Skocz do zawartości

Wobki i "owady" by Tomek.

Rekomendowane odpowiedzi

Wobek ma byc boleniowy lub na pstraga jeszcze nie wiem...

Jak myslicie jak go jeszcze pomalowac?

Ja na razie bym się zdecydował czy boleniowy czy pstragowy.

jeśli boleniowy to ma to być floating? Czy typowa boleniówka? jeśli tak to jak z obciążeniem?

W tym roku mam zamiar sie nastawic na bolenia.

Czytałem artykuły pol zimy na temat bolenia.

Te ryby mnie zafascynowały braniem przynety :D I tym cholernym uderzeniem w przynete...

Tutaj kolejny 2 wobki boleniowe.

Tego wobka srtugałem 3 godziny,bo cholernie drewno było twarde hehehe normalnie wobki strugam z drewna lipowego. A tego akurat strugałem z drewna z ktorego sie robi sztachety (to jest chyba sosna,ale to chyba). Tutaj korpus i pomalowany narazie raz spreyem srebrnym wobek

post-6260-1348916912,712_thumb.jpg

post-6260-1348916913,0287_thumb.jpg

post-6260-1348916913,1778_thumb.jpg

post-6260-1348916913,232_thumb.jpg

Witam!a ja tak z innej beczki zaczne....wszystko fajnie ale na poczatek to popracuj nad robieniem zdjęć....na kazdym brakuje ostrości...tło jest ostre a to co najwazniejsze to już nie...a jak wstawiasz zdjęcie to chcesz coś pokazać lub się o coś zapytać...podejrzewam że aparat jest za blisko woblera i nie łapie ostrosci....sprubuj trzymać dalej aparat i obrabiaj zdjęcie potem na kompie- wykadruj odpowiednio....i nie pisze tego wcale złośliwie...

Witam!a ja tak z innej beczki zaczne....wszystko fajnie ale na poczatek to popracuj nad robieniem zdjęć....na kazdym brakuje ostrości...tło jest ostre a to co najwazniejsze to już nie...a jak wstawiasz zdjęcie to chcesz coś pokazać lub się o coś zapytać...podejrzewam że aparat jest za blisko woblera i nie łapie ostrosci....sprubuj trzymać dalej aparat i obrabiaj zdjęcie potem na kompie- wykadruj odpowiednio....i nie pisze tego wcale złośliwie...

Wiem kolego

Zepsuła mi sie cyfrówka i musze robic aparatem a on ma 3.2 mpx... ;/

Lipa jest trudna do nawiercenia, ale dam Ci kilka wskazówek wynikających z mojego doświadczenia.

Chcąc zrobić mocno obciążonego wobka, a wąskiego, należy wyciąć dość pękaty korpus, zrobić nawierty (przy grubym nie pękną), napchać ołowiu, wszystko zakleić wraz ze stelażem, a następnie przed Caponowaniem zeszlifować papierem ściernym - powstaje wobek smukły a ciężki.

Jeśli zmienisz drewno na balsę warto wyjąć wiertło z wiertarki i nawiercać nim palcami. Balsa jest mięciutka i bez problemu palcami sobie z tym poradzisz

Mam mieszane uczucia co do tego tematu...

Za każdym razem będąc jednak na stronie nie mogę się oprzeć pokusie aby wejść w ten temat hehe

Ja bym radził:

1.Poczytać

2.Praktyka

3.Opanować temat,dopiero potem chwalić się swoimi poczynaniami, bo na razie wg. mnie jest kicha z bryndzą.