Skocz do zawartości

Łowisko Wodna Kraina

brt3

Rekomendowane odpowiedzi

Trzymajmy kciuki za to, żeby sympatyczny redaktor przezwyciężył swoją wrodzoną skromność i zamieścił w organie PZW okraszony zdjęciami reportaż opisujący to fantastyczne wydarzenie. Niech wędkarska brać obudzi się z zimowego snu, ruszy tyłki z foteli i chwyci za wędki. I nie trzeba zaraz jeździć gdzieś do innych krajów. W Polsce też są łowiska ogromnych szczupaków. I to dużo grubszych, niż te wytarte. Najłatwiej narzekać, że nic nie bierze. Jak ktoś potrafi, to złowi.

• Like 1

W zeszłym roku kasowali komentarze pod jednym ze swoich filmów, na którym było widać na łodzi kilka rugijskich 50-taków w plastikowej reklamówce. Wtedy przestałem śledzić ich konto na YT. Widzę że w tym roku dowalili do pieca jeszcze grubiej. Fajna ekipa, taka nie za etyczna.

• Like 2

Friko, masz jakąś interpretację ustawy, która potwierdziłaby że okresy obowiązują również na prywatnych wodach?

To nie jest kwestia interpretacji, to wynika wprost z przepisów:

Obwieszczenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 25 września 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (sejm.gov.pl)

par. 7 ust. 1 pkt 12)

obiekt Wodna Kraina z tego co kojarzę nie stanowi wód morskich, nie jest eksterytorialny, nie jest objęty immunitetem dyplomatycznym, nie należy do żadnej ambasady etc.  zatem obowiązują na nim przepisy prawa powszechnie obowiązujące na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej

• Like 2

Co on chce "wyjaśniać" ? Dowody są, mandat dać a jak się ktoś czuje pokrzywdzony może nie przyjąć tylko odwołać się do sądu. Zwykły wędkarz tak by został potraktowany. Czyżby Pan Komendant wymiękał przy celebrycie ?

Co on chce "wyjaśniać" ? 

Na przykład to, czy woda ma status obrębu hodowlanego.

Zgodnie z art. 13 ust. 3 ustawy o rybactwie śródlądowym w obrębie hodowlanym nie obowiązują uprawnionego do rybactwa zakazy, o których mowa w art.  8  ust. 1 pkt 2-7.

A to znaczy, że w obrębie hodowlanym nie obowiązują wymiary ochronne (art. 8 ust. 1 pkt 2) i okresy ochronne (art. 8 ust. 1 pkt 3).

A uczestnicy zawodow to pracownicy? Mają umowy o pracę, zlecenia lub dzieło? A nagrody w zawodach to wynagrodzenie? Po co sie chwalić lamaniem prawa, jak dla mnie to cos jak zachowanie Żaby (Frog) , ktory szalał na drogach, nagrywal filmy i naigrywał sie z prawa. Potem kolejny wedkarz ma w d... prawo bo celebryta z parciem na szkło jest jego wzorem

Edytowane przez wuran
  • Like 5

Zachowanie TIMu pominę. Jeśli właściciel czy tam dzierżawca łowiska wpuszcza w kwietniu, to ludzie korzystają. Tak było i tak będzie w tym roku.

Spójrzcie np. na wpisy z zeszłego roku. Sam napisałem, co widziałem na zdjęciu.

http://jerkbait.pl/topic/4963-wersminia-łowisko-cr/page-27

Kasa musi się zgadzać, a ryby ? Przecież, to tylko ryby... ehh...

Wiem też o pewnym warmińsko-mazurskim łowisku , gdzie też ludzie będą łowić już w kwietniu.

Właściciel po pierwsze kulturą na codzień nie grzeszy i jego pracownicy również. Zamknęli mu dyskotekę to wielki hodowca okazów się zrobił. Policja? Bez sensu bo to jego koledzy. I nie tylko jego... To są dawne stawy hodowlane zasilane woda z rzeki i z odpływem wody do rzeki. Zawsze od lat wędkarze w rowie odpływającym pozyskiwali małe karasie i in żywce. Obecnie jest japodarcie bo nie chcą kupować od ciecia co pilnuje. Tam można tylko popsuć sobie nerwy.

Zachowanie właściciela absolutnie żenujące. Najpierw hurra, otwarcie sezonu, zawody itd. Jak okazało się, że poza Timem i kolegami, nikt się nie cieszy a wszyscy się wkurzyli, to zmiana narracji i to nie zawody, tylko "pozyskiwanie tarlaków" "odłów sanitarny", "sprawdzanie kondycji ryb". Jak się okazało że i tego nikt poza Plecioną nie łyka, to post został usunięty.

Do pewnego momentu, to było całkiem fajne łowisko z silną populacją szczupaka. Ale zeszły sezon w którym na wiosnę i latem masowo (powyżej 7000kg) zdychały karasie (pożywienie dla drapieżników). Latem z prawego stawu z wyspami uciekła większość szczupaków i na wszystkich wędkujących przez całą jesień, złowionych zostało dosłownie kilka sztuk. A teraz jeszcze na dużym stawie, ryby są męczone w tarle.

To wszystko razem sprawia, że nie ma tam za bardzo czego szukać.

jak dla kogoś Ci goście to celebryci, to bardzo nisko upadliśmy jako społeczność wędkarska

W ogóle ta ekipa i jej fenomen...

No fantastycznie to świadczy o młodszej części wedkarskiej braci, że ktoś tę żenadę nakręcającą sprzedaż chce oglądać.

Sorry za występowanie w roli "adwokata", ale mam wrażenie, że używanie tu słowa "celebryta" nie ma dosłownego znaczenia. Raczej lekko prześmiewczo-ironiczne. Faktem jest, że światek wędkarski nie jest wielki, Majki (czy jak go tam...) to nie Doda i na ściance fot mu nie cykają. Faktem jest, że ich filmy oglądają dziesiątki tysięcy ludzi, może głównie młodych. Na pewno na kilku osobach, zwłaszcza młodych, foty z tarlakami z marca i cała ta szopka działa podobnie jak na mnie, w pewnym stopniu, widok polityków i ich rodzin na nartach, podczas gdy ja i moje dzieci mamy siedzieć na d*pie w domu.

Pozytywne jest, że głosy oburzenia spowodowały usunięcie postu.

• Like 2

"siema mordy" - jak dla kogoś Ci goście to celebryci, to bardzo nisko upadliśmy jako społeczność wędkarska ????

Mam prawo nie oglądać, nie subować i z niego korzystam.

Kolego, ci goście lansują się ponad swoje wędkarskie osiągnięcia, w sponningowym świecie są kojarzeni (nie mylić ze "śledzeni") przez większość.

Eksploatują samych siebie medialnie w celach reklamowych i czerpią z tego zyski.

Więc jak dla mnie są celebrytami.

Nie idolami, gwiazdami, tuzami czy nestorami wędkarstwa, tylko właśnie celebrytami na taką skalę na jaką pozwala nasza w sumie nie wielka społeczność.

Teraz pokazali, że są takimi Najmanami polskiego spinningu.

• Like 2

Ci "celebryci" od dawna łowili w ten sposób i to nie jest pierwsze łowisko niby komercyjne na które oni przyjeżdżali tworząc niespotykane na PZW wynikach. Parę lat temu zaczynali się lansować łowiąc na łowisku Całowanie przy trasie nr 50 https://wedkarskiswiat.pl/lowiska/lowisko-calowanie - tam powstawała propaganda sukcesu. Byli obecni tez na łowisku "Mała Szwecja pod Warszawą" gdzie wypuszczali niby do wody piękne okonie ,,,, tyle że trafiały prosto do siaty!!! 

po fali wpisów pod filmem ... materiał został usunięty dokładnie jak i teraz ten z Wodnej Krainy. 

Nie jest mi przynajmniej po drodze z Autorami tych wyczynów wędkarskich. 

Powyższy wpis dobrze to określa - Nejmanizm Wędkarski 

To łowisko ,jego właściciel i ta ekipa wpisują się w ten sam sposób bycia . Oczywiście że jest to obręb hodowlany po dawnym PG Ryb i facet nakręca presję na wodę bo z tego żyje .Teraz szczególnie bo dyskoteka od roku nieczynna . Byłem tam raz i nigdy więcej . Nie ma czego żałować , niech wyłowią te ryby i najlepiej niech mułem te stawiki zarosną .Bez żalu . To taki ,,burdelik'' z tym że lokalni tam już dawno nie zaglądają i stąd takie próby organizacji imprez ,,wędkarskich " Te szczupaki to przynajmniej w części były skupowane gdy ktoś trafił coś interesującego na dzikiej wodzie . 

Kolego, ci goście lansują się ponad swoje wędkarskie osiągnięcia, w sponningowym świecie są kojarzeni (nie mylić ze "śledzeni") przez większość.

Eksploatują samych siebie medialnie w celach reklamowych i czerpią z tego zyski.

Więc jak dla mnie są celebrytami.

Nie idolami, gwiazdami, tuzami czy nestorami wędkarstwa, tylko właśnie celebrytami na taką skalę na jaką pozwala nasza w sumie nie wielka społeczność.

Teraz pokazali, że są takimi Najmanami polskiego spinningu..

Według mnie, przywdziali oni maski żeby dotrzeć do grupy docelowej którą obrali. Marketingowo: strzał w dychę. Tak się niestety dzisiaj zarabia pieniążki. Jeden w właścicieli pratkycznie nie udziela się w filmikach, kiedyś było go więcej. Moim zdaniem nie umie się on dopasowac do targetu, jest za spokojny i nie umie grać dzbana. Niestety, ich grupa docelowa, jest bardzo liczna w naszym światku wędkarskim. 

Edytowane przez rower26
  • Like 6

• 2 tygodnie później...

To nie jest kwestia interpretacji, to wynika wprost z przepisów:

Obwieszczenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 25 września 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (sejm.gov.pl)

par. 7 ust. 1 pkt 12)

obiekt Wodna Kraina z tego co kojarzę nie stanowi wód morskich, nie jest eksterytorialny, nie jest objęty immunitetem dyplomatycznym, nie należy do żadnej ambasady etc. zatem obowiązują na nim przepisy prawa powszechnie obowiązujące na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej

Abstrahując od słuszności to gdzie tu jest napisane, ze we „własnoręcznie” wykopanym stawie muszę się stosować do tych przepisów?

Te przepisy mówią również o konieczności posiadania karty wędkarskiej.

Tymczasem na pierwsze lepsze łowisko specjalne możesz wejść i łapać bez karty.

Zatem w mojej opinii przepisy te dotyczą wód państwowych czy dzierżawionych a nie prywatnych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk