Skocz do zawartości

Calcutta Conquest BFS - uwagi, opinie, zakres wagowy

Piost

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie wczesniej bulilem clo. Tym razem poprosilem digitake o zanizenie wartosci na paczce i sie udalo, ot taki prezent na urodziny chyba xD! Pozwole sobie powtorzyc pytanie co do tuningu aldka bo i tak do tego dojdzie. Jesli szpula to ktf czy od jezy ? Lozyska ceramiki dla szpulki od jezy + 1 bb na worma, ale nie widze nigdzie lozysk do knobow o co juz pytalem. Ktos sie orientuje? Bo zgaduje, ze jesli ma 9 lozysk to na knobach ma tylko po jednym? Serio nie da sie ich dostac czy na jezach cos nie dopisali? Cc bfs ta sama korba i knoby i ma po 2 na kazdej stronie. PS. Sorki za gramatyke, ale na telefonie skrobie.

Edytowane przez Piost

Ja mam szpulę od jeża  i tam już jedno łożysko bfs jest tego po drugiej stronie nie wymieniałem ( potrzebne są dodatkowe magnesy do tej szpuli), mam też bb na wormie (ale nie wiem czy to coś daje) Natomiast jeśli chodzi o knoby to nie pomogę bo uważam że nic tam nie potrzeba zmieniać. Z tą szpulą jestem w stanie zejść poniżej 1g. Jest jedno ale jak już pójdziesz tą drogą to młynek nie będzie już tak elastyczny w obsłudze przynęt i powiedzmy do tych 7g jeszcze powinien okazjonalnie być w stanie wyrobić ale ja tego setupu używam do max 3g plus guma 1.5 

Wlasnie wczesniej bulilem clo. Tym razem poprosilem digitake o zanizenie wartosci na paczce i sie udalo, ot taki prezent na urodziny chyba xD! Pozwole sobie powtorzyc pytanie co do tuningu aldka bo i tak do tego dojdzie. Jesli szpula to ktf czy od jezy ? Lozyska ceramiki dla szpulki od jezy + 1 bb na worma, ale nie widze nigdzie lozysk do knobow o co juz pytalem. Ktos sie orientuje? Bo zgaduje, ze jesli ma 9 lozysk to na knobach ma tylko po jednym? Serio nie da sie ich dostac czy na jezach cos nie dopisali? Cc bfs ta sama korba i knoby i ma po 2 na kazdej stronie. PS. Sorki za gramatyke, ale na telefonie skrobie.

Jak masz pudło z papierkami to zwykle w środku masz schemat z zaznaczonymi łożyskami. Jak nie to pomprostu wygoogluj sobie schemat w internetach. Łożyska w knobach sa 4. Nie ma 2 łożysk na wormie (chyba i tak jest tylko przewidziane 1 miejsce) i chyba nie ma 1 na osi glownej (w porownaniu do calcutty).

1. Może nie warto od razu pchać się w tunning. Proponuję połowić sobie kilka godzin fabryczna wersją - będziesz miał potem fajne porównanie.

2. Wymiana tulejki na wormie jak dla mnie jest średnio potrzebna - mam multiplikatory nieprodukowane już od kilku lat i nie zauważyłem, żeby z tulejkami działo się coś złego. Rzutowo nic nie zyskasz, bo przy rzucie wodzik i tak jest nieruchomy.

3. Nie baw się w półśrodki. Łożyska podpierające szpulkę wymieniaj od razu w komplecie. No chyba, że w polik wpakujesz identyczne jak na tunnigowej szpuli.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 3

• 2 miesiące temu...

Tak wszystko od 2 gram do 6 smiga na wystarczajace dla mnie odleglosci. Miodzio. Pana Mekamila oczywiscie polecam Wszystkim! Jak przewidywales cc i tak u mnie wyladowala. Narazie nic przy niej nie dlubie. Rzucam fabrycznym. Co do kija dokladnych szczegolow nie znam, prosze pytac rzemieslnika, jeszcze jakis czas temu mial te blanki.

Edytowane przez Piost

Dolnik jest bardzo mocny. Na wyczucie, szczupak 60-70 trochę sobie poharcuje, ale nie stanowi problemu.

Kijek u mnie. W moim stylu wersja vintage i trochę w japońskim stylu, z CC BFS prezentuje się tak

post-52107-0-72220100-1587489592_thumb.jpg

post-52107-0-41020000-1587489603_thumb.jpg

Ale aby było pełne vintage ... to z Bantam 100  ;)  :D

post-52107-0-74940200-1587489671_thumb.jpg

post-52107-0-97058000-1587489687_thumb.jpg

jutro chyba będą testy w różnych kombinacjach (z Aldebaranem i ABU BFS również) ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 11

Dolnik jest bardzo mocny. Na wyczucie, szczupak 60-70 trochę sobie poharcuje, ale nie stanowi problemu.

Kijek u mnie. W moim stylu wersja vintage i trochę w japońskim stylu, z CC BFS prezentuje się tak

attachicon.gif IMG_20200421_183715a.jpg

attachicon.gif IMG_20200421_183927a.jpg

Ale aby było pełne vintage ... to z Bantam 100  ;)  :D

attachicon.gif IMG_20200421_184037a.jpg

attachicon.gif IMG_20200421_184135a.jpg

jutro chyba będą testy w różnych kombinacjach (z Aldebaranem i ABU BFS również) ;)

toż  to dzieła sztuki ! 

• Like 1

Po teście z prezentowanym powyżej kijkiem. 

główki 2, 5, 7 + 3 cale szczupły ripper

CC BFS (wersja fabryczna) 7gr ... 30-35m

2gr ... 18-20m

Z pozostałymi multikami (Aldebaran BFS 2016, ABU ALC-BF7, Bantam 100) wyniki porównywalne

• Like 3

Akcja raczej szybka, szczytowa. Gaśnie ładnie. Jeśli piszesz, że Twój do 4gr to zupełnie inna charakterystyka blanków. Myślę, że z mojego poleci 9gr, choć przy dynamicznym podbiciu gumy już będzie lekko kucał. Long 2 nie stanowi problemu. Mepps Aglia 3 już zdecydowanie przygina na odcinku 1/3

• Like 2

• 4 miesiące temu...

Nie jestem pewien, ale chyba są tylko sześcioramienne. Teraz kwestia tego, czy właśnie taka gwiazdka będzie wygodna. W każdym multiplikatorze mam gwiazdy pięcioramienne i jest mi z nimi ok, bo przez lata je używałem.

Mi osobiście sześcioramienne lepiej pasują. Pytanie czy chcesz tylko zmienić ze względów wizualnych i czy używasz gwiazdy do kręcenia/animacji. Jeśli do animacji to mi 6 ramienne nie pasują.

Jeśli ma być 5 ramienna złota, to w linku masz kompatybilne modele czyli na 99% gwiazdy są takie same. Czyli moim zdaniem możesz zamówić np. oryginalna złota z Shimano callcuta 14/15 rozmiar 100/200. Ale to jeszcze do potwierdzenia.

post-54279-0-43628000-1598944873_thumb.jpg

• Like 1

• 2 miesiące temu...