Skocz do zawartości

Różnice pomiędzy St.Croix Avid a St.Croix Triumph

lokoko83

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie proszę o informację jakie są r?ł?źnice pomiędzy tymi dwoma wędkami o por?łwnywalnych parametrach technicznych.

Przede wszystkim, kt?łra ma:

- głębsze ugięcie, szybciej wchodzi w parabolę

- bardziej szczytowe ugięcie

- szybszą akcję

- większe czucie przynęty

- większą moc

- większą ładowność przynęt podczas wyrzutu

- itp.

- itd.

Pytam, bo ostatnio oglądałem Triumphy do 1 oz i 2 oz dł 2,6 m zrobiły na mnie du?źe wra?źenie i cena w por?łwnaniu do Avida jest o połowę mniejsza.

Dodam, ?źe lubię wędki szybkie o szczytowym ugięciu z odpowiednim zapasem mocy co by nie gięła się bardzo podczas prowadzenia przynęty (gł?łwnie kopyta 10-20 g bardzo rzadko nawet 30 g pod sandacza) w szybszym nurcie.

Ostatnio miałem daiwe infinity od 15-45 g, była ciut za mocna pod moje potrzeby - nie miałem satysfakcji podczas wyciągania szczupak?łw w przedziale do 65 cm. Pod sandacza była w sam raz.

Wiem, ?źe nie ma wędek uniwersalnych i szukam coś pod szczupaka powiedzmy na Bug - moją ukochaną rzekę.

Przede wszystkim, kt?łra ma:

- głębsze ugięcie, szybciej wchodzi w parabolę

- bardziej szczytowe ugięcie

- szybszą akcję

- większe czucie przynęty

- większą moc

- większą ładowność przynęt podczas wyrzutu

- itp.

- itd.

Pytam, bo ostatnio oglądałem Triumphy do 1 oz i 2 oz dł 2,6 m zrobiły na mnie du?źe wra?źenie i cena w por?łwnaniu do Avida jest o połowę mniejsza.

Dodam, ?źe lubię wędki szybkie o szczytowym ugięciu z odpowiednim zapasem mocy co by nie gięła się bardzo podczas prowadzenia przynęty (gł?łwnie kopyta 10-20 g bardzo rzadko nawet 30 g pod sandacza) w szybszym nurcie.

Ostatnio miałem daiwe infinity od 15-45 g, była ciut za mocna pod moje potrzeby - nie miałem satysfakcji podczas wyciągania szczupak?łw w przedziale do 65 cm. Pod sandacza była w sam raz.

Wiem, ?źe nie ma wędek uniwersalnych i szukam coś pod szczupaka powiedzmy na Bug - moją ukochaną rzekę.

Jak opisałeś wra?źenia Avid zrobi okolo dwa razy lepsze, szybki , lub piekielnie szybki, czuły w przekazywaniu info od przynęty. Co do zakresu przynęt czy te ,,kopyto 10-20g to masa całkowita czy tylko mas agł?łwki plus np. 5 kopyto?

Łowię Avidem 8'6 do 1 oz Wiślane sandacze i nie tylko ba traktuje go jako rzeczny uniwersał. U?źywam gł?łwek od 10 28 gram plus guma, cykad i woblerow. Kij szybki i bardzo czuły.

Avid w tej długości ma dość charakterystyczne ugięcie i pięknie trzyma rybę.

Ugięcie mo?źesz zobaczyć na zdjęciach na FT http://www.fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/240-st-croix -avid-avs86mhf2

Podkreślam ?źe w tej długości, poniewa?ź modele dłu?źsze mają inną charakterystykę.