Skocz do zawartości

energiewende..

Rekomendowane odpowiedzi

Zapoczątkowany w 2010 niemiecki na poły ekonomiczno polityczny projekt pt Energiawende - wielu ludziom ludziom niemal całkowicie zmienił sposób postrzegania świata, wręcz nadał im nowy osobisty światopogląd, a nawet spowodował zmiany głębokie w mentalności. Coś mw takiego jak wcześniejsze pojawienie się w Polsce Kauflandu, Lidla czy innej Biedronki.. też uchodzących za radykalna zmianę cywilizacyjną.. :)  

Ekspansję niewątpliwie wzmocniła wszechstronnie atrakcyjna i przez swoja nieprzytomna ogólnikowość, bardzo łatwo przyswajalna obudowa ideolo. Nastąpił prawdziwy wysyp mniejszych i większych organizacji robiących projektowi niezbędna medialna klakę, objawiło się całe mrowie fanatycznych wyznawców, cokolwiek ślepych i głuchych na podszepty rozumu - którzy zaraz dadzą odpór - szumu i wrzasku było wiele -  no i co osiągnięto w efekcie?!

Prócz pospolitego ruszenia, prócz ogromnych stad lemingów, widzę tylko rosnące ceny energii..Może właśnie o to chodziło?  :D    

Spodziewam się oczywiście krytycznego udziału bezkrytycznych wyznawców.. jedynie słusznej narracji.. :) Ktoś venomie za nieubłagany postęp musi beknąć, a najlepiej wybulić. A tu jest wiele przeróżnych możliwości. Gaz np mamy najdroższy i najbardziej ekologiczny w świecie.. :)

• Like 1

Ceny energii poszłyby w górę i bez Energiawende. Niemcom powinniśmy być wdzięczni za to, że ich kosztowna transformacja była jednym z motorów napędowych do rozwoju technologii, dzięki czemu teraz możemy cieszyć się tanią i wydajną energetyką wiatrową oraz fotowoltaiczną.

• Like 1

W samo sedno Hubercie. Od dość dawna wiadomo, że kto ma i będzie miał w przyszłości złoża energetyczne, ale też i te z rzadkimi pierwiastkami ma również i ból głowy bo jest do nich "kolejka" chętnych niekoniecznie zainteresowanych zakupem bo jak się nie zapłaci nic, a jeszcze zarobi przy okazji" wydobycia" na każdym etapie to do dopiero jest biznes ...

• Like 1

Spodziewam się oczywiście krytycznego udziału bezkrytycznych wyznawców.. jedynie słusznej narracji.. :) Ktoś venomie za nieubłagany postęp musi beknąć, a najlepiej wybulić. A tu jest wiele przeróżnych możliwości. Gaz np mamy najdroższy i najbardziej ekologiczny w świecie.. :)

pozwól że na tym etapie zakończę swój w niej udział, bo poruszanie kwestii politycznych lub gospodarczych jeśli są ściśle powiązane z polityką jest zabronione.

Gratuluję jednak znalezienia kolejnego wroga i odpowiedzialnego za burdel który sami sobie robimy.

Jako żywo sam wpisujesz się w "jedynie słuszną narrację"... zwłaszcza obecnie...

• Like 7

Do energii wiatrowej W skali EU dopłacono kilkanście o ile nie kilkadziesiąt miliardow euro.  Tania energia z wiatru to humbug !  Cena energii w Niemczeh to wedle znajomego,ktory tam mieszka 26-30 eurocntow z kWh

najwięcej w Europie. Wiatraki pokrywają 5-10% zapotrzebowania,  w przemyśle 1-2%

Tego jeszcze nie grali, że za wzrost cen energii u nas odpowiadają ci niedobrzy sąsiedzi zza Odry...

Pod naciskiem zielonych Niemcy zlikwidowali swoje elektrownie jądrowe z ktorych byl najtańszy i relatywnie najczystszy prąd. No cóz... 

P.S.: Dla zielonych prąd z Atomu be bo odpady, prąd z węgla - wiadomo, prąd z wiatrakow źle bo zabijają ptaki i szpecą krajobraz... itd itp

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 4

Ceny energii poszłyby w górę i bez Energiawende. Niemcom powinniśmy być wdzięczni za to, że ich kosztowna transformacja była jednym z motorów napędowych do rozwoju technologii, dzięki czemu teraz możemy cieszyć się tanią i wydajną energetyką wiatrową oraz fotowoltaiczną.

Generalnie Niemcom nalezy się wdzieczność za samo to że są. Z tej wdzięczności w dobrym tonie było by aby widząc Niemca przyklęknąć i pocałować go w dupe. Albo choć oddać głęboki ukłon ???? No bo jak wyrazić swój szacunek i oddanie. Jak podziękować za te wszystkie dobrodziejstwa jakie nam zesłalli i zsyłają ci wspaniali Niemcyn????

• Like 5

Generalnie Niemcom nalezy się wdzieczność za samo to że są. Z tej wdzięczności w dobrym tonie było by aby widząc Niemca przyklęknąć i pocałować go w dupe. Albo choć oddać głęboki ukłon No bo jak wyrazić swój szacunek i oddanie. Jak podziękować za te wszystkie dobrodziejstwa jakie nam zesłalli i zsyłają ci wspaniali Niemcyn

OloPe o zdjęciu czapki z głowy zapomniałeś, to niedopuszczalne. Wszelkie skojarzenia nieuprawnione
  • Like 2

Wojna też była motorem napędowym do rozwoju nowych technologii. Za to też podziękujesz?. Poziom internetów sięga powoli dna
  • Like 2

Wojna też była motorem napędowym do rozwoju nowych technologii. Za to też podziękujesz?. Poziom internetów sięga powoli dna

Miej więcej jak poziom tego wpisu. Niemcy świadomie wprowadzali rozwiązania jak fotowoltaika i wiatraki, wiedząc że są nieopłacalne i pewnie będą jeszcze długie lata. I cały czas jest to najdroższa energia z możliwych. Tylko w pewnym momencie należy postawić sobie pytanie co jest ważniejsze: cena prądu czy klimat. I nie mówię tu koniecznie o globalnych zmianach klimatu i wpływie na to emisji CO2, mówię o powietrzu w najbliższym otoczeniu. Taka mała mapka którą większość z nas widziała zapewne.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-11-16/uruchomiono-interaktywna-mape-jakosci-powietrza-w-europie/

Jak dla mnie nie trzeba nic dodawać. Chętnie bym zapłacił więcej za prąd, na serio. Ale w sumie jakiej postawy można oczekiwać po społeczeństwie wychowanym w PRL, które zawsze na pierwszym miejscu stawia cenę. Ludzie wolą śmieci do lasu wywozić zamiast zapłacić za utylizację, a my chcemy od nich wymagać żeby zwracali uwagę na to co idzie w powietrze z dymem. Przecież to bez sensu...

• Like 4

Szkoda venomie, żeś odpuścił.. Ja słabo podatny jestem, mocno krytyczny wobec kolejno narzucanych nam narracji i rozmaitych dyktatów - ty odwrotnie.. Moglibyśmy się ładnie pospierać, dochodząc do pięknego konsensusu, tak radykalnie w naszym nieszczęśliwym kraju, tępionego.. :) Nie ma wrażenia, abyśmy wkraczali na tereny regulaminem zakazane - wędkarski świat jest entuzjastycznym orędownikiem, gorącym wyznawcą nowego, wspaniałego świata.. przynajmniej iluzji..

Naprawdę mało co w Polsce jest nasze - to może chociaż na suwerenną ocenę, byśmy sobie co jakiś czas pozwolili..  

Zabawne jak niektórym skacze ciśnienie na samo słowo "Niemcy", a już nie daj Boże użyte z "wdzięczność" w jednym zdaniu.

Panowie, skupcie się na meritum. Bo chyba emocje albo jakieś kompleksy odbierają Wam zdolność czytania ze zrozumieniem.

Rozmowa nie była ani o wojnie, ani o całowaniu w dupę, tylko o wpływie na rozwój technologii OZE.

meritum jest takie że

1.energia odnawialna jest droga

2.elektrownie węglowe mają obecnie doskonałe filtry i naprawdę mało syfią , do tego złoża węgla są w PL

3. jak myślicie że cena energii przekłada się tylko na cenę rachunku za prąd to jesteście w grubym błędzie. Przekłada się na wszystko, łącznie z tym czy rośnie zatrudnienie w handlu itp. Także na zarobki w każdej jednej branży, więc nie chojrakowałbym z tym że mogę płacić więcej za prąd bo może się okazać że będziesz płacił więcej do tego wzrosną ceny wszystkiego i na dodatek wzrośnie bezrobocie i np ciebie wyj...ą z roboty.  

4 A Niemców nie lubimy bo se zasłużyli.

• Like 1

Miej więcej jak poziom tego wpisu. Niemcy świadomie wprowadzali rozwiązania jak fotowoltaika i wiatraki, wiedząc że są nieopłacalne i pewnie będą jeszcze długie lata. I cały czas jest to najdroższa energia z możliwych. Tylko w pewnym momencie należy postawić sobie pytanie co jest ważniejsze: cena prądu czy klimat. I nie mówię tu koniecznie o globalnych zmianach klimatu i wpływie na to emisji CO2, mówię o powietrzu w najbliższym otoczeniu. Taka mała mapka którą większość z nas widziała zapewne.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-11-16/uruchomiono-interaktywna-mape-jakosci-powietrza-w-europie/

Jak dla mnie nie trzeba nic dodawać. Chętnie bym zapłacił więcej za prąd, na serio. Ale w sumie jakiej postawy można oczekiwać po społeczeństwie wychowanym w PRL, które zawsze na pierwszym miejscu stawia cenę. Ludzie wolą śmieci do lasu wywozić zamiast zapłacić za utylizację, a my chcemy od nich wymagać żeby zwracali uwagę na to co idzie w powietrze z dymem. Przecież to bez sensu...

To niemiecka mapa pewnie i kłamie.

meritum jest takie że

2.elektrownie węglowe mają obecnie doskonałe filtry i naprawdę mało syfią , do tego złoża węgla są w PL

3. jak myślicie że cena energii przekłada się tylko na cenę rachunku za prąd to jesteście w grubym błędzie. Przekłada się na wszystko, łącznie z tym czy rośnie zatrudnienie w handlu itp. Także na zarobki w każdej jednej branży, więc nie chojrakowałbym z tym że mogę płacić więcej za prąd bo może się okazać że będziesz płacił więcej do tego wzrosną ceny wszystkiego i na dodatek wzrośnie bezrobocie i np ciebie wyj...ą z roboty.  

1. Coraz tańsza

2. Tak, co z  tego że  są jak węgiel importujemy w coraz większych ilościach?

meritum jest takie że

1. Prawda

2. Gówno prawda, szczególnie ze złożami węgla w PL. To że prezydent mówi że mamy złoża na 20 lat nie znaczy od razu, że to prawda.

3. Jakoś za Odrą Helmuty nie narzekają

4. Zasłużyli, to prawda, ale "nie lubimy" walisz w liczbie mnogiej czemu? Ja mam ich tylko w dupie, wcale mnie nie denerwują bardziej od innych.

1.Jest dotowana, a co najgorsze koszt energii węglowej jest sztucznie zawyżany. Nie mam nic przeciwko energii odnawialnej ale niech będzie faktycznie ekologiczna i konkurencyjna cenowo.

2. I co z tego? Tym lepiej nasze złoża zostaną wolniej wyeksploatowane.

Edytowane przez szkutnik

1. Prawda

2. Gówno prawda, szczególnie ze złożami węgla w PL. To że prezydent mówi że mamy złoża na 20 lat nie znaczy od razu, że to prawda.

3. Jakoś za Odrą Helmuty nie narzekają

4. Zasłużyli, to prawda, ale "nie lubimy" walisz w liczbie mnogiej czemu? Ja mam ich tylko w dupie, wcale mnie nie denerwują bardziej od innych.

3, Helmuty spalają o wile więcej węgla niż my może dla tego jeszcze nie narzekają.

4. Dlatego że oprócz mnie i Ciebie są jeszcze inni.

Edytowane przez szkutnik

Szkoda venomie, żeś odpuścił.. Ja słabo podatny jestem, mocno krytyczny wobec kolejno narzucanych nam narracji i rozmaitych dyktatów - ty odwrotnie.. Moglibyśmy się ładnie pospierać, dochodząc do pięknego konsensusu, tak radykalnie w naszym nieszczęśliwym kraju, tępionego.. :) Nie ma wrażenia, abyśmy wkraczali na tereny regulaminem zakazane - wędkarski świat jest entuzjastycznym orędownikiem, gorącym wyznawcą nowego, wspaniałego świata.. przynajmniej iluzji..

Naprawdę mało co w Polsce jest nasze - to może chociaż na suwerenną ocenę, byśmy sobie co jakiś czas pozwolili..  

Ja wiedziałem, w kościach czułem już dwa tygodnie temu, że ten temat SOB założył wyłącznie po to, żeby wywołać kolejną gównoburzę :D

Najgorsze, że znowu mu się udało...

Na ryby idźcie wszyscy :) Ja jestem w trakcie szykowania belly boat, od października sobie popływam :) A na razie numery mocuję (pono od nowego roku już nie będzie trzeba), echosondą się bawię (Jaxonowską - czy tam innego Mistralla "blu aj" - podróbą Deepera), muchy szykuję szczupakowe, za portkami się rozglądam, itd :D

• Like 5

Jeśli chodzi o ceny energii ze źródeł odnawialnych, to są niższe niż za energię ze źródeł konwencjonalnych. Pisałem już o tym kilkakrotnie na tym forum, podając stosowne źródła.

Interesujące, że przyznaje to nawet wyjątkowo niechętny OZE  (i Niemcom też ;)) rząd:

Minister przedsiębiorczości i technologii: "Cena energii z wiatru jest o 30 proc. niższa niż cena energii z węgla"