Skocz do zawartości

Przypony w baitcastingu

nevermind

Rekomendowane odpowiedzi

Używam zwykłych (zielonych) z drutu w otulinie, ale demontuje tą lipną agrafkę i na kółku łącznikowym montuję inną mocną. Wcześniej używałem FC 1 mm ale jerkuję stosunkowo lekkimi przynętami do 50-60g i miałem wrażenie, że ten przypon gasi nieco pracę przynęt. 

SG titanium 30cm- 25kg (jednolity drut) do jerków 120g max (cały ubiegły sezon jeden przypon, wymieniony profilaktycznie). Fluorocarbon minimum 1mm ale taki już wiele przynent "gasi". Próbowałem ten najmocniejszy drut tytanowy prorexa w szpulach ale pękał na tulejkach przy ostrym prowadzeniu bustera 15.

A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować. 

• Like 2

Regenerator to nie fluorocarbon, trzeba czytać co jest napisane na opakowaniu i obcinki "fluo" znikną Ja od lat ponad dziesięciu stosuję fluorocarbon 0,5 i 06, bez nawet jednej obcinki. Dzisiaj dotarł do mnie fluo Daiwy. Jeśli jutro dotrę na Czerniakowskie to przyniosę go ze sobą. Chociaż to 0.5mm w wykonaniu Daiwy jest jakieś takie podejrzanie cienkie na pierwszy rzut oka.

• Like 1

A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować. 

Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie :D.

Edytowane przez olb

Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie :D.

Fluorocarbon nie uchroni przed rwaniem plecionki ma węźle:) ani przy zaczepie, ani przy wyzucie. Jeśli miałby działać jak amortyzator to musiałby być stosunkowo cienki na dość długim odcinku, nie ma to sensu. Połącz przypon tytan z plecionką i to powinno dobrze działać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

jak nie chcesz rwać plecionki na węźle to FC nic nie pomoże... ja cienkie plecionki jakos zawsze rwałem nie na węźle a w zupełnie przypadkowych miejscach... ani razu nie spotkałem się z plecionką urwaną na węźle, a zawsze odzyskiwałem urwaną przynętę i wiem o czym piszę:) u mnie varivas 0,5 wytrzymywał max. 15-20 godzin łowienia i później konieczne było obcięcie używanego odcinka...

jak się chcesz pozbyć problemu to zwiększ grubość plecionki i to znacznie... ewentualnie przed każdą wyprawą wymieniaj tą cienką na nową - to też pomoże, tylko będzie sporo kosztować:)

do przyponu wiążesz identycznie jak do krętlika czy agrafki...

Jeśli boisz się rwania plecionki na węźle, stosuj łącznik bezwęzłowy. Pozbędziesz się wątpliwości, co do jakości zastosowanego węzła, a wytrzymałość plecionki zwiększy się, z tej podawanej na węźle, na liniową. Rozwiązanie banalnie proste i naprawdę skuteczne.

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 3

• 1 rok później...

Jaki polecacie przypon do castingu?

Używam aktualnie używam jakichś 9kg 35cm, ale po zaczepie lub rybie są one strasznie zdeformowane.

Zależy mi na unikaniu obcinek.

Zestaw do cięższego twitcha i lżejszego jerkowania

Edytowane przez Umbra

Jak do twitcha i jerków to drucik tytanowy. Jest tego na rynku np. Knot2Kinky czy Prorex. Jak wykonać masz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=04L_KA2kTIs No i jak najlżejsze agrafki i krętliki.

Prorexa odradzam, totalny szajs. Dwa razy pękł mi na rybie, koledze też się to zdarzyło. Knot2Kinky jak najbardziej.
  • Like 2

Igielit to surflon czy surfstrand? [emoji28]

Widzę, że są jeszcze jakieś podziały na 1x7, 7x7

Surflon to stalowa pleciona linka w koszulce igielitowej. Surfstrand to goła linka. Opis 1x7, 7x7, 1x19 informują z ilu splotów jest wykonana linka.

Knot2Kinky wydaje się bardzo ciekawy.

Widziałem to już chyba kilka lat temu na kanale ros/ukr z "unboxing zakupów", ale nie znając języka nie miałem pojęcia co to i do czego [emoji4]

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk