Skocz do zawartości
  • 0

Koguty w wielkiej rzece

boseib

Pytanie

Witam wszystkich. Moje pytanie dotyczy połowu na koguty w wielkiej rzece. Najbardziej interesuje mnie Odra. W jakich rejonach ta przneta oka?źe się skuteczna?? Jak to jest z kolorami i gramaturą kogut?łw. Jaki sprzęt?? jaka plecionka ( grubość ). Z g?łry dziękuje za wszystkie opinie i sugestie. Pozdrawiam i wesołych świąt ?źycze.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jesli idzie o Odre, to ja uzywam kogutow przy tzw. scianach tzn. tam gdzie brzeg jest uregulowany sciana ulozona z kamieni ( najczesciej takie uregulowanie jest na mocnych zakretach rzeki) ale rowniez na glowkach gdzie sa owe kamienie, a w nich kryja sie raki i np kielbie i inne drobne rybki. Mam jeszcze kilka takich miejsc gdzie dno jest pokryte malzami i tu rowniez koguty zdaja egzamin. Kolory od czarnych poprzez zolto-czarne czerwono-czarne.

Dobrej firmy plecionka 15 - 20 lb takumi momoi lub spiderwire plus dosc dlugie przepony.

Kij o ugieciu szczytowym z akcja fast lub x-fast - zda egzamin doskonale.

• 0

Panowie czy tylko kolega blackabyss łowi na koguty w rzece??

Pewnie nie tylko. Jednak z mojego punktu widzenia, po co adaptować przynętę stworzoną do łowienia na zapor?łwkach, do połow?łw w rzece. Mo?źna oczywiście lecz ja nie widzę sensu, zaznaczam to moje zdanie.

• 0

We wrocławiu i okolicach jest wiele port?łw, wiele łowisk gdzie beton dochodzi do samej wody. Du?źo stojącej wody kt?łra na codzień ma połączenie z odrą.

No tak ty by tłumaczyło Twoje pytanie. A mo?źe popr?łbować wahadłem, pewnie nie wielu to robi i dlatego mo?źe to mieć sens. B)

• 0

Łowię na koguty w Odrze, odpowiadając na Twoje pytanie:

Koguty będą skuteczne w rejonach przebywania sandaczy :D

Po prostu łowisz tam gdzie łowiłeś na gumy; wyjątkiem są oczywiście

nocne, płytkie łowiska, przelewy i kamieniska, tam gdzie przynętę płytko prowadzimy.

Aby komfortowo łowić musisz mieć kr?łtki kij, najlepiej do 1oz, umo?źliwi to agresywne prowadzenie wabia w nurcie, nie męcząc ciebie. Nie ma znaczenia ?źe łowisz z brzegu, kr?łtka wędka w niczym nie przeszkadza.

Kolory kogut?łw nie mają znaczenia dla ryb.

Cię?źar, tak jak z gumami - odpowiedni do nurtu i głębokości oraz dynamiki prowadzenia.

Plecionka 17 max, przyłowy sumowe się trafiają, ale nie myśl o tym.

Pozdrawiam i powodzenia