iREK Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Sebastian bardzo ładnie ubarwiona ryba. Złowiłem kiedyś podobną (ogon z wiśniowymi pasami) w Wieprzu na odcinku o bardzo jasnym piaskowym dnie.No i powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Sebek niezłe pożegnanie z wolnością .Zdjęcie bajera.Byłeś na tej twojej super tajnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Witam-dawno nie byłem na forum -czas urlopów itd.Wreszcie i ja mam swój tajny siurek.Zakonczyłem sezon pięknym kropkiem 35cm-właśnie z tajnego siurka.Dochodzę do wniosku że na Pomorzu warto sprawdzać każdy siurek z czystą i względnie bystrą wodą.Wody nie zaliczane do górskich a pstrągi są.Dużą radość sprawia odkrycie takiego eldorado gdzie nikt o pstrągach nie słyszał i gdzie nie są pokłute.Pstrąg jak się okazuje to bardzo ekspansywna rybka.Największy z tego siurka jak dotąd 38 cm pięknie ubarwiony.Będę teraz badał tą wodę idąc z prądem,zakładając że większe sztuki będą spływały wdół szukając głębszej wody.Tzn będę badał wody do których siurek uchodzi.Roboty na dwa sezony.Życzę kolegom podobnych odkryć-satysfakcja olbrzymia jesli się uda.Nadałem mu (siurkowi) nazwę Karminowy Siurek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 @lorbas.Jak jesteś ze Złocieńca to pewnie masz mnóstwo nie uczeszczanych ciurków.Do poligonu masz kawałek.Wystarczy załatwić mapę poligonu ,aby wiedzieć gdzie strzelają.Jak byłem na Drawskim to podczas gaszenia torfu (to taka syzyfowa praca)natknąłem sie na piekną rzeczkę.Dołki do 1,5metra,z pewnoscia rzeczka nie ruszona,bo akurat na linii ognia.Zalatwilem od jakiegoś trepa ksero mapki.Szybko oznaczylem strzelnice,lotniska,a nawet ja pokolorowalem.W woju jest na to czas,tylko kredek brakuje. Takich rzeczek bylo tam kilka.Malem ochote tam kiedys pojechać,lecz jakoś mi się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Lorbas gratuluję odkrycia!Mam tylko nadzieję ,że badanie nowego łowiska odłożysz do przyszłego sezonu,bo nawet jeśli nie jest to woda pstrągowa, to należy im się spokój w czasie amorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 @RockyOczywiście że w przyszłym sezonie-ale już się nie mogę doczekać.Może jednak wybiorę się szukać tarlisk-choć to kawałek drogi.Na Karminowym Siurku stwierdziłem szereg miejsc ze żwirkiem,żwirem a nawet otoczakami i dośc bystrą wodą.Myślę ze to mogą być tarliska.Obserwowanie tych pięknych ryb jest prawie tak frapujące jak wędkowanie.(podchody,kontakt z przyrodą,pokrzywy,krzaki,czasem nawet dziki,jelenie,często sarny-pstrągarze to dobrze znają.)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 @TapNapewno pstrągi na terenie poligonu są w Starej Drawie a także w Pełknicy.Na Starej Drawie kiedys byłem -było dużo drobnego pstrtaga -żadnego wymiarka wówczas nie dostałem.Odkąd zmienił się komendant poligonu jest problem bo nie daje przepustek jak poprzedni.Wojacy sie podobno nie patyczkują i prowadzą zaraz do komendanta.Plotkują też że teraz to wojacy dopiero mają swobodę i robią nad tymi rzeczkami co chcą(myślę o rybach)Zastrzegam że nie wiem czy to prawda ale znając polskie realia -to możliwe.(w każdej plotce jak mówią jest część prawdy)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 8 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Nie było mnie trochę, a tu się dzieje, że hoho.. @Rognis - gratuluję ożenku! Mam nadzieję, że nie spadnie Ci częstotliwość wypraw wędkarskich.. @rockywidze, ze twardziele nie dygaja u mnie dwa kropkowe brania, dwa zaciecia, dwie rybki (doslownie), ale fotki to nawet wstawial nie bede, bo efex ze smiechu peknie @Pitt - miałem nie reagować na tę prowokację, ale nie wytrzymałem Odsyłam do pierwszej wiadomości w tym wątku.. wszyscy łowimy małe pstrążki, ale jeśli decydujemy się na robienie fotek to zaklinam - nie miętośmy ich w łapach czy nie tarzajmy w piachu ( widziałem wiele takich zdjęć na tym forum z rybkami ok.15 cm).. @Rocky - o żesz Ty w mordę!!! Oczywiście zdajesz sobię sprawę, że to kara za straszenie wędkarzy donosami i interwencjami u prezesów? a swoją drogą chwytna przynęta A podsumowując sezon pstrągowy - pamiętacie jak na początku napisałem, że to będzie świetny sezon? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Dzisiaj bylem na nowym lowisku. Typu stawy chodowlane ale w przyjemnym wykonaniu. Zaraz po przyjezdzie nad wode okazalo sie ze lowisko jest otwarte godzine pozniej niz myslelismy. Wiec maly rekonesans. Zauwazylismy duzego pstraga i zaczelismy rzucac obok niego male kamyczki. Nasze poczynania nic na niego nie wplynely. Ale sobie przypomnialem ze widzialem duzego czarnego slimaka na brzegu. Rzucilem obok niego owego slimaczka i pstragalisko bo takliej byl wielkosci odrazu otworzyl paszczysko. Chwile po tym rozmawialem z kolega jak by to bylo milo pobic rekord z przed 3 tygodni 69cm. Po eksperymentach porannych postanowilem zalozyc duzego czarnego strimera. No i po jakis 20minutach lowienia okazalo sie ze cos duzego go zjadlo. Po walce ledwo ryba sie miesci w podbieraku. Lapie miarke bo ryby nie mozna brac do rak jak sie chce wypuscic i wskazuje 79cm i na oko 7kg czyli rekord pobity o 10cm. Cala walke widzial wlasciciel lowiska i pobiegl z aparatem. Za jego pozwoleniem majac mokre rece moglem wziasc rybe aby ja sfotografowac. Zlapalem tez 3 male pstrazki o ubarwieniu tygrysa. ;)Lowisko calkiem mile i umiejscowione w lasku.http://www.fishingthefly.co.uk/haddo-trout-fishery.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Troche wiecej zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 i jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 O kurcze! Piękna ryba! Gratuluję! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Piekny tluszczak... Musiala byc niezla jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Dzieki @Remek i @Kuba. Widzialem jak ta rybka plynie za mucha i zasysa. Calkiem mile przezycie. Adrenalinka rosnie. Ale to nie jest to samo co bolenie one sa bardziej waleczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Ale widok takiego biorącego prosiaka zmiękcza nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 A ja pierdziu, ale potwór Mówisz że bolenie bardziej dają niż duży tęczak ze stojącej wody?? Kurcze-chyba coś mnie w Polsce omineło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 @Slawek i na wedke muchowa w przeliczeniu na spining to do 10g to jest dopiero jazda. I trzymanie takiego bydlaka jedna reka. Troche boli. Ale bardzo kocham taki bol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 @Standerus ja mieszkam w Szkocji a nie w Polsce. A boleni, snadaczy, kleni, jazi tutaj nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Wiśnia aż zazdroszczę śliczny prosiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 @Standerus ja mieszkam w Szkocji a nie w Polsce. A boleni, snadaczy, kleni, jazi tutaj nie ma. Tak, wiem że siedzisz w Szkocji razem z Lukomatem, ale w Polsce pewnie bolenie łowiłeś. Ja mimo że mieszkałem nad Wisłą i tam łowiłem bolenia nie złapałem (no jednego z 10cm na sucharka, to się nie liczy) i nigdy się na tą rybę nie nastawiałem. Chyba duży błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Kolega podeslal mi zdjecie najaiekszego pstraga chyba na swiecie. Ma 43.6 funtow czyli 19.62kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 ło matko, toż to nie pstrąg tylko karp z płetwą tłuszczową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 ło matko, toż to nie pstrąg tylko karp z płetwą tłuszczową Albo i leszcz Ryba wielka, ale szczerze mówiąc - brzydka pod względem estetycznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Glowe przekręcić i flądra wyjdzie A tak poważnie toż to potwór.Kiedyś czytalem i oglądalem zdjęcie pstrąga potokowego zlowionego w usa mial wage 18 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 jeśli to triploidalny mutant stworzony przez chorych naukowców to lipa ale jesli naturals to faktycznie byk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi