Skocz do zawartości

PSTRĄGI 2007

Efex

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mam pytanie...?? czy bardzo trudno zlowic duzy okaz pstraga??

Nie jest trudno tylko:

trzeba znaleźć się w dopowiednim miejscu w odpowiednim czasie,

właściwie podać pasującą pstrągowi przynętę,

nie popełnić błędu przy zacięciu, holu i podebraniu ryby. Reszta to pestka i każdy to potrafi... No i jeszcze w tym miejscu musi być ten duży pstrąg.

mam pytanie...?? czy bardzo trudno zlowic duzy okaz pstraga??

Nie jest trudno tylko:

trzeba znaleźć się w dopowiednim miejscu w odpowiednim czasie,

właściwie podać pasującą pstrągowi przynętę,

nie popełnić błędu przy zacięciu, holu i podebraniu ryby. Reszta to pestka i każdy to potrafi... No i jeszcze w tym miejscu musi być ten duży pstrąg.

Słąwekj zapominalem dodac odpowiednie podejscie do miejscowki...

Byłem wczoraj nad pstrągowym odinkiem rzeczki, niestety żadnego pstrąga, jedynie szczupaczek 30 cm i okonek ok 20 cm. Kilka dni wczesniej na innym potoku miałem co prawda kilka pstrążków ale znowu szczupaczek kilka okonków.

Co robicie z takim przyłowem nad wodą górską ?

Szkoda małych pstrążków i nielicznych w moich wodach lipasków (a to jedyna chyba rzeczka w której wyst.), z drugiej strony wyrzucać w karzaki takie 30cm szczupaczki , sam nie wiem.

Byłem wczoraj nad pstrągowym odinkiem rzeczki, niestety żadnego pstrąga, jedynie szczupaczek 30 cm i okonek ok 20 cm. Kilka dni wczesniej na innym potoku miałem co prawda kilka pstrążków ale znowu szczupaczek kilka okonków.

Szkoda małych pstrążków i nielicznych w moich wodach lipasków (a to jedyna chyba rzeczka w której wyst.), z drugiej strony wyrzucać w karzaki takie 30cm szczupaczki , sam nie wiem.

PUKNIJ SIE W GłOWE!!! TYLKO DOść KONKRETNIE!!! CO ZA...******WIESZ JAKI WYMIAR MA SZCZUPAK?? BO COś MI SIE ZDAJE żE NIE 30 CM :angry: :wacko:

Cole wyluzuj, chłopak nie napisał że go wrzucił(mam nadzieję) , ale co z tym robimy...

Faktem jest że wielu pstrągarzy usuwa tego typu przyłów na wodach górskich..., ja nie mam sumienia i te ryby wracają z powrotem do wody jak i wszystkie inne...

Ale sam miałem wielokrotnie takie dylematy...

dobra sorry może troche mnie poniosło ale jakoś was nie rozumiem

to, że woda jest górska znaczy, że mogą w niej żyć tylko pstrągi i lipienie?? tak poza tym to pstrągi też żywią sie ikrą lipienia...a i nie złowiłeś nigdy pstrąga na imitacje małego pstrążka?? :huh:

Widzisz to, że są takie dylematy to nie znaczy że nie zwycięża zdrowy rozsądek...

Znam starych pstrągarzy którzy są b.etycznymi wędkarzami, ale np? każdy przez nich łowiony lipek powyżej 40cm dostaje w łeb...

a dlaczego?Dlatego że jest stwierdzone podobno przez ichtiologów że jest chwastem rybnym, ponieważ jest mało wydajny rozpłodowo w przeciwieństwie do swoich mniejszych krewniaków ,ale jest silniejszy i przy tarle zajmuje najlepsze miejsca nie będąc na 100% wydajny...

I jak tu niemiec różnych dylematów... \Zaznaczam ja puszczam wszystkie ryby...\

Jesli w miejscach na miarowego pstraga jest maly szczupaczek, to znaczy ze nia ma odpowiedniej obsady pstraga (nie wypowiadam sie co do lipienia). Mowiac prosto, gdyby byl 30cm pstrag to 30cm szczupaczek musialby znalezc sobie inne mniej dogodne miejsce. Moje zdanie jest takie, zeby taka rybe puscic, bo jak ja usuniesz to na nastepnej wyprawie nawet tego niechcianego szczupaczka nie zlapiesz B)

Pozdrawiam

PUKNIJ SIE W GłOWE!!! TYLKO DOść KONKRETNIE!!! CO ZA...******WIESZ JAKI WYMIAR MA SZCZUPAK?? BO COś MI SIE ZDAJE żE NIE 30 CM :angry: :wacko:

kultury dzieciaku Ciebie mama nie nauczyła ?, ...

na wodzie pstrąga/lipienia szczupak nie ma wymiaru ani okresu ochronnego (?),

niemniej jednak nieraz dostałem bure za wypuszczanie szczupaka w pstrągowych rzekach.

okoń przejdzie bo nie tnie żyłki, ale szczupak ... często miałem obcinki stąd też mój post z pytaniem co wy robicie gdy złowicie małego szczupaka, czy też dużego w okresie ochronnym na wodzie górskiej. moje odczucia są mieszane, bo jednak jadąc na pstrąga nie chcę co rusz mieć obcinek, z drugiej strony szkoda ryby.

ostatnio bedac na korytnicy w klasycznych pstragowych miescach złowiłem takie własnie 30cm pistolety,to ponoc pstragowa rzeka ale nawet przez chwile nie przeszło mi przez myśl by ukatrupić te rybki,fakt jest taki ze zarówno pstrąg jak i szczupak beda jeść małe pstążki ,ja jeste za tym żeby nienaprawiać w ten sposób natury,niech sobie żyja ,fakt pare razy sie rozczarowałem bo myślałem ze wreszcie mam kropka atu znowy plamek :mellow: na przemian z paskiem.

jedno pewne jest ukatrupiał nie budu :D

pozdro hasior

kultury dzieciaku Ciebie mama nie nauczyła ?, ...

na wodzie pstrąga/lipienia szczupak nie ma wymiaru ani okresu ochronnego (?),

niemniej jednak nieraz dostałem bure za wypuszczanie szczupaka w pstrągowych rzekach.

okoń przejdzie bo nie tnie żyłki, ale szczupak ... często miałem obcinki stąd też mój post z pytaniem co wy robicie gdy złowicie małego szczupaka, czy też dużego w okresie ochronnym na wodzie górskiej. moje odczucia są mieszane, bo jednak jadąc na pstrąga nie chcę co rusz mieć obcinek, z drugiej strony szkoda ryby.

Przyjacielu drogi, szczupak na wszystkich wodach PZW ma wymiar i okres ochronny. Pomyśl dwa razy zanim coś znowu napiszesz o wyrzucaniu ryb w krzaki...

Cole? Chciałbym przypomnieć, że takie treści są niemile widziane na tym forum. Proszę o obniżenie poziomu emocjonalnego bo w przeciwnym przypadku będę musiał użyć opcji administratorskich.

Pozdrawiam

Remek

REGULAMIN AMATORSKIEGO POŁOWU RYB

9. OCHRONA RYB

? 8

....

3. Ustala się następujące okresy ochronne ryb :

....

- szczupak od 1 stycznia do 30 kwietnia

Chyba jasno napisane.

Kiedyś był taki zapis, umozliwiał łowienie szczupaków, na wodach pstraga i lipienia, bez okresu ochronnego. Ale znikł juz kilka lat temu z RAPR.

Sory panowie za zamieszanie, ale jak to ktoś kiedyś powiedział: nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi.

Nie byłem pewny czy taki przepis istnieje więc pytałem, natomiast niektóre odpowiedzi ...

Wśród moich znajomych panuje przekonanie że szczupak jest nieporządanym gatunkiem w krainie pstrąga/lipienia, przeszkadzającym pstrągowi w jego żywocie.

Na zgode zapytam jak u was z kropami :D bo u mnie narazie przestój z rybkami (roztrzaskałem 4koła:\) a tutaj taki sprzed 2ch tygodni.

http://img106.imageshack.us/img106/5750/img6358copysmallvo0.jpg

Cześć Panowie!

Po dłuższej przerwie i mnie się udało relaksacyjnie wyskoczyć nad rzeczkę. Pomimo upału warto było.. Największy pstrążek na zdjęciu miał 41 cm, ale były dwa mniejsze, szczupaczek, okonki.. Czyli bardzo miło.. Widziałem się również z dwoma większymi pstrągami w przedziale 45-50, które agresywnie odganiały wobbler ale zdecydowanie nie były zainteresowane zjedzeniem go..

http://zanderix.epwik.com.pl/salmo/efex/pstrong_jerk8.jpg

http://zanderix.epwik.com.pl/salmo/efex/pstrong_jerk9.jpg

Przynęta oczywiście niezmiennie ta sama. I tu ciekawa sprawa - przez 2 godziny łowiłem na Minnowa 6 i Butchera, ale oprócz okoni nic się do nich nie ruszało. Po zmianie na IEX7SR od razu złowiłem pierwszego pstrążka. B)