Skocz do zawartości

Szczupak co się zowie!

Roch

Rekomendowane odpowiedzi

Długość całkowita 26 cm; bez płetwy ogonowej 22 cm. Waga jeszcze nieznana. Wykonany z drewna lipowego, malowany ręcznie pędzelkami. Ogon jest na zawiaskach, płetwa ogonowa również. Jak chodzi? -też jestem bardzo ciekawy. Skończyłem go dopiero dzisiaj nad ranem. :D

Dzisiaj miałem okazję zważyć moje wyroby (pierwszy raz w tym roku wyrwałem się z lasu do cywilizacji). Niestety była to tylko zwykła waga w sklepie spożywczym, więc należy przyjąć pięciogramowy margines.

Oto wyniki ważenia:

1. szczupak większy: 125 g.

2. szczupak mniejszy 75 g.

3. ukleja: 25 g.

4. płoteczka niebieska 45 g.

5. płoteczka zielona: 35 g.

post-393-1348913333,4024_thumb.jpg

Pafek! Jedna z warstw (przedostatnia, zielonkawa) była nałożona gąbką, ale jej prawie nie widać. Nie wspominałem, bo nie chciałem wdawać się w szczegóły.

Widzę jednak, że muszę...

Pojadę po Bożemu, czyli od spodu do wierzchu:

1. Biała olejna -po całości (pędzel)

2. Żółtawa -po całości, z wyjątkiem brzuszka brzuszka; kolor uzyskałem dodając do białej farby żółtego barwnika -były kiedyś takie uzupełniacze do drukarek atramentowych, w strzykawkach (zalegało mi toto w szafce jekieś 5 lat, postanowiłem wykorzystać). Nałożone pędzlem.

3. Zieleń szczupacza -uzyskałem mieszając (metoda prób i błędów) barwniki ze strzykawek. Nałożyłem gąbką. Następnie wacikiem do czyszczenia uszu wytarłem wzorki. Wyszło coś takiego:

4. Ponieważ draństwo (barwnik z uzupełniacza) właściwie nie zasycha i łatwo się ściera, musiałem położyć warstwę lakieru bezbarwnego -dla utrwalenia (przez zanurzenie w puszce)

5. Czarny lakier: wierzch głowy, grzbiet oraz wszelakie ciapki; ciapki wykonane bardzo małym pędzelkiem, prawie suchym.

6. Złoto zdobnicze (proszek plus lakier bezbarwny szybkoschnący): oko oraz ciapki wszelakie (łuseczki). Również drobniutkim pędzelkiem.

7. Srebro i biel (zarys paszczy i takie tam...) -pędzelkiem.

8. Czerwień (lakier do paznokci) -ciuteńkę na paszczę i oczywiście pod pokrywy skrzelowe.

9. Znowu czarny lakier -na źrenice. Pędzelkiem.

10. Krytyczny ogląd i drobne popraweczki w ciapkowaniu (czerń, złoto, ciut srebra). Pędzelkiem.

Na końcu -lakier bezbarwny.

Ot i całe malowanie :D Nakombinowałem się, jak widać, ale arografu nie posiadam więc mus jest...

post-393-1348913333,5249_thumb.jpg

Płetwy grzbietowa i odbytowa będą napędzały (mam nadzieję) ogon, żeby wykonywał on stosowne dla ogona ruchy. Płetwa ogonowa będzie wykonywała właściwe płetwom ogonowym machu-machu. Ma to stanowić podnietę dla oooogrrroooomnych szczupaków. :D

Płetwy są z gęsich piór oczywiście.

Takie połączenie swimbaita z jerkiem w sumie, jeszcze to realistyczne malowanie... życzę wielu godnych tej przynęty ryb, łowić ryby na własnoręcznie skonstruowany sprzęt/przynęty to jest prawdziwa przyjemność, życzę Ci Rochu abyś jak najczęściej jej dostarczał - a przy okazji dzielił się swoimi projektami i przeżyciami z Kolegami jerkbaitowcami :D

Pozdrawiam

Yeah!

Na płoteczkę miałem dwa niewymiarki (40 i 50) i jedenego 60. Było też coś około 70, ale się spięło pod nogami. To niewiele, ale wędkuję dopiero od roku (brak doświadczenia) i niemal wyłącznie na jednej wodzie (mój Rydwan pod Łowiczem) i tylko z brzegu. Na szczupaka poluję tylko z własnymi wynalazkami, tylko sporadycznie zakładając sikąś gumę lub wahadło (w desperacji). Przez najbliższych pięć miesięcy mam zamiar wzbogacić arsenał -pomysłów mam sto tysięcy :D

Friko!

Łowienie na własne przynęty, zwłaszcza skuteczne, jest dla mnie największą radością. Jest jeszcze jedna zaleta takiego łowienia, a mianowicie bardzo silna motywacja. Nie rezygnuje się tak łatwo... :D Nawet kiedy przynęta nie jest zbyt udana (tzn. nie pracuje tak jak by się chciało), to i tak męczę ją całymi godzinami, żeby dociec co jest nie tak. Przy takim męczeniu można poczynić baaaardzo pożyteczne spostrzeżenia.