Skocz do zawartości

Rzeka Wilia i łososie

Hurrican

Rekomendowane odpowiedzi

Na youtub jest tego dużo... o technikach łowienia,o przynetach... wystarczy wpisać Neris lashisza

Czytałeś moje pytanie? nie pytałem o techniki i przynęty a o kwatery nad Neris z których nie daleko byłoby do rzeki i miejscówek. Panowie doradzicie jakąś kwaterę ? ;)

Witam

Panowie chciałbym wybrać się w tym roku nad Neris pochodzić za łośkiem i mam pytanie, macie może jakiś namiar ( adres ) jakiejś kwatery blisko rzeki i łososiowych miejscówek ? Byłbym wdzięczny za jakieś namiary :) A może jest ktoś chętny na wspólny wypadzik to dawajcie znać? :)

Witam, ja byłbym chętny. Pozdrawiam

Witam

Panowie chciałbym wybrać się w tym roku nad Neris pochodzić za łośkiem i mam pytanie, macie może jakiś namiar ( adres ) jakiejś kwatery blisko rzeki i łososiowych miejscówek ? Byłbym wdzięczny za jakieś namiary :) A może jest ktoś chętny na wspólny wypadzik to dawajcie znać? :)

Również zainteresowany.

• Like 1

Jeździłem przed pandemią na rzekę Święta dopływ Neris. Polecam nocleg przy samej rzece Pensjonat Užupio Kaimo pobliską miejscowość Dubiai. Licencje salmo kupno w sklepie sporzywczym lub CPN.

To Dopływ Neris i pewnie mniejsza woda, tak także Troć-Łosoś i takie klocki czy może są już szanse na pstrągi bo gdzieś kiedyś o tym czytałem tylko ze bardziej w górę rzeki i dopływach. 

• Like 1

A wiesz może, które należy wybrać zezwolenie? Bilet amatora, karta amatora czy karta do łowienia łososi. Nie interesuje mnie zabieranie ryb i czy też musze opłacić kartę do łowienia łososi. Jakoś ciężko mi przebrnąć przez te ich regulacje.

Wykupujesz licencję salmo jeżeli złowisz rybę i chcesz zabrać ze sobą to musisz przerwać licencję i koniec wędkowania. Dalszy połów to wykup nowej licencji. Jeżeli strażnik stwierdzi,że zabrałeś rybę i dalej łowisz na tej samej licencji to płacisz mandat i zabierany jest sprzęt ,który trzymasz w ręku. Radzę pilnować stref dopływów pomniejszych rzek bo są strefy ochronne w 100 m w dół i w górę. Niema tłumaczenia ,że nie wiedziałeś.

• Like 2

Wykupujesz licencję salmo jeżeli złowisz rybę i chcesz zabrać ze sobą to musisz przerwać licencję i koniec wędkowania. Dalszy połów to wykup nowej licencji. Jeżeli strażnik stwierdzi,że zabrałeś rybę i dalej łowisz na tej samej licencji to płacisz mandat i zabierany jest sprzęt ,który trzymasz w ręku. Radzę pilnować stref dopływów pomniejszych rzek bo są strefy ochronne w 100 m w dół i w górę. Niema tłumaczenia ,że nie wiedziałeś.

Robert możesz spojrzeć na priv

• 7 miesięcy temu...

Też chciałbym spróbować, ale mnie trochę odstręcza ten gąszcz zasad i dat, które coś tam pozwalają, coś ograniczają, nie chcę płacić mandatu w euro bo czegoś nie doczytałem na stronie ministerstwa.

Nie jest tak źle .... w brew pozorom ... nasze przepisy są bardziej po....e a jednak jakoś je ogarniasz ... :)

• Like 1

Dokładnie, kupujesz licencję i łowisz, pamiętając żeby wypuścić co złowisz ;) Poza tym chyba żadnych innych zasad nie ma, tutaj podsumowanie:

Ściąga – Łosoś i troć na Litwie (2025)

Najważniejsze daty

1.09 – 15.10 → tylko „złów i wypuść”

16.09 – 15.10 → obowiązkowa karta wędkarza na wskazanych odcinkach (niezależnie od gatunku)

od 16.09 → zakaz połowu przy ujściach głównych dopływów rzek: Neris, Šventoji, Jūra, Minija

1.07 – 1.12 → zakaz połowu w wybranych odcinkach Niemna (tarliska)

16.10 – 31.12 → całkowity zakaz połowu łososia i troci

1.01 – 30.04 → można zabierać ryby ≥65 cm (z kartą wędkarza)

---

Zezwolenia

Wymagana Karta wędkarza-amatora (ALIS).

Osoby z prawem darmowego wędkowania → tylko „złów i wypuść”.

Aby zabrać rybę w styczniu–kwietniu → konieczna karta.

---

Obowiązki

Sprzątnąć śmieci w promieniu 5 m od stanowiska i zabrać je po wędkowaniu.

---

⚠ Kary i odpowiedzialność

Niedozwolone urządzenia (elektryczne, ultradźwiękowe) → kara do 2 lat więzienia.

Niedozwolone narzędzia/metody → 600–1500 € + konfiskata.

Naruszenie zasad połowu limitowanego → 250–550 € + konfiskata.

Niezgodnie złowiony łosoś/troć → 970 € za sztukę.

W rezerwatach i obszarach chronionych → kara x3.

---

Gdzie zgłaszać wykroczenia

112 – numer alarmowy

E-mail ze zdjęciami/filmami: info@aad.am.lt

Konsultacje: +370 700 02022, konsultacijos@aad.am.lt
  • Like 1