Skocz do zawartości

Małe woblerki - duża ryba ?

Robson

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wracając do tematu. Moim zdaniem można złowić wielkiego szczupaka na paprocha i maluszka na wielkiego jerka. Ja ze swojego doświadczenie (bardzo skromnego z resztą) mogę powiedzieć że od kiedy zacząłem łowić szczupaki na przynęty większe (poniżej 10cm raczej w Polsce nie schodzę, a w szwecji jeszcze wyżej) zacząłem łapać troszeczkę większe ryby. Do czasu kiedy kupiłem mój pierwszy zestaw jerkowy mój największy szczupak miał niecałe 70cm. W rok później było już ponad 90 a teraz jest ponad metr :mellow: B) Raczej nikt mnie nie przekona do uganiania się za szczupakami z przynętami poniżej 10cm choć jeżeli komuś tak pasuje to niech tak łowi.

Piękny szczupak ale na okoniowej wklejance może 5 min walczyl :mellow:

samica zikrą

poperowiec

kolego warciak, jezeli wiesz, ze z ikra, to znaczy ze zabrales?

z innych twoich postow tez wynika, ze dziarsko zabierasz ryby ... nawet takie duze jak ten 8 kilowy szczupak ...

nie wiem, czy zauwazyles, ale wiekszosc z nas wypuszcza zlapane ryby, w trosce o przyszlosc naszych lowisk

proponuje tobie, zebys sie zastanowil nad takim postepowaniem, poczytaj sobie artykuly na stronie www.szczupak.org i moze zrozumiesz jak wazne jest C&R

Koledzy spokojnie :lol: :lol: pragne was poinformować,że z tą ikrą to moje domysły i nikogo nie rozciąłem :mellow: :mellow: co do no killowców to uważam ,że wypuszczenie takiej ikrzycy rzeczywiście mogłoby zaszkodzić wodzie :angry: ale mniejszą sztuke zawsze bardzo chętnie zabiorę i wątpie ,żeby wasze argumenty mnie przekonały :huh: .(kucharz z zamiłowania)

ale próbujcie :D

poperowiec

Aby stwierdzić że to ikrzyca nie trzeba wcale rozcinać brzucha , o tej porze roku widać jak byk że samice są popuchnięte jak balony - chyba każdy kto widzi to zauważy :lol:, oczywiście zabieranie takich ryb mija się kompletnie z sensem.Po pierwsze juz w tej chwili jest okres ochronny , po drugie ratujmy to co zostało i nie zabierajmy takich sztuk - a najlepiej wogóle , po trzecie ten kto myśli że zrobił dobry interes zabierając takiego spuchniętego szcupaka jest w dużym błędzie.Mięso takiej ryby jest rzadkie , wszystkie hormony i siły organizmu rybiego poszły na produkcję ikry - wiem bo w epoce kiedy zabierałem jeszcze szcupaki przeżyłem taką historię.Dla mnie mięso szczupaka jest nie do jedzenia a takiego spuchniętego napawa mnie poprostu obrzydzeniem :wacko:

Koledzy spokojnie pragne was poinformować,że z tą ikrą to moje domysły i nikogo nie rozciąłem ... co do no killowców to uważam ,że wypuszczenie takiej ikrzycy rzeczywiście mogłoby zaszkodzić wodzie :angry: ale mniejszą sztuke zawsze bardzo chętnie zabiorę i wątpie ,żeby wasze argumenty mnie przekonały :huh: .(kucharz z zamiłowania)

ale próbujcie

Robson wydaje ci się że wziąłem tego szczupaka i rozebrałem. Napisałem coś nowego żeby się wytłumaczyć i gra.Otóż tak nie było a psycholog z ciebie taki jak z mojego nauczyciela z wf. :mellow: humor oceniam 2 na 10 :huh:

ta więc życze ci żebyś oceniał siebie a nie innych i powodzenia w nowym sezonie może złowisz szczupaka ,którego wypuściłem zimą :D

____________poperowiec

Drogi Warciaku , musiałeś żle zinterpretować mój tekst :wacko: , przeczytaj jeszce raz moje pierwsze zdanie :D , właśnie tym zdaniem miałem zamiar Ciebie niejako wytłumaczyć że wcale nie trzeba zabierać ryby do domu żeby się dowiedzieć że ma ikrę :D , a Ty od razu mnie besztasz :( :( :(

Piękny szczupak ale na okoniowej wklejance może 5 min walczyl :mellow:

samica zikrą

poperowiec

kolego warciak, jezeli wiesz, ze z ikra, to znaczy ze zabrales?

z innych twoich postow tez wynika, ze dziarsko zabierasz ryby ... nawet takie duze jak ten 8 kilowy szczupak ...

nie wiem, czy zauwazyles, ale wiekszosc z nas wypuszcza zlapane ryby, w trosce o przyszlosc naszych lowisk

proponuje tobie, zebys sie zastanowil nad takim postepowaniem, poczytaj sobie artykuly na stronie www.szczupak.org i moze zrozumiesz jak wazne jest C&R

Też odebrałem to, jako stanowcze skarcenie kolegi @warciak25, a nie jako zachęcenie do przemyślenia swojego postępowania. :unsure: Nie tędy droga, łatwo coś napisać, trudniej naprawić złą wypowiedź.

@robson napsałeś, że rozciąłem brzuch itd :( kolego nie należe do kadry no kill ale nie zabieram z wody wszystkiego co się rusza. :mellow:

nie jestem też POLONISTĄ ale sposób w jaki napisałeś swój artykuł wielu ludzi może odebrać jako złośliwy.Doceniam twoje dobre intencje i jeżeli cię zbeształem to sorry nie miałem takiego zamiaru ;) i jeszcze jedno B)

Szczerze to uważam,że było tyle forum na temat no kill ,iż niejeden szczupak z rozwalonymi skrzelami wolałby skończyc na patelniii. :o :o :o

ALE NO KILLOWCY SĄ COOL

poperowiec

właśnie o tym piszę,że jak by ci ręke urwało i byś sie wykrwawił i padł to cool tak. :mellow:

No killowcy uważacie się za lepszych każdy z waszych postów w stosunku do ludzi którzy mordują bezbronne rybki jest obrażliwy i poniżający. ;) :lol:

Jeżeli jesteście tacy cudowni,słodcy i tak bardzo cywilizowani B) B) B) to dlaczego zniżacie się do naszego poziomu i dyskutujecie z nami.Ten temat nie dotyczył no kill ale ten jak i wiele innych zamieniacie w taką dyskusje,która wzbudza wiele emocji i negatywnych odczuć a opryskliwość wobec drugiej osoby nie skutkuje jej nawróceniem.Może jakbyście zmienili ton rozmów wielu ludzi zastanowiło by się czy zabrać 3 szczupaki czy 2 z 3 a to i tak dobry początek. :unsure: :unsure:

:D Co do @robson kolego nie twierdze że miałeś taki zamiar ale twój artykuł rozpoczął taką a nie inną dyskusję a nie tylko ja mam takie odczucia jak zauważyłeś.Co do cytowania to nie bedziemy sobie wytykać kto gdzie jest brudny jak się nie umyje bo chyba nie mamy po 12 lat. :huh: :o

poperowiec

Witam !!!

Mnie zadrzylo si? w Szwecji lowic spore szczupaki na hornety bo na wi?ksze przyn?ty za choler? nie bralo .

Przetestowalismy wszystko co si? dalo i tylko malenkie wobki byly skuteczne .Zaznaczam ze byla to jesien a nie wiosna .

Co zas metody no kill to jestem ciekaw czy ci co tak krzycz? maj? w kotwicach przynajmniej polikwidowane zadziory ?

Ja lubi? rybk? zjesc i czasami zabieram zlowione ryby(oczywiscie z umiarem bo trzy szczupaki mi nie s? potrzebne ,starczy jeden ) do domu nie maj?c przy tym zadnych wyzutów sumienia bo o rybostan to ma si? gospodarz wody martwic a nie w?dkarz .Jezeli wody b?d? puste to my nie polowimy ale wlasciciel wody tez i nie zarobi .A takie uwagi pitta ze wi?kszosc z nas ryby wypuszcza to i my musimy niech on zostawi je dla siebie .Ja nikomu nie dyktuj? co ma robic i nie neguj? jezeli ktos ryby wypuszcza .Etyczny w?dkarz w moim odczuciu to ten co nie przekracz regulaminu czyli bierze z umiarem i umie si? nad wod? zachowac kulturalnie .

Pozdrawiam !!!

Witaj Remku!!!

jak pewno zauwazyles nigdzie nie ma w moim tekscie opisu jak morduj? ryby .Ja tez wiele ryb wypuszczam ale nie zycz? sobie tonów rozkazuj?cych niektórych naszych kolegów .Grzmiec to mozna na wlasne dzieci a nie na doroslych ludzi .Czy zauwazyles zebym ja kogos obrazil czy cokolwiek na kims wymuszal?Jezeli juz to zwracam si? z prosb? .

Dobrze tez Remku napisales ze jerkbait.pl promuje ale nie wymusza zasady C&R i zarejstrowac mog? si? wszyscy w?dkarze .Szanuje twoje zdanie i juz wi?cej nie uslyszysz nic na ten temat.

Pozdrawiam i milego dnia zycz? !!!