Skocz do zawartości

Udany początek

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wspaniale ubarwionego łososia jeszcze nie widziałem w Polsce!

Przepiękny! :mellow:

@Wujek,

...Czyżby łososie wchodzące do naszych rzek rzeczywiście się nie wycierały. Kiedyś czytałem o tym w WŚ. Łososie pochodzace z zarybień wchodzą na tarło, ale do niego nie przystępują...

- z tego co wiem to jest to niestety prawda.

Łososie, które pochodzą z zarybień wchodzą na tarło, przystępują do niego ale ikra niestety nie jest zapłodniona.

Dodatkowo łososie niszczą gniazda tarłowe troci i przez wielu naszych znakomitych trociarzy są uznawane za wroga polskich rzek trociowych...

@Rognis, All - wdałem się w pogawędkę z prof. Witkowskim (bądź co bądź jednym z największych autorytetów ichtiologicznych w kraju) i doszliśmy do wniosku, ze to jakaś plotka. Nie są nam znane żadne badania potwierdzające nieskutecznośc tarła łososia w pomorskich rzekach.

Jeśli nikt tego nie potwierdził to równie dobrze możemy powiedzieć, że wszystkie krowy są jałowe.

Na samych obserwacjach wędkarskich raczej bym nie polegał. Jeśli te łososie są, mają odpowiednie warunki, to dlaczego miałyby nie przystępować do tarła? Skoro woda jest czysta, to dlaczego miałoby nic się nie wykluć? Przeżywalność to inna sprawa. Z narybku do wieku, w którym ryba będzie gotowa do tarała może dorosnąć tylko kilka procent ryb.