Skocz do zawartości

Co kupować i od kogo.

Krisu23

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem po pasjonującej lekturze draki w dziale sprzedam.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=28537&am p;prevloaded=1&&start=60

Jak dla mnie sposób na pewne transakcje na forum jest jeden.

Współpracować tylko z osobami które nie mogą sobie pozwolić na wtopę- czytaj zależy im na forumowej opinii. Sam się kiedyś naciąłem w początkach mojej bytności na JB. Awantura skończyła się usunięciem mojego kontrahenta. Wtedy wyciągnąłem wnioski i stałem się ostrożny. Małe kwoty typu kupno woblerów itd przelewam bezproblemowo.

Jak mam kupić coś za dużą kasę to tylko od pewnych osób. A żeby wiedzieć które to osoby to już trzeba siedzieć na forum.

Kołowrotka od np gienka123459 który zarejestrował się wczoraj nie kupiłbym nigdy w życiu.

Czasem może warto mniej się napalać na tytuł oferty a bardziej patrzeć na prawą stronę. Tam jest napisane kto sprzedaje :D

A wracając do tej draki z działu sprzedam. Może ja jestem staroświecki ale ortografia niektórych osób po prostu masakryczna. Sam nie jestem w tym zbyt dobry ale jak widzę niektóre babole to aż niemiło się czyta.

moje wrażenia odnośnie giełdy są podobne. Kupuję tylko od osób, które mniej więcej kojarzę z forum.

Należy pamiętać, że giełda to nie jest allegro gdzie można wszystko opchnąć na pewnych warunkach wynikających z ustawy.

To jest koleżeńska wymiana sprzętu a nie market !!!

Naciąć się można zawsze i wszędzie, nie ma reguły. Ochrona jest zawsze, bo są akty prawne, tylko najczęściej dochodzenie swoich praw jest drogą przez mękę. Generalnie tak jak ja to widzę to należy się domagać:

- jasnej deklaracji, że coś jest nie tak, albo do zrobienia itd.

- jasnej deklaracji, że wszystko jest idealnie i nic nie trzeba robić ze sprzętem,

- dokumentacji fotograficznej,

- deklaracji o pancernym zapakowaniu przesyłki,

- deklaracji o ubezpieczeniu przesyłki,

- nigdy nie finalizować transakcji bez pełnych danych, niech by nawet były fałszywe (top też się może przydać wbrew pozorom), ale chociaż będzie nr. konta

- żadnych odbiorów pobraniowych,

Powyższe w formie pisemnej tzn. na maila, oprócz tego:

- Relacja wideo z rozpakowywania nienaruszonej przesyłki oraz z oględzin po rozpakowaniu+ posiadanie świadka tejże czynności,

- nie napalać się i przespać z decyzją,

To powinno wystarczyć.

:D

W sumie na temat nieudanych transakcji nie będę się wypowiadał, bo wszystko zostało powiedziane, jak nie tu to w innych wątkach. Natomiast bardzo popieram to co napisał @Krisu23 o ortografii, też nie jestem orłem, w owej, ale mamy tyle narzędzi, w przeglądarkach, że aż wstyd z nich nie korzystać. Jest jeszcze jeden problem, którego przeglądarki nie naprawią, chodzi o interpunkcję. Czasami nie da się czytać postów bo nie wiadomo gdzie kropka, gdzie przecinek i wychodzi z tego jakiś niezrozumiały bełkot. I tak na marginesie, nie używanie polskich liter też jest z mojego punktu widzenia naganne, nie mam tu oczywiście pretensji do kolegów, którzy z racji pobytu w tym czy innym kraju dostępu do polskiej klawiatury nie mają. To tyle. ;) B)

Moja ortografia i interpunkcja jest skalana skrzywieniem zawodowym, ale popieram starania o staranność w tej dziedzinie, i nie tylko w tej!

A teraz na wesoło:

Ortografia i interpunkcja jest niezwykle przydatna w handlu.

:D

Pamiętam jak jeździło się z towarem za komuny na Węgry, nie znałem i do tej pory nie znam po węgiersku ani jednego słowa (chyba nie skłamałem - chodzi o gulasz po węgiersku?), a udało mi się wszystko sprzedać, sprzedać forinty i kupić i przemycić dolary.

:lol:

I ja również popieram, chociaż problemy z ortografią też miewam.

W ogóle miło byłoby gdyby więcej osób stosowało się do etykiety pisania w postach. A to przecinek czy kropkę postawić, a to oddzielić 'enterem' dwa zdania żeby wypowiedź była czytelniejsza...

A w temacie transakcji online - zdrowy rozsądek aplikować gdzie się da!

Ojciec mi opowiadał anegdotę o Gruzinie Stalinie któren dostawał tekst gotowca i wstawiał tylko przecinek:

Wypuścić nie wolno rozstrzelać.

Było:

Wypuścić, nie wolno rozstrzelać.

albo

Wypuścić nie wolno, rozstrzelać.

;)

Co do polskich znaków diakrytycznych:

Zrób mi łaskę.

Zrob mi laske.

Z tym LASKA - ŁASKA to do tej pory mam w pamięci, jak w czasach studenckich jeden ze starszych wykładowców nie zdawał sobie chyba sprawy, że miał problem z wymową Ł i uskuteczniał teksty typu

Pani mi LASKI nie robi nie przychodząc na zajęcia <_<

czy coś w stylu

Przyjmując Pana spóźnione sprawozdanie na następnych zajęciach i tak panu zrobię LASKĘ

Wszyscy się zastanawiali czy gość rzeczywiście nie wie o swoim problemie z wymową;-)

Ach te studenckie czasy :mellow:

moje wrażenia odnośnie giełdy są podobne. Kupuję tylko od osób, które mniej więcej kojarzę z forum.

Należy pamiętać, że giełda to nie jest allegro gdzie można wszystko opchnąć na pewnych warunkach wynikających z ustawy.

To jest koleżeńska wymiana sprzętu a nie market !!!

A co gdy sie kupi od osoby bardzo znanej,szanowanej,która wszyscy kojarzą,i kurde miałem takie przypadki gdy było wystawione:sprzątanie(porządki) w pudełkach i wio do działu sprzedam,cena atrakcyjna,(to czego cholera nie napisze ze moga nie działac sprawnie)bo tak własnie miałem,kupowałem woblery na pstraga łacznie tu na giełdzie ponad 20 szt z czego 11 nie działano żebym nie wiem co i jak ustawiał,no nie i tyle.

Jak juz do mnie dotarły to pakowałem do pudełek i po jakims czasie dopiero do wody.a wtedy,nie jestem tez w stanie odgadnąć,ze dane 2 szt są od pana X a kolejne od pana Z,kurde ja jak sprzątam układam w pudełkach i cos mi zalega i ma watpliwą jakosc(prace )to wyrzucam,a nie staram sie chociażby te kilka zł zarobic bo wyrzucić szkoda.Niby duzo nie straciłem bo cos koło 100zł :wacko: no ale 10 godz trzeba naginac na to w robocie,i najgorsze to jest to poczucie ze jednak ktos nam wała wykręcił, :angry: ..

O tym już było wiele razy.

Pamiętajcie o tym proszę, że nie zawsze ilość postów na forum świadczy

o uczciwości człowieka (w końcu ponoć nie szata nas zdobi).

Są tutaj tacy, którzy postów mają mniej niż 50, są z nami od paru lat,

nie biorą udziału w dyskusjach z różnych powodów (brak czasu, wiedzy, wrodzona nieśmiałość i co tam jeszcze sobie ktoś dopisze) czy to jest od razu powód żeby ich skreślać przy poważniejszych transakcjach?

Mamy przecież wątek polecam - nie polecam to już coś.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że handel z kolegą mającym xxxx postów zmniejsza zdecydowanie prawdopodobieństwo wtopy.

Ale przecież każdy z nas kiedyś tu zaczynał, mając zaledwie kilka postów.

Nagle trafia się poszukiwany długo kijek lub kręcioł i co? Mamy odstrzelić takiego Gościa bo ma dopiero 5 postów. Ktoś musi mu zaufać (akurat przypomniała mi się niedawna wymiana ciężkich argumentów na początku działalności kolegi @makamba na naszym forum. Kolega rozkręcił kilka ciekawych wątków, udziela się czynnie, ma teraz pewnie xxx postów. Dlaczego mam zawsze nie ufać takim ludziom?

Po prostu uczciwość każdego z nas powinna być podstawą a nie liczba postów.

I oczywiście odpowiednie zabezpieczenia jak pisał Krzysiek powyżej (to tak dla naszego świętego spokoju).

A i przy okazji przyłączam się do apelu o stosowanie podstawowych zasad ortografii i interpunkcji. Po prostu przyjemniej się czyta :D

Bartolo myślę że dość trafnie nazwałem grupę osób z niewielką ilością postów - ,,grupą zwiększonego ryzyka,

ja podchodzę do tego tak, jeśli nie kojarzę użytkownika, patrze na profil,

ilość postów i czytam kilka z nich, to czy jest ich 60 czy 160 nie decyduje o wszystkim, liczy się treść i dział.

Jeśli jednak nie mam czego czytać a potencjalny sprzedawca nazywa się xxx to dziękuję,

jeśli chodzi o kupującego to zawsze robię zdjęcia wysyłanej rzeczy,

tylko przedpłata i nie zdarzyło mi się, ale przed zwrotem gdyby coś było nie tak musiał bym obejrzeć to co wysłałem osobiście.

Nie należy popadać ze skrajności w skrajność, ale pchać się siłą na minę też nie warto.

Jeśli więc nic mnie nie przekonuje to nie ufam bo jest to samotny spacer po blokowiskach w sobotnią noc o północy. :D

No to ja należę do tzw. grupy zwiększonego ryzyka, wprawdzie gdyby mi zależało to 200 postów wyrabiałbym tygodniowo, (wystarczyło by potakiwać tu i ówdzie) a nie w tym rzecz Panowie.

Transakcja musi być dobrze opisana przez obie strony, ponadto w przypadku większej sumy zawsze można wystawić towar poprzez znany i lubiany serwis aukcyjny, jeśli coś nie wyszło to mamy jak ścigać delikwenta - tak poprzez serwis, jak i policję/sąd.

benjam87 pięknie to ujął cyt: To jest koleżeńska wymiana sprzętu, a nie market !!! - i to jest całe clou sprawy.

Koleżeńska wymiana sprzętu nie odbędzie się pomiędzy użytkownikami, którzy kolegami nie są. Kolegom, jeśli zajdzie pomiędzy nimi nieporozumienie, łatwiej się dogadać ponieważ się znają z twarzy, uścisku ręki, mają wspólnych znajomych itd. Próżno oczekiwać od znajmości, styczności wirtulanej podobnych relacji. Osobno uwzględnić należy wpływ zdolności do rzetelnego opisu przedmiotu, lub ogólni pojętą ludzką uczciwość. :D