Skocz do zawartości

Przemyt ryb

Mordeo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słyszałem o Niemcach i Polakach, którzy mieli domowe zamrażarki pomontowane i z wypełnionymi po brzegi rybami jeździli.

Forma przeszła jest chyba jak najbardziej poprawna. Tak jak pisałem, niewłaściwe zachowania zostały zweryfikowane w tym roku z tego co słyszałem. Wydaje mi się, że dla celnika podchodzącego do sprawy z minimum zaangażowania jest możliwość wykrycia zamontowanej zamrażarki w samochodzie.

Jeszcze raz napiszę, nigdzie nie podważam prawa do ustalania limitów przez norwegów, ani należytego ich przestrzegania. Nie do końca jedynie zgadzam się z tezą postawioną w artykule, że to wędkarze z Polski wytrzebili Norwegom ryby z mórz.

Edytowane przez radeqs
  • Like 4

A mnie irytują stwierdzenia - Polacy śmiecą, Polacy przemycają, chamsko się zachowują...

Proszę być bardziej oględnym w wyrażaniu takich opinii. To nie wszyscy Polacy tak właśnie się zachowują.

To jest nikły odsetek normalnych Polaków. 

Tak jak nikły odsetek Szwedów po przyjeździe do Polski upija sie w trupa, tak jak nikły jest odsetek Anglików którzy przyjeżdżają do Polski na płatny seks..

Każdej nacji łatkę można przypiąć.

Tylko - czy wszyscy zachowują się nagannie, łamią prawo?

• Like 4

Romek, zajmijmy się najpierw nami, a potem szukajmy jaj u azjatek.

Niestety czy norwegia, szwecja, iri, niemcy.... wszędzie słychać to samo.

Swoje zdewastowaliśmy i mamy to w dupie, a na krytykę jak zwykle agresja? bezsensu

Sorry, dobrze się czujesz ze stwierdzeniem, że jesteś brudasem, złodziejem, przemytnikiem...?

Jesteś taki? Nie? ja też nie jestem i dlatego uważam, że generalizowanie jest szkodliwe dla nas jako narodu...

Zięć pracuje w Belgii i nie ma takich spostrzeżeń. Jest fachowcem którego cenią tak tubylcy i inne nacje.

A w temacie...

"Zarówno Norwegowie, jak i cudzoziemcy mogą raz na tydzień wywieźć poza granicę 10 kg ryb lub przetworzonych produktów rybnych. Jeśli połowy odbywały się jednak w ramach działalności przedsiębiorstwa rybnego, limit podwaja się. Warto dodać, że nie dotyczy on ryb słodkowodnych – takich jak łosoś czy pstrąg."

Podkreślenie moje...

Tu chyba jest pies pogrzebany. Hodowlanego łososia możesz sobie kupić i wywieżć choćby te 10 ton... ale złowionych samodzielnie - ooo... to już potężny przemytnik.

To moja ocena działań Norwegów.

Natomiast zgadzam się, że prawo jest jakie jest i należy go przestrzegać.

• Like 1