Skocz do zawartości
  • 0

"Ekologiczny" olej do silnika dwusuwowego

lexi

Pytanie

Ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów  stosuje  olej XPS XD100 do innego silnika niz E-TEC. 

Olej ten w swojej specyfikacji podane ma ze nie dymi nie brudzi nie "syfi" itd......jednym słowem pięknie.

I teraz moje wątpliwości.

Czy możliwym i sensownym by było stosowanie XD100 w innych motorach (na wtrysku lub w mieszance) a może zmniejszenie zanieczyszczeń w E-Tec spowodowane jest zmniejszeniem ilości podawanego oleju a nie jego cudownym składem (w E-Tec przeprogramowuje się sterowanie pompy specjalnie pod ten olej- pompa podaje go mniej).

Wykopałem z garażu stara Yamahe z wtryskiem i nawet odpaliła...żeby jeszcze mniej dymiła to by było cudnie - stad poszukiwanie  :)

...ktoś coś widział? wie? przeczuwa?....a może stosuje ten lub podobny olej?....

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nie lubisz  pięknego zapachu 2 suwa ?  ja dla odmiany lałbym oleju  3x więcej żeby poczuć  się  trochę  jak kiedyś   gdy  ujeżdżałem  jawkę  , motoryne  czy inne ale   w zaburtowcu jak naleje się  zbyt dużo oleju to są  problemy i   to duże problemy z poprawną  pracą  silnika na wolnych obrotach (opóźniony zapłon itp)

• 0

Nie ma przeciwskazań, XD 100 możesz używać w normalnej mieszance. XD jest pełnym syntetykiem, lepszym jakościowo niż inne oleje i ETEC bierze go mniej, ale dopiero po przeprogramowaniu ECU. Miałem też XD50 (półsyntetyk) i też nie dymił. Znajomi mają do łodek/skuterów  i ja mam do piły MC Culloch/Husqvarna  full syntetyk, wysoka klasa jakościowa - 1L 35 PLN :), chińska kosa chodzi jak pszczółka :), kopcenia brak. Ale XD 100 kupowałem po sezonie za 150PLN za galon, więc prawie tyle samo.

Edytowane przez psulek

• 0

• 0

..nie ma czegoś o zapachu uklei??... :lol:

Edytowane przez lexi
  • Like 1

• 0

Ja do starej Yamahy leję ten https://raksa.com.pl/olej-quicksilver-tc-w3-premium-plus-duplikat-1.html 1:100 widać białe bąble tylko na postoju zapach prawie niewyczuwalny (musi być całkowita flauta). Wystarczy płynąć 3km/h i znikają białe bąble a zapachu nie ma wcale. 

• 0

Ja do starej Yamahy leję ten https://raksa.com.pl/olej-quicksilver-tc-w3-premium-plus-duplikat-1.html 1:100 widać białe bąble tylko na postoju zapach prawie niewyczuwalny (musi być całkowita flauta). Wystarczy płynąć 3km/h i znikają białe bąble a zapachu nie ma wcale. 

..leje ten olej do Mercurego (mieszanka 1:50) i jest ok ale Yama na wtrysku jest i dymi mocniej na tej oliwie

• 0

.

Oczywiście że pływam nie tylko ja i po dwóch latach nie widzę żeby 65hp jakoś miało coś przeciwko.

W takim razie nic tylko życzyć powodzenia, rozumiem że Twój silnik analogicznie do silników do jakich przeznaczony jest ten olej jest chłodzony powietrzem i pracuje w takich warunkach tj +- 10000obr/min ?

• 0
  • 0

Dużo tu piszemy o szacunku dla przyrody dlatego mam nadzieję, że nikt nie używa olejów bez oznaczenia TC-W3 np. takich truskawek ...

Ale TC-W3 oznacza olej do stosowania w silnikach zaburtowych czy jest bardziej ekologiczny od zwykłego TC truskawkowego to nie jestem przekonany. Silniki 2T są mało ekologiczne i żadne zaklinanie rzeczywistości przy gaźniku nic nie daje ,będzie kopcił mniej lub więcej ale będzie. Nowe Evinrude 2T na wtrysku i z elektronicznym sterowaniem dawki oleju jakieś normy ekologiczne spełniają. A reszta to nasze pobożne życzenia i nic więcej.

• 0

Mi tam o ekologie nie chodzi w końcu olej jest z ropy, ropa z ziemi.... :)

Bardziej wyczytałem że ten olej nie zostawia osadu w gaźniku i to mnie przekonało. być może to bajania marketingowców nie wiem. Przy ilości 1:100 2 litry starcza mi na rok wiec nie ma krzywdy.

Za dzieciaka Simsonem przez 10 lat latałem na czymkolwiek aby było tłuste. Silnikowy, Hipol i co tam się walało po garażu. Kto by się przejmował szukaniem Mixolu...

• Like 2