Skocz do zawartości
  • 0

Jak złowić bolenia zimą ?

Grzesiek

Pytanie

2 lata temu znalazłem na Wiśle zimowisko uklejek. Rybek są setki, ile nie tysiące. Zbierają się w listopadzie i przebywają tam całą zimę. Jest to niezbyt głęboka, spokojna woda w klatce pomiędzy dwiema główkami. I cały czas, najczęściej rankami, biją w te rybki bolenie. 2 lata temu nie złowiłem żadnego, w zeszłym roku trafiłem jedną rapę (64 cm) zahaczoną za grzbiet. Łowiłem 6 cm woblerem Wob-art imitującym uklejkę. Do wody leciały woblery (i boleniowe, i zwykłe), wahadłówki, obrotówki, a bolenie *uja sobie z mych starań robiły. Żerowały w najlepsze 5-10 m. ode mnie i z furią ścigały uklejki. 

I teraz pytanie do łowców boleni. Jak dobrać się tym rapom do łusek ?

• Like 1

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja dziś złowiłem 8szt od 20 do 55cm na obrotówki i woblery podczas łowienia troci w Szwecji. Było to tak wkurzające bo co rzut miałem branie boleni i odprowadzenie. Prowadziłem w poprzek nurtu normalnym tempem.

aed487ea5aad6bb888aaa616c9fe90dc.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Są tu więksi specjaliści, ale mam podobne łowisko i łowię na nim od połowy września do grudnia. Mam dwa sposoby:

1. Gdy żerują. Jak zobaczę atak to rzucam w to samo miejsce przez 15-20 minut. Nie "ścigam" ryby rzutami tylko czekam, aż znów przypłynie w to samo miejsce. 

2. Szukam miejsca gdzie mieszkają. Obok takiej stołówki na pewno jest też ich dom. U mnie to jest rynna 2,5- 3 m. I tam je łowię gdy nic nie atakuje.

Przynęty. Jesienią nie używam typowych boleniowych przecinaków. Podstawowa przynęta to wobler Piotra Mołdocha 9-10 cm i guma RH (zarówno 8,10 jak i 12 cm 29 gram do łowienia w rynnie). Woblera prowadzę wolno i jednostajnie. Gumy podbijając.

• Like 6