sukingad Opublikowano 15 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Nie stalki. Fluorocarbon albo tytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 15 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Ja uzywam stalek jak na rekina (100kg+) Zwykle nie lubie otuliny, ale w tym wypadku to nawet lepiej - sa sztywniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Używam zwykłych (zielonych) z drutu w otulinie, ale demontuje tą lipną agrafkę i na kółku łącznikowym montuję inną mocną. Wcześniej używałem FC 1 mm ale jerkuję stosunkowo lekkimi przynętami do 50-60g i miałem wrażenie, że ten przypon gasi nieco pracę przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 U mnie dobry fluo 1mm. Rzadko coś się poplącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Zdecydowanie fluorocarbon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Ja też polecam fc ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 SG titanium 30cm- 25kg (jednolity drut) do jerków 120g max (cały ubiegły sezon jeden przypon, wymieniony profilaktycznie). Fluorocarbon minimum 1mm ale taki już wiele przynent "gasi". Próbowałem ten najmocniejszy drut tytanowy prorexa w szpulach ale pękał na tulejkach przy ostrym prowadzeniu bustera 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olb Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Z innej beczki - jak związać plecionkę z gotowcem tytanowym (z krętlikami, agrafkami, itd.)? Dołożyć łącznik z FC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Piotrze, jak są ryby to Regenerator 1,05 w przyponie 60cm, wcale im nie przeszkadza. Piszę to na podstawie niedawnych doświadczeń w Finlandii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Regenerator to nie fluorocarbon, trzeba czytać co jest napisane na opakowaniu i obcinki "fluo" znikną Ja od lat ponad dziesięciu stosuję fluorocarbon 0,5 i 06, bez nawet jednej obcinki. Dzisiaj dotarł do mnie fluo Daiwy. Jeśli jutro dotrę na Czerniakowskie to przyniosę go ze sobą. Chociaż to 0.5mm w wykonaniu Daiwy jest jakieś takie podejrzanie cienkie na pierwszy rzut oka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olb Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 (edytowane) A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować. Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie . Edytowane 20 Maja 2022 przez olb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie .Fluorocarbon nie uchroni przed rwaniem plecionki ma węźle:) ani przy zaczepie, ani przy wyzucie. Jeśli miałby działać jak amortyzator to musiałby być stosunkowo cienki na dość długim odcinku, nie ma to sensu. Połącz przypon tytan z plecionką i to powinno dobrze działać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie .jak nie chcesz rwać plecionki na węźle to FC nic nie pomoże... ja cienkie plecionki jakos zawsze rwałem nie na węźle a w zupełnie przypadkowych miejscach... ani razu nie spotkałem się z plecionką urwaną na węźle, a zawsze odzyskiwałem urwaną przynętę i wiem o czym piszę u mnie varivas 0,5 wytrzymywał max. 15-20 godzin łowienia i później konieczne było obcięcie używanego odcinka...jak się chcesz pozbyć problemu to zwiększ grubość plecionki i to znacznie... ewentualnie przed każdą wyprawą wymieniaj tą cienką na nową - to też pomoże, tylko będzie sporo kosztować do przyponu wiążesz identycznie jak do krętlika czy agrafki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 (edytowane) Jeśli boisz się rwania plecionki na węźle, stosuj łącznik bezwęzłowy. Pozbędziesz się wątpliwości, co do jakości zastosowanego węzła, a wytrzymałość plecionki zwiększy się, z tej podawanej na węźle, na liniową. Rozwiązanie banalnie proste i naprawdę skuteczne. Edytowane 21 Maja 2022 przez Maciej W. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Maciek pokazał nam ten łącznik dzisiaj na Czerniakowskim. Oczywiście to żadna nowość, jednak rzadko się widuje coś takiego przy ciężkich zestawach. Maciuś, a propos , wyślij mi na priv numer telefonu. Ukłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Ja nawet dostalem kilka tych łączników w prezencie. Dzięki Maciek . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) Jaki polecacie przypon do castingu?Używam aktualnie używam jakichś 9kg 35cm, ale po zaczepie lub rybie są one strasznie zdeformowane.Zależy mi na unikaniu obcinek. Zestaw do cięższego twitcha i lżejszego jerkowania Edytowane 21 Lutego 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Linka tytanowa lub Dragon Self-Made w igielicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) Igielit to surflon czy surfstrand? [emoji28]Widzę, że są jeszcze jakieś podziały na 1x7, 7x7 Edytowane 21 Lutego 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) Surflon 7X7np https://allegro.pl/oferta/material-przypony-dragon-7x7surflon-afw-12kg-2-5m-14700229439?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA29auBhBxEiwAnKcSqk-NR0v82hQ-ibV8Lxjcsq3d7upIeUJMZBo2eAO2RCc5mXrRaZC5lhoC06EQAvD_BwE Edytowane 21 Lutego 2024 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Jak do twitcha i jerków to drucik tytanowy. Jest tego na rynku np. Knot2Kinky czy Prorex. Jak wykonać masz tutaj: No i jak najlżejsze agrafki i krętliki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Jak do twitcha i jerków to drucik tytanowy. Jest tego na rynku np. Knot2Kinky czy Prorex. Jak wykonać masz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=04L_KA2kTIs No i jak najlżejsze agrafki i krętliki.Prorexa odradzam, totalny szajs. Dwa razy pękł mi na rybie, koledze też się to zdarzyło. Knot2Kinky jak najbardziej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Igielit to surflon czy surfstrand? [emoji28]Widzę, że są jeszcze jakieś podziały na 1x7, 7x7Surflon to stalowa pleciona linka w koszulce igielitowej. Surfstrand to goła linka. Opis 1x7, 7x7, 1x19 informują z ilu splotów jest wykonana linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Knot2Kinky wydaje się bardzo ciekawy.Widziałem to już chyba kilka lat temu na kanale ros/ukr z "unboxing zakupów", ale nie znając języka nie miałem pojęcia co to i do czego [emoji4] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi