Skocz do zawartości

Fly fishing jest the best..

Sławek Oppeln Bronikowski

Rekomendowane odpowiedzi

Może kiedyś na tym forum optyka zmieni się z globalnej, na korzyść lokalnej.. bardziej wspólnej.. :)

ezehielu - nie mam pojęcia! Łowiłem kiedyś szczupaki na muchę z lotki wyprasowanej na płasko, pociętej na części nawleczone na łańcuszek - malowane mazakami. Dwuramienna kotwica na początku.. Jednoręczną #6..

Może kiedyś na tym forum optyka zmieni się z globalnej, na korzyść lokalnej.. bardziej wspólnej.. :)

ezehielu - nie mam pojęcia! Łowiłem kiedyś szczupaki na muchę z lotki wyprasowanej na płasko, pociętej na części nawleczone na łańcuszek - malowane mazakami. Dwuramienna kotwica na początku.. Jednoręczną #6..

A masz jeszcze gdzieś takie cudo?

Ogon pióra koguta, brzuch dywan + flash + micro flash

Plecy paw i holo

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Panie ezehiel - to było kilkanaście lat temu, wątpię, żeby gdzieś się jeszcze walały. To był pojedynczy poryw koncepcyjny - bo kiedy próbowałem łowić bolenie na tzw piórko.. brały mi szczupaki.. a bolenie wolały sunraya..  :)

I być może doczekam, kiedy wędkarski świat stanie się mniej kołtuński, apolityczny, nie taki hurra ideologiczny - tylko bardziej pragmatyczny, bardziej rozumny, czyniący sam z siebie jakieś wyższe formy pożytku..   

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 1

Noc musi być. Mam ostatniego hita. Ser pleśniowy z Lidla albo innego hasioka ale jakiś dobry. Duży. Okrąglutki jak gęba grubaska. Ognisko z patykow naniesionych przez dużą wodę. Kupiłem gdzieś taka kratkę z uchwytem . Druga kratka ją zamyka. Ser kładziemy między kratki ale nie ściskamy. Nie wolno! Trzymamy w sąsiedztwie ognia, nie w ogniu. Bo pęknie jak mój ponton. Wczoraj wkleiłem 9dziur. Wracając do kolacji. Ser napuchnie. Zmieni kolor z białego na ciemniejszy. Będzie chciał wybuchnąć. Chwilę przed desantem bagietka w sąsiedztwo i na ogień. Musi być chrupi jak mawia moja teściowa. Dobra już czas. Bagietkę prawie na pół . Ser do środka. Wyleje się oj wyleje. Po rękach i gębie. .. mmm do tego 3 ogóry kiszone. Całe. Nie żadne plasterki. Plasterki dla dzieci. Do tego piwerko. Ułaaaa

Edytowane przez rózgaś
  • Like 4

Noc musi być. Mam ostatniego hita. Ser pleśniowy z Lidla albo innego hasioka ale jakiś dobry. Duży. Okrąglutki jak gęba grubaska. Ognisko z patykow naniesionych przez dużą wodę. Kupiłem gdzieś taka kratkę z uchwytem . Druga kratka ją zamyka. Ser kładziemy między kratki ale nie ściskamy. Nie wolno! Trzymamy w sąsiedztwie ognia, nie w ogniu. Bo pęknie jak mój ponton. Wczoraj wkleiłem 9dziur. Wracając do kolacji. Ser napuchnie. Zmieni kolor z białego na ciemniejszy. Będzie chciał wybuchnąć. Chwilę przed desantem bagietka w sąsiedztwo i na ogień. Musi być chrupi jak mawia moja teściowa. Dobra już czas. Bagietkę prawie na pół . Ser do środka. Wyleje się oj wyleje. Po rękach i gębie. .. mmm do tego 3 ogóry kiszone. Całe. Nie żadne plasterki. Plasterki dla dzieci. Do tego piwerko. Ułaaaa

K...a pięknie.I do tego jeszcze z tym serem i bułą wszystko się zgadza i po Bożemu,wszak dzisiaj piątek...Zara do lodówki lecę

A deser powstał całkiem przypadkiem. Kumpel wziął dwa banany. Nie wiem po co . Chyba bardziej dla fazy. Nie jadam bananów wcale. Ale była faza to włączyło się gotowanie. Znalazłem tackę aluminiową. Wrzuciłem 2 banany i włożyłem że 3 duże łyżki nutelli. I na ogień. Wiecie cobsie stało. Nutella sie lekko przypalila i roztopiła. Banany zmiękły... przeprosilem się z bananami i po latach zjadłem.. uuułaaaaaaa

• Like 1

Karaś z żaru pieczony w całości z odrobiną soli.

Do tego ziemniaki z popiołu i biały ser czosnkowy.

Wędzona słonina z cebulą solą i trochę octu.

Można by też z francuska...

Gruszki zapiekane w żarze ale żeby się nie rozpadały, do tego ser pleśniowy Roquefort z orzechami włoskimi.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

pewnie ;) kartofel z pola, jabłko z przydrożnego drzewa, z jakiegoś zdziczałego i zapomnianego sadu nad rzeką ;)

Wozić pół świniaka żeby wieczorem przed snem na polu w spiworze pod pałatką robić grilla??

To chyba wolę wrócić na noc do domu...

• Like 1

Krzychu dajesz

Ale opowiedz coś więcej. Żeby poczuć smaki.

Baca na jaką blachę te rydze. Dajno co

zdjęcie z netu pożyczone: https://www.wysowa.com.pl/wp-content/uploads/2019/04/rydze_z_blachy_front.jpg

rydze_z_blachy_front.jpg

Oczyszczone kapelusze, blaszkami do góry, połóż na rozgrzanej blasze - smaż 2-3 minuty. Przed podaniem albo ciut wcześniej posól grzyby (sól kłodawska kamienna, nie warzona).

Jeśli blachy nie posiadasz weź żeliwną patelnię i rozgrzej na niej masło, na gorące masło połóż grzyby i smaż chwilę z obu stron albo z jednej kapeluszem do dołu. Przed podaniem albo ciut wcześniej posól grzyby.

Na ognisku w żarze można na dużym płaskim kamieniu,  lub jak masz kratę ogniskową to na kracie albo nawet na kawałku blachy. Byle nie w płomieniach smażyć tylko w żarze.

Potem kawa na noc z czegoś takiego

9d46943b02044f3ea421882b1d09c027.jpg

tylko z tym na ognisku ostrożnie bo można zrobić rakietę, a po nocy trudno się szuka po krzakach górnej części jak wystrzeli.

Edytowane przez Stary Baca
  • Like 1