Skocz do zawartości

Czyściochy..

Sławek Oppeln Bronikowski

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda.Octavia II TDI 105K.BXE.Mam złomka od nowości,od 2006r.(przedliftowa).Zrobione 400 tysięcy.Nigdy nie ściągana głowica,jedna wymiana sprzęgła z dwumasą,jedna regeneracja turbiny.Silnik szczelny,nie leci,nie bierze oleju.Auto od początku do teraz zalewane Castrolem 5w30,wymiana oleju  max co 12.000.Skrzynia manualna,od nowości bez ingerencji.Eksploatacyjne części wiadomo,trzeba wymienić jak trzeba.Jeśli  to  nie jest niezawodność to nie wiem co nią jest ;)Jak kto dba tak ma,zwłaszcza przy starszych autach.A o tych nowych wydumkach np.Forda czy grupy VW-1,0 z turbiną 3 cylindry to nie będę nawet gadał...

Dobry kolega ma taką na sprzedaż jakby ktoś szukał ;) od nowości w jednych rękach, 2008 i jedyne 142 tyś km. :)

W temacie dymu z rury to w 90 % ,  pomijając usterki układu egr lub paliwowego jest to wina kierowców. Kiedy przyjeżdża do mnie klient i mówi, że kopci, traci moc itp to pierwsze proszę żeby mnie przewiózł i pokazał co według niego jest nie tak. Przejażdżka prawie zawsze wygląda tak, że ledwie zdążymy ruszyć i już jest wbity 2 bieg, przy 60 km/h prawie zawsze jedziemy już na 4 biegu. No nie ma bata żeby diesel się "nie zamulił" . Każdym autem z silnikiem diesla powinno się jeździć bardziej dynamicznie niż PB/LPG, spaliny muszą mieć szansę wydostać się, a nie gromadzić, a to zapewni tylko dynamika...

• Like 4

tylko i wyłacznie odrynarna wojna gospodarcza koncernów + debilizm amerykanów potrafiących pozwać makdonalda o to że sie utuczyli jak słonie.

Jacy kurła poszkodowani użytkownicy domagający się odszkodowań...

Gdyby nie mozliwość wyciągnięcia kasy od koncernu, to już dawno by wszyscy zapomnieli.

Niby ekologiczny Prius, hubryda, a przyciśniet na autostradzie spali dwa razy więcej od tego szkodliwego VW... Kilka innych koncernów ( o tym mozna było poczytać na samym początku afery, a teraz cicho sza i wszyscy zapomnieli) przyznało się dobrowolnie do stosowania podobnych praktyk, wyraziło skruchę i obiecało poprawę...

Masz jednak swój temat do rozdmuchiwania, jest wróg, jest dyskusja, rolka sie przewija, jest fajnie...

venomie - tu akurat, w tym zdarzeniu najmniej chodzi o renomę i reputację samochodów produkowanych prze koncern Volkswagen. To są cały czas świetne samochody i afera z fałszowaniem wyników specjalnie im nie zaszkodzi.. :) Ani o wzbudzanie resentymentów..

Ale tak czy siak,  ale uderza w oczy obłuda i na chłodno wykalkulowany cynizm naszych braci Niemców. Wbrew temu co mówią i na pokaz robią, pomimo przodującej ekologicznie retoryki, bez najmniejszych skrupułów używają ekologii jako parawanu do realizacji swoich celów gospodarczych i politycznych. Tym niemniej zakładam, że skołowana ludność kraju zwanego brzydką panną na wydaniu, przywykła postrzegać świat poprzez swoje kompleksy, i mentalnie pogięta przez wytrwale serwowaną socjotechnikę - nie utraci wiary w narracje wojujących ekologiantów..  :)

Niska emisja - to takie proste.. :D  

Niemców nie ma co bronić, ale w tym konkretnym przypadku większą obłudą zalatuje od amerykanów. Jakoś trzeba było te swoje smoki zalewające się paliwem do nieprzytomności obronić.

Camele "mie lepiej pachły " abo oryginalne Golden Americany...ehh to były czasy .. czasami żałuję, że już nie palę.. ;)

Podobna tęsknota mi się na chwilę pojawiła ???? Też już nie palę od 2006 roku. Jak rzucałem to Marlboro kosztowały 5,75 zł ale były już zwykłym sianem. Dziś nie wiem ile kosztują a pachną jak te co mój teść skręca z najtanszego tytoniu ????

A Dumonty pamietasz? Takie długie, cienkie, brązowe ????

• Like 1

Camele "mie lepiej pachły " abo oryginalne Golden Americany...ehh to były czasy .. czasami żałuję, że już nie palę.. ;)

Pamiętam camele bez filtra z pewexu, jeden na trzech i wszyscy na rzęsach chodzili, ponoć gitanes'y były mocniejsze (nie próbowałem). Pamietam też plusy które przywiozła z USA moja kuzynka.

• Like 1

tylko i wyłacznie odrynarna wojna gospodarcza koncernów + debilizm amerykanów potrafiących pozwać makdonalda o to że sie utuczyli jak słonie.

Jacy kurła poszkodowani użytkownicy domagający się odszkodowań...

Wojna godpodarcza tak, ale debilizmu to ja nie widzę nawet skrawka.

• Like 1

A jaki tam wróg, venomie..  :)  Dobroczyńca nasz, hegemon, mecenas i donator całego szeregu ngosów, animator partii, patron tzw niezależnych ruchów obywatelskich i czerwono zielonych,  większościowy właściciel mediów - nigdy nie szczędzący grosza!! Sojusznik i sprawdzony przyjaciel.. Nietykalny!!

Ale przyrostek eko to jest u niego - jak widać - modną etykietką do prowadzonego biznesu..  :)  

• Like 3

Jakiś dziennikarz kiedyś policzył i podał ~liczebność naszych przyjaciół na około 3500 osób "oficjalnych"

Oficjalna struktura za Wiki:

Ambasada Niemiec w Polsce Podział organizacyjny

• Wydział Polityczny (niem. Politisches Referat)
  • Wydział Prasowy i PR (niem. Referat Presse und Öffentlichkeitsarbeit)
  • Wydział ds. Polityki Społecznej (niem. Referat Sozial- und Beschäftigungspolitik)
  • Wydział Ekonomiczny (niem. Wirtschaftsdienst)
    • Niemiecka agencja promocji handlowej i inwestycyjnej Germany Trade and Invest, w pałacu Chodkiewiczów przy ul. Miodowej 14
    • Niemiecka Centrala Turystyki (niem. Deutsche Zentrale für Tourismus - DZT), ul. Miodowa 14
    • Przedstawicielstwo Wolnego Kraju Związkowego Bawarii (niem. Freistaat Bayern), ul. Miodowa 14
    • Agencja Rozwoju Gospodarczego Landu Nadrenia Północna-Westfalia NRW.INVEST GmbH, ul. Miodowa 14
    • Przedstawiciel Saksońskiej Gospodarki, Wrocław, w Kamienicy Pod Błękitnym Słońcem, Rynek 7
    • Przedstawicielstwo Landu Dolna Saksonia, Warszawa, ul. Piaskowa 4
    • Centrum Współpracy Gospodarczej Hesja-Polska, w budynku Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu, w al. Niepodległości 16-18
    • Biuro Nadrenii-Palatynatu, Opole, ul. Ozimska 48
    • Biuro Hansy w Gdańsku, w Domu Schlütera przy ul. Piwnej 1
    • Hafen Hamburg Marketing, Warszawa, ul. Pańska 96
  • Wydział Kultury (niem. Kulturreferat)
  • Wydział Prawno-Konsularny (niem. Rechts- und Konsularreferat)
    • Konsulat Generalny w Gdańsku (niem. Generalkonsulat in Danzig), w budynku b. Klubu Żeglarskiego w al. Zwycięstwa 23
    • Konsulat Generalny w Krakowie (niem. Generalkonsulat in Krakau), w pałacu Morsztynów przy ul. Stolarskiej 7
    • Konsulat Generalny we Wrocławiu (niem. Generalkonsulat in Breslau), w budynku rodziny Haase przy ul. Podwale 76
      • Konsulat w Opolu (niem. Konsulat in Oppeln), ul. Strzelców Bytomskich 11
  • Wydział ds. Nauki i Badań Naukowych (niem. Referat Wissenschaft und Forschung)
  • Attachat Wojskowy (niem. Militärattachéstab)
  • Administracja (niem. Verwaltung)

Struktura dowolnej instytucji mówi wiele o celach...

Niemcy to bardzo oszczędny naród i nie wyrzucają pieniędzy w błoto... Coś ci ludzie muszą robić bardzo ważnego dla m.in. ekologi.

Warto zobaczyć jakiej klasy specjaliści tam pracują... Bardzo ale to bardzo dbają o nas nasi przyjaciele, najlepsze kadry dbają o nasz środowisko.

Dla porównania w Moskwie to oficjalnie około 300 osób. Ekologów tam nie lubią i do nich strzelają (patrz co narobili biednym greenpeace )

Dlatego uważam, że ekologia to złota żyła w naszym kraju i perspektywy mamy ogromne, w tej dziedzinie to dopiero początek. Popieram zielone z całego serca, za niedługo Zieloni u nas będą wreszcie górą tak jak w całym cywilizowanym zachodzie. Jako wędkarza niezmiernie mnie to cieszy.

Edytowane przez Stary Baca
  • Like 1

Na początek zakaz nadziewania żywych stworzeń na haki, łącznie z pinką i najgorszymi robactwem, potem zakaz zakładania kotwiczek/haków do sztucznych przynęt a jako ost krok zakaz rzucania czegokolwiek do wody i dokarmiania stworzeń wodnycvh nienaturalnym pokarmem ;)  

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 2