Skocz do zawartości

PC66MF / TRC66MF vs Team Dragon

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miał ktoś możliwość porównania w praktyce wędek St.Croix PC66MF / TRC66MF vs Team Dragon Casting (7-21g, 10-35g)? Ceny są porównywalne... interesuje mnie wędka pod szczupłego (połów na blachy Grnom/Alga Nr 2,obrotówki do 25g, Kopyto Relax 5-6 cali na lekkich główkach, Sporadycznie woblery do 30g).

Ewentualnie porównanie tych wędek w wersji spiningowej... używam Dragonów (Millenium, Fishmaker, Team Dragon, Guide Select) i jestem zadowolony, złego słowa o nich nie mogę powiedzieć...

Ja miałem Dragona Silvera do 35 i Triupha do 21 - przynęty obsługiwały te same, Triumphem rzucałem 6calowym kopytem Relaxa + główka 5-7g - tak samo Dragonem. Osobiście dużo bardziej pasował mi St. Croix, był dużo bardziej czuły i to nie ze względu na niższą gramaturę. Pozwalał łowić i mniejszymi i większymi przynętami.

Ja miałem Dragona Silvera do 35 i Triupha do 21 - przynęty obsługiwały te same, Triumphem rzucałem 6calowym kopytem Relaxa + główka 5-7g - tak samo Dragonem. Osobiście dużo bardziej pasował mi St. Croix, był dużo bardziej czuły i to nie ze względu na niższą gramaturę. Pozwalał łowić i mniejszymi i większymi przynętami.

Czyli bardziej uniwersalny kijek ze stajni St.Croix... a jak z grubością blanku? czy Triumph był grubszy od Dragona?

Hej,

nie mam pojęcia, st. croix był jednoczęściowy, a Dragon dwuskład. Tym st. croix łowiłem nawet 5cm kopytkami na 10g główce i było to fajne łowienie. Łowiłem też sandacze 7-10cm gumami na 15g główkach. Dużo bardziej uniwersalny, czuła szczytówka. W Dragonie szczytówka pod przynętami zbytnio nie pracowała.

Potwierdzam wszystkie opinie, St. Croix to zupełnie inna bajka. Trochę tak jakby porównywać Poloneza i Forda, jeden i drugi jeździ, tylko jak........

Czy ja wiem... miałem pc60mlf2 i się na nim zawiodłem. Kij byle jak zrobiony, przelotki niechlujnie położone efektem było spotykanie się z blankiem żyłki przy niewielkim obciążeniu czy przy rzucie przynęta. Do tego blank którego opis nie był zbyt zgodny z realiami. Jednak nie będę wystawiał negatywnych opinii marce st croix bo nie można, bynajmniej nie wypada oceniać i pisać na temat całego asortymentu na podstawie jednego produktu czy opini która często się mija z prawdą.

Ja mam dwa dragony w castingu (fakt nie team dragony) ale nie powiem że odstają aż tak do tego stopnia by opisywać to na relacji polonez i ford. Może taka relacja występuje gdy się kupi kije z serii legend ale wątpię by najtańsze kije st croix stanowiły aż taki kosmos i były wyznacznikiem jakości.

jarek001 i cru5h - moja zona ma obecnie dwa kijki st.croix triumph w spinningu, jeden dwu sklad, drugi travel, jak chcecie moge sie z Wami spotkac to porzucacie sobie. To spinningi, nie castingi, wiec troche inaczej, ale zawsze da to troche pojecia odnosnie jakosci tych wedek