Skocz do zawartości

Calcutta Conquest BFS - uwagi, opinie, zakres wagowy

Piost

Rekomendowane odpowiedzi

Bob napewno mowisz o aldku bfs? 2018? a nie o MGL? Z tego co widze na digi to bfs jest 2016, cc bfs i skorpion 2017, mgl 2018

Aha i jeszcze jedna rzecz co do aldka, przelozenie xg wydaje mi sie ciut za wysokie do tak malych przynet, nie bedzie lepszy 6,5 ?

Nie lubie takich dylematow bo z jednej strony to cc bfs to jest to czego chcialem, ale z drugiej 130 gram aldka robi wrazenie, wczoraj nawet odwazniki sobie porobilem 130 i 200 gram i chodzilem w robocie machajac tym jak debil -.- niestety na oba nie moge sobie pozwolic, bo czuje, ze ktos to zaproponuje :)

Edytowane przez Piost

A jesli mozna to jeszcze jedno pytanie, Jakich lozysk pozbawiony jest aldek w porownaniu do cc bfs 9/1-12/1. Na hh widze, ze mozna dokupic 1 lozysko do worma, ale to wszystko. Zgaduje, ze w knobach jest po jednym, jednak hh nie oferuje dodatkowych, jak np do mojego zilliona. Czy trafilem ?

Mam 2 aldki bfs i 1 cc i łowie dużo jak na forowe standardy wiec mogę Ci doradzić - bierz aldka jest tańszy i lepiej będzie pasował do tetonow. Ja cc używam do szkła fajnie się komponuje z m-aire albo z seekerami ale tetony mi przeciąża :) Jak będziesz chciał zejść w okolice 1g to kupisz sobie lekką szpulę w hedgehog i zejdziesz. To tak praktycznie natomiast serce podpowiada cc bfs bo to fajny młynek :)

Edytowane przez AAS
  • Like 2

Moj zillion wazy jakies 195 gram i nie moge powiedziec, zebym czul jakis dyskomfort w polaczeniu z tetonem ul czy jakimkolwiek innym kijkiem. Stowka nie robi wielkiej roznicy. Przespie sie z tym jeszcze, ale chyba poslucham serca hehe. Dzieki wszystkim. Zapomnialbym oczywiscie do cc bfs drewniane knoby dojda :)

okrąglaki mają swój niezaprzeczalny urok (CC51ss i CCbfs) więc je kupowałem i bylem przeszczęśliwy. natomiast później nad wodą, już pomijając że jesienią robią się trochę zdecydowanie za zimne, to z upływem czasu pomimo ich niezaprzeczalnych walorów rzutowych i użytkowych okazywało się że jednak mam wyjątkowo niewielkie dłonie w których zdecydowanie lepiej odnajdują się multiki o niskim profilu. Z bólem co prawda ale już niestety zrezygnowałem z tych okrągłych cudeniek - więc jeśli masz możliwość przymiarki do okrąglaka na kijku to sprawdź to po prostu dla świętego spokoju i pewności podjętego wyboru. co jednak nie zmienia faktu że okrąglaczki są śliczne i są super :)

• Like 7

Dzieki koledzy. Wlasnie rozmiar mnie troche zastanawial, gdyz sam mam male dlonie, rozmiar S (7). Jesli chodzi o zimne dni to mam rekawice, ale tez czesto gripuje, zamiast lapac kolowrotek pelna dlonia. Poczekam jeszcze i pomysle. Co mnie natomiast jeszcze przekonuje do cc bfs, to mosiezne bebechy, dlatego ze kusze liczyc sie z zacieciem wiekszej rybki. Musze to naprawde dobrze przemyslec, bo kiedy mydle o aldku to i tak wiem ze cc bfs kiedys kupie heh. Jednak zawsze moge zabawke sprzedac jak mi nie podejdzie z raczej niewielka strata. A no i niestety nie mam mozliwosci przymiarki, chyba ze ktos laskawy jest w uk w okolicach leeds :)

Edytowane przez Piost

Sorki:p Mieszkam w okolicy Leeds, Manchester, Doncaster. Jestem mobilny więc nie ma problemu podjechać. Masz rację Bob, decyzję już chyba podjałem, poprostu ciagle się waham. Sorki za literówki, ale nie posiadam wszystkim Polskich znaków na telefonie :/ Porównuje ciàgle aldka i cc bfs, a to na zdjęciach a to na filmikach na yt. Wiadomo jednak, rzeczywistości to nie oddaje. Aldebaran wydaje mi się nieco dłuższy niż cc. Btw, cc bfs wyjdzie mnie jakieś 380 funtów, czyli niecałe 2k zł. Jak myślicie, w razie wtopy odsprzedam to w stanie "jak nowy" za powiedzmy 300? Nowe kiedyś chyba widziałem w jakimś sklepie za około 600, ale były niedostępne... na szczęście :P

• Like 1

Wagowo to przepaść aldek leży dużo lepiej w ręce i komfort łowienia w zimę jest lepszy jest lżejszy ale to taki muł roboczy a cc z kolei lepiej chodzi praca maślana okrąglak wyglada fajniej i generalnie jak bym kierował się emocjami to cc all the time Najlepiej będzie jak podjedziesz do sklepu gdzie maj obydwa młynki przypniesz do kija ul i sam zdecydujesz

Edytowane przez AAS

No do codziennej tyrki na ul lepiej się sprawdza bo jest lekki poreczny ( dla mnie najlepszy do obsługi jedna ręką) i daje radę przy większych rybach wyhodowałem na niego 2 bolki 80+ masę szczupłych. Tylko nie można go przeciążać orząc 15-20g dno i nie szarpać na zaczepach bo tego nie lubi

Ok, aldek xg zamówiony xD Najwyżej jak mi nie podejdzie to go sprzedam i zamówie cc. Dzieki wszystkim za pomoc i cierpliwość xD jeśli można to jeszcze zapytam, nie zaszkodzi mu hornet pływajàcy 7gram co? To najcięższe co będe nim ciàgał. No i czy warto zainwestować w jakiś tuning od poczàtku? Mówie tu o łożyskach szpulki, dodatkowym łożysku worma? Jeśli chodzi o samà szpule to narazie pozostane przy fabrycznej. Jeszcze raz dzięki.

• Like 1

Ja popieram podjętą decyzję i szczerze mówiąc jestem zaskoczony ...obstawiałem, że weźmiesz CC. Ale jestem pewien, że i tak kupisz CC nie dlatego, że Aldebaran jest zły tylko , że mocno ciągnie cię do CC ;)  :D

Nie zaczynaj od tuningowania. Poznaj zalety i wady fabrycznego a ewentualnie po tym  tuninguj...będziesz miał porównanie

• Like 1

7g bez problemu jak zamierzasz używać przynęt => 3g to nie musisz nic tuningować wyjmujesz z pudełka nastawiasz hamulec i łowisz :)

A z tyłu głowy wiercą Ci dziurę myśli dokup szpule.dokup szpule .zmień łożyska zmień łożyska będzie dalej będzie lepiej ????