Skocz do zawartości

Przypony w baitcastingu

nevermind

Rekomendowane odpowiedzi

Knot2Kinky wydaje się bardzo ciekawy.

Widziałem to już chyba kilka lat temu na kanale ros/ukr z "unboxing zakupów", ale nie znając języka nie miałem pojęcia co to i do czego [emoji4]

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Jest gdzieś dostępny w pełnej rozmiarówce? Kilka lat temu pełen wybór grubości był w BRC ale później był duży problem z dostępnością. Edytowane przez Pumba

zawsze najlepszy bedzie fc wiazany bezpośrednio do plecionki... z prostego powodu - castem najlepiej i najcelniej rzuca się z przyneta przy samej przelotce szczytowej... a tylko fc można wraz z węzłem bezpiecznie przeciągnąć przez przelotki, do tego niemal bez ograniczeń długości przyponu:)

a w 100% bezpiecznych węzłów łączących stalkę z plecionką i jednocześnie nieprzeszkadzających w rzutach nie znam:( i chyba takich nie ma bo przypon miałby tendencję do rozplatania na końcówce...

zawsze najlepszy bedzie fc wiazany bezpośrednio do plecionki... z prostego powodu - castem najlepiej i najcelniej rzuca się z przyneta przy samej przelotce szczytowej... a tylko fc można wraz z węzłem bezpiecznie przeciągnąć przez przelotki, do tego niemal bez ograniczeń długości przyponu:)

a w 100% bezpiecznych węzłów łączących stalkę z plecionką i jednocześnie nieprzeszkadzających w rzutach nie znam:( i chyba takich nie ma bo przypon miałby tendencję do rozplatania na końcówce...

FC zawsze będzie najgorszy - w zeszłym sezonie byłem świadkiem dwóch obcinek grubych markowych fluorocarbonów. To dyskwalifikuje w moich oczach FC jako materiał przyponowy na szczupaki.
  • Like 8

gt knot - ja dokładam jeszcze na końcówce fc taki węzeł zaciśnięty dookoła plecionki na maxa: https://agencja-fotograficzna.panthermedia.net/m/imagens-royalty-free/639440/einfacher-knoten/

w oryginalnej wersji zdażyło się kilkakrotne wyśliźniećie się fc z oplotu w całkowicie przypadkowym momencie... od czasu modyfikacji jest absolutnie niezawodny i co zabawniejsze lepiej przechodzi przez przelotki... 

jedynym minusem jest poziom trudności w wiązaniu... i w zaciskaniu:(

Edytowane przez czarny1

Czasem stosuję FC 1,1mm -jak go zawiązać aby przechodził przez przelotkę szczytową gładko? I odnośnie FC im cieńszy tym gorzej ale tez jest sprawa holu, bo jak ktoś wozi dużą rybę minutami, a FC jeździ po zębach to najgrubszy nie pomoże. 

Tylko węzeł FG. Węzeł ten budzi przerażenie u wielu którzy mają go zawiązać ale dzięki metodzie z filmu gwarantuję, że będziesz go wiązał nawet na bujającej się łódce.

• Like 3

A wracając jeszcze do przyponów twitchingowych, moje wyglądają tak: post-45891-0-43061000-1709152791_thumb.jpg

Agrafka "V" jest specjalnie dobrana aby wobler skuteczniej startował i nie ślizgał się po łuku jak w klasycznej agrafce. Do tego agrafka jest przytrzymana rurką termokurczliwą. I te 27 cm. długości to świat i ludzie. Tak to jest, że spory twitch np. Balisong jest częściej w poprzek pyska szczupaka.

Edytowane przez pablo

Czasem stosuję FC 1,1mm -jak go zawiązać aby przechodził przez przelotkę szczytową gładko? I odnośnie FC im cieńszy tym gorzej ale tez jest sprawa holu, bo jak ktoś wozi dużą rybę minutami, a FC jeździ po zębach to najgrubszy nie pomoże. 

Nie zadaję się z wędkarzami wożącymi dużą rybę minutami :) Branie, zacięcie, jedno bujnięcie i obcięty fluoro. Całość max 5 sekund.

• Like 1