Hurrican Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) W przyszłym tygodniu będę miał możliwość wędkowania w rzece Wilia na Litwie (na odcinku w okolicach m. Tartokas czy Rukłe). Oczywiście w grę wchodzą łososie metodą spinningową. Czy ktoś z Was łowił w tej rzece te ryby? Jaki charakter ma ta rzeka? Jaki sprzęt będzie odpowiedni do połowu tamtejszych łososi? Słyszałem, że stosuje się stosunkowo lekki sprzęt z uwagi na niewielkie przynęty i konieczność oddawania dość dalekich rzutów. Jak wygląda temat brodzenia?Będę wdzięczny za informacje, które pozwolą mi uniknąć błędów i zaoszczędzą czasu, którego będę miał niewiele. Planowane są bowiem jedynie 2 dni wędkowania. Z góry dzięki. Edytowane 25 Września 2019 przez Hurrican Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Widziałem gdzieś artykuł o tych lososiach. Ktoś pokazał nawet miejscowego woblera killera. To był chyba jakiś Japończyk i fakt dość mały. Przynęta w ogóle nie wyglądała na lososiowa w polskim brzmieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Wiem, że był artykuł w WMH o łososiach w Wili (jakieś dwa lata temu), ale nie mogę do niego dotrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Tak to było w WMH, było tam wszystko opisane. Napisz może do Pawła Mireckiego, myślę że pomoże. Poszukam tego artykułu, jak znajdę to Ci podeślę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Znalazłem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 c.d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 28 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Dzięki @Wujek, odezwę się po powrocie i dam znać jak było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gapn Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Cześć,WMH swoje stare numery zamieszcza legalnie na stronie internetowej. Ten artykuł był w styczniowym numerze, tu jest link:https://issuu.com/wedkarstwomojehobby/docs/ewmh_148Wszystko legalnie i w dobrej jakości 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) Na stronie Pawła Mireckiego jest opisana wyprawa na Litwę https://pawelmirecki.pl/wyprawy/221-litewska-przygoda Edytowane 29 Września 2019 przez Bartek_C 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W.Ziemkowski Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Relacja z wyprawy na łososie Pana Mireckiego jest napisana naprawdę bardzo dobrze. Natomiast tak gwoli prawdy chciałbym sprostować, że restytucja łososi w Polsce nie była oparta, tak jak napisano na najbliższej genetycznie populacji litewskiej, ale na populacji łotewskiej z rzeki Dźwiny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 30 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Dostałem info, że wejście w rzeki łososi opóźniło się w tym roku. Nie sprzyja temu i temperatura i niskie stany wody. Teraz leje i zapadła decyzja, że ruszymy nie w tym tygodniu tylko w przyszłym. Powinno być lepiej. Dzięki za podane informacje i linki, które są cenne i pozwolą zminimalizować błędy. Oczywiście dam znać jak było. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Sokołowski Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 A ja mam pytanie dotyczące okresów ochronnych troci i łososi na Litwie. Od kiedy do kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Do niedawna datą magiczną był 15 październik, ale może się coś zmieniło ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Kolega mi mowil ze jego znakomi byli i po 2 czy 3 dniach wrocili. Przewodnik z rozbrajajacą szczeroscia wyjasnil ze łosi nie ma bo ruskie sieci na morzu w ujsciu ustawili..? Hurrican co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Czekam:) mieliśmy info od miejscowego, że ryb nie ma, że trzeba czekać więc czekamy. Póki co jest plan aby w najbliższą środę ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 ... jak tak dalej będzie z tym czekaniem... , to chyba na łowienie z lodu będziecie się musieli nastawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 No jak tam ,dalej czekasz na info ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Wczoraj dostałem od Kumpla fotę z nad Neris. Ryba dobrze ponad meter! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Ja też taką wczoraj podbieralem, piękny klok samicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Ja też taką wczoraj podbieralem, piękny klok samicyczy to była złowiona na muchę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 @miramar69, już nie czekam Jedziemy rano w czwartek. Podobno ryby są 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Powodzenia Piotr, koniecznie wrzuć jakąś relację po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 jak będzie z czego ja zrobić Podobno to nie taka prosta sprawa, nawet jak ryby są 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Wczoraj była jedna samiczka ponad 1 metrem , dziś znacznie lepiej . Wyjechał 1 samczur 110 i 2 poszyły w pi. ....u z zestawami. Wszystko na spiningu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Mariusz daj jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi