Skocz do zawartości

Radiowa II

Sławek Oppeln Bronikowski

Rekomendowane odpowiedzi

..obchodzi dziś siedemdziesiątą rocznicę oficjalnego istnienia. To bardzo mało popularna stacja przeznaczona dla miłośników klasycznej kultury. Najwyższa jakość pośród polskich programów radiowych. Bez reklam, obłąkańczych ideolo, wojny polsko polskiej, a także polodisco, metalu, i reszty pop music.. Dla muzykalnych - rozkosz dla uszu, dla miłośników słowa - delikatesy.. Polecam.. :)

• Like 6

Znam, czasami słucham na zmianę z Anty-Radiem ???? czy Trójką. Co prawda jazzik leży mi bardziej niż folk ale mądrze prawią to fakt. Hałaśliwych esko-eremefek jak i ideologoczno-fanatycznych rozgłośni ???? unikam. Niestety w najdzikszych miejscach mają najlepszy sygnał..

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 2

Krzysiu, w najdzikszych miejscach ta fanatyczno-ideologiczna jest często jedyną dostępną. Lubiłem jej swego czasu słuchać w nocy, gdy radiosłuchacze już śnili zacietrzewione sny a na falach eteru leciały ciekawe historyczno-patriotyczne audycje bez zbytniego napompowania.

Dwójki słucham bardzo rzadko - tak jak i generalnie radia jako takiego - ale dobrze że jest.

Edytowane przez morrum
  • Like 2

Radio nie istnieje, ludzi nie ma to kto ma coś powiedzieć? Rmfy itd. kompresja zabiła muzykę - tego się nie da słuchać, leci mi krew z uszu..., o ludziach to nie mnie pisać nie jestem specjalistą od spraw...

Trójka od początku jest dnem, to całe tragiczne towarzystwo jest tragiczne tak na antenie jak i na żywo, nudni puści ludzie bardzo dumni z siebie (paru chyba się uratowało z tego bagna, uciekło gdzieś - nie mam kontaktu od dawna więc pewny nie jestem, reszta wręcz stoczyła się, niektórzy zupełnie na dno lub zwariowali), Jedna zaleta to kiedyś nocne puszczanie całych albumów bez pustego ględzenia. Flaki mi się przewracają na sam dźwięk tego radija. Można mnie torturować tym radijem, chyba nic gorszego dla mnie nie ma.

Dwójki słucham ale tylko muzyki ( bo większość tego gadania to szkoda czasu na nowomowę i ofiary nowoczesności - choć są perełki i na nie poluję), jakość mogliby poprawić bo chyba kiedyś dźwięk był lepszy  (być może głuchnę :) ).Chciałbym więcej koncertów klasyki bez pajacowania na żywo z całego świata w dobrej jakości. Niestety żyjemy w najbardziej barbarzyńskich czasach od kilku tysięcy lat...

To napisałem ja posiadacz 40 tunerów.

Edytowane przez Stary Baca

Może odpal 1szt tym z Dwójki, niech się usłyszą na hi-endowym sprzęcie i wtedy poprawią dźwięk

Ja nie mam hi-end sprzętu (takie nazewnictwo to mit marketingowy i lep na ofiary), do niczego mi to niepotrzebne i jest to wbrew pozorom bardzo ograniczające. Hi-end to np. dla jednego Pana z PR3 sprzęt powyżej 100tys za klocek niżej się nie liczy, to jest wykwintne towarzystwo i cena ma znaczenie zasadnicze. Tylko czy myślisz, że on słucha w domu tego co promuje na antenie?

Co do jakości: podobno jakość jest jaka jest, bo ma być dostosowana do jakości sprzętu słuchacza, słuchalność to ich bożek z tego ich rozliczają wszyscy. Doskonała jakość powoduje spadek słuchalności.

W PR2 wchodzi chyba nowe pokolenie i nie ma zmiłuj... z pustego i Salomon nie naleje. Uwielbiam PR2 bo czasami dorwie się na antenę jakiś "dziadek" i powie kilka słów prawdy a prowadzący nie panuje nad takim "dziadkiem" bywa interesująco i zabawnie (w reszcie stacji jest to niemożliwe z definicji). Dlatego PR2 słucham z ciekawości, a nóż ktoś się z czymś wyrwie i jest  wtedy bardzo miło... PR2 to też zawsze prognostyk kolejnego etapu na odcinku "kultury" (kiedyś też PR4 bodaj...)  widać tam zawsze "gdzie nas zaciągną" wkrótce...

Jeśli chcecie zrobić coś wartościowego dla siebie, swoich dzieci czy kochanek to polecam, prawdziwa perła...

https://chopin2020.pl/pl/about-us/tickets

obecnie biletów brak ale będzie jeszcze szansa na kupno...

Ps. "skandalicznie" niskie ceny za bilety, będzie transmisja przez internet - niestety o jakości dźwięku cisza, zobaczymy jaki kodek zastosują...

Owszem Baco, trafiają się również w II przecieki ze skrajnie zideologizowanej nowoczesności - takie jak np natchnione speache młodych kuratorek przykładających do kultury swoje progresywistyczne szablony  - jednak do użytku na co dzień, pozostaje bezkonkurencyjna.. :)    

• 1 miesiąc temu...

Owszem Baco, trafiają się również w II przecieki ze skrajnie zideologizowanej nowoczesności - takie jak np natchnione speache młodych kuratorek przykładających do kultury swoje progresywistyczne szablony  - jednak do użytku na co dzień, pozostaje bezkonkurencyjna.. :)    

Warto posłuchać co za naszą kasę wyprawiąją

https://www.polskieradio.pl/8/410/Artykul/2399511,Slownik-polskopolski-czyli-graffiti-a-sprawa-polska

Wojciech Wilczyk (autor wystawy "Słownik polsko-polski") Wolne miasto Sopot już wyszło z Polski.

Sławku napluł Ci w twarz?, bo mnie napluł.

Edytowane przez Stary Baca