania takich korpusów i do zakończenia pętelką ... tyle że to znowu nie tubka będzie Ostatnio, jak mnie wzięło na robienie klasycznych streamerów na "long shank'ach" to się nad nimi solidnie zastanawiałem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 18 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Ziemek zlituj się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Witam.Zmykam z wątku ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Przepiłowana na pół ołowiana kulka z wędkarskiego nanizana od frontu na rurkę z tworzywa lub metalową załatwia sprawę. Tuba 5-6 gramów to tak bardziej na przełomy Kolorado. U siebie będziesz pewnie kupę tego zrywać, więc tak masz najtaniej. Brzydkie to będzie, ale możesz pomalować na dowolny kolor. Marian pisał o cone headach. Nie wiem, czy aż tak ciężkie gdzieś dostaniesz? Korpusy do błystek mają zbyt mały otwór, kupa wiercenia. W ołowiu poradzisz sobie bez wiertarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Lameta albo miedziany drut, igła od strzykawki albo plastikowa rurencja - już przekraczają wyobraźnię.. czy nawet na końcu świata nie można kupić gotowca ?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kocham internet za tę jego uniwersalność. Pisze człowiek, że ma być Schumakov , a tutaj od razu dużo lepsze pomysły. A może by tak kamyczek na kropelkę przykleić, nie będzie? Wiercenie w korpusie błystki powinno być bajecznie proste. Korpusiki tłucze pewnie jakiś automat tysiącami, więc materiał musi być "łatwy" i przy obróbce dawać krótki łamliwy wiór.Sławku, mam nadzieję, że Twoja wyobraźnia nie kończy się na igle i lamecie, chociaż przyznam, że wątek o wodzie trochę mnie zaniepokoił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Wszystko można dziś kupić - nawet wypite piwo.. Gratuluję przynależności do ludzi niebanalnych - Pluszczu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Panowie spokój. Miało być merytorycznie, a wyszło jak zwykle. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kocham internet za tę jego uniwersalność. Pisze człowiek, że ma być Schumakov , a tutaj od razu dużo lepsze pomysły. A może by tak kamyczek na kropelkę przykleić, nie będzie? Wiercenie w korpusie błystki powinno być bajecznie proste. Korpusiki tłucze pewnie jakiś automat tysiącami, więc materiał musi być "łatwy" i przy obróbce dawać krótki łamliwy wiór.Sławku, mam nadzieję, że Twoja wyobraźnia nie kończy się na igle i lamecie, chociaż przyznam, że wątek o wodzie trochę mnie zaniepokoił Chciałbym zauważyć, że system tub Shumakova jest systemem muchowym, co z góry definiuje ograniczenie ich masy do ca 2g i raczej nie znajdziesz w nim ciężarków o masie 6g. Koledzy słusznie skierowali cię w kierunku spinflugi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 @mack, jeśli potrzebujesz to uznaj, że powinienem użyć zwrotu Schumakov style. Nie wydaje mi się, żeby muchy Schumakova z metalowym korpusem nie były spinflugami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Przynęta na tubie Shumakova o masie 2g może być muchą lub spinmuchą, w zależności od tego, jaką technikę rzutu wykorzystujesz do jej podania na odległość. Przynęta na tubie o masie 6g jest już tylko spin- lub castmuchą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi