lokoko83 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Panowie proszę o informację jakie są r?ł?źnice pomiędzy tymi dwoma wędkami o por?łwnywalnych parametrach technicznych. Przede wszystkim, kt?łra ma:- głębsze ugięcie, szybciej wchodzi w parabolę- bardziej szczytowe ugięcie- szybszą akcję- większe czucie przynęty- większą moc- większą ładowność przynęt podczas wyrzutu- itp.- itd. Pytam, bo ostatnio oglądałem Triumphy do 1 oz i 2 oz dł 2,6 m zrobiły na mnie du?źe wra?źenie i cena w por?łwnaniu do Avida jest o połowę mniejsza.Dodam, ?źe lubię wędki szybkie o szczytowym ugięciu z odpowiednim zapasem mocy co by nie gięła się bardzo podczas prowadzenia przynęty (gł?łwnie kopyta 10-20 g bardzo rzadko nawet 30 g pod sandacza) w szybszym nurcie.Ostatnio miałem daiwe infinity od 15-45 g, była ciut za mocna pod moje potrzeby - nie miałem satysfakcji podczas wyciągania szczupak?łw w przedziale do 65 cm. Pod sandacza była w sam raz. Wiem, ?źe nie ma wędek uniwersalnych i szukam coś pod szczupaka powiedzmy na Bug - moją ukochaną rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Przede wszystkim, kt?łra ma:- głębsze ugięcie, szybciej wchodzi w parabolę- bardziej szczytowe ugięcie- szybszą akcję- większe czucie przynęty- większą moc- większą ładowność przynęt podczas wyrzutu- itp.- itd. Pytam, bo ostatnio oglądałem Triumphy do 1 oz i 2 oz dł 2,6 m zrobiły na mnie du?źe wra?źenie i cena w por?łwnaniu do Avida jest o połowę mniejsza.Dodam, ?źe lubię wędki szybkie o szczytowym ugięciu z odpowiednim zapasem mocy co by nie gięła się bardzo podczas prowadzenia przynęty (gł?łwnie kopyta 10-20 g bardzo rzadko nawet 30 g pod sandacza) w szybszym nurcie.Ostatnio miałem daiwe infinity od 15-45 g, była ciut za mocna pod moje potrzeby - nie miałem satysfakcji podczas wyciągania szczupak?łw w przedziale do 65 cm. Pod sandacza była w sam raz. Wiem, ?źe nie ma wędek uniwersalnych i szukam coś pod szczupaka powiedzmy na Bug - moją ukochaną rzekę. Jak opisałeś wra?źenia Avid zrobi okolo dwa razy lepsze, szybki , lub piekielnie szybki, czuły w przekazywaniu info od przynęty. Co do zakresu przynęt czy te ,,kopyto 10-20g to masa całkowita czy tylko mas agł?łwki plus np. 5 kopyto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokoko83 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 przewa?źnie kopyta 8 cm na najczęściej na gł?łwkach 15 g rzadziej 10 g i tak samo rzadko 20 gram, czasami 30 g pod sandacza ale tu chyba trzeba się zastanowić - co do wszystkiego to do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Łowię Avidem 8'6 do 1 oz Wiślane sandacze i nie tylko ba traktuje go jako rzeczny uniwersał. U?źywam gł?łwek od 10 28 gram plus guma, cykad i woblerow. Kij szybki i bardzo czuły.Avid w tej długości ma dość charakterystyczne ugięcie i pięknie trzyma rybę.Ugięcie mo?źesz zobaczyć na zdjęciach na FT http://www.fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/240-st-croix -avid-avs86mhf2Podkreślam ?źe w tej długości, poniewa?ź modele dłu?źsze mają inną charakterystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Kolega chyba spać nie mo?źe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 i vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi