platynowłosy Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Witam Panowie Pytanie techniczne. Mam N D 80, i chcę podpiąć manualny objektyw. Podpiąłem Tokinę, którą używałem z manualnym Nikonem FM2. Na korpusie N D 80 przełączyłem na MANUAL. Ale aparat nie czyta przysłon. Pytania:Czy do D80 mogę używać tylko oryginalne manualne objektywy typu Nikkor, czy też również dedykowane, np Tokina, Tamron?Co skopałem?Możecie mi coś podpowiedzieć? PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Jeśli na pierścieniu ustawień przysłony masz literkę "A" i na nią ustawisz to musisz mieć synchronizację. Jeśli jej nie masz to tylko manual 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Co to za Tokina? model, oznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 29 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Tokina 35-70, 3,5-4,8Tokina 70-210, 4,0-5,6Optigon 135, 2,8Na żadnym z objektywów nie mam oznaczenia literą A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 I który z nich synchronizuje automatycznie przysłonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 d 80 posiada wbudowany AF motor wiec autofokus powinnien chodzic bez problemu ale przyslona to niestety tylko recznie, oczywiscie o ile te objektywy posiadaja pierscien do jej ustawienia.Starsze Nikkory z oznaczeniem D (digital) beda sterowane przez D 80 bez problemu.Zabytkowe, manualne szkla obcych producentow nie beda funkcjonowac w trybie auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi