godski Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Jedziemy. 1. Kupujemy 4 cele, markowe np. https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0 Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika 2. Teraz musimy to czymś połączyć. Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ? Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła. 3. Doklejamy do tego BMS.Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.Proszę o linki i łopatologiczne schematy. 4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki. To wszystko ? Edytowane 22 Października 2019 przez godski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ezehiel Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) W komentarzu jest cały spis potrzebnego sprzętu. https://www.youtube.com/watch?v=5IPnQieycyA https://www.mobile-solarpower.com/diy-lifepo4-solar-battery.html Edytowane 23 Października 2019 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Należało by dodać jeszcze do tego jakiś pomiar zgromadzonej energi, aby optymalnie wykorzystać zbudowane z klocków baterie.Przy tego typu akumulatorów bazowanie na napieciu nie odzwierciedla w 100% jego satanu naładowania.Pomiar musi uwzględniać energię podczas ładowania. Gdzies na którymś forum może nawet na tym, widziałem że ktos z naszych ziomali zrobił fajny projekt, ale nie mogę tego ponownie znaleść. Na przyszły sezon też planuje wypłynąć ze swoim pakietem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Zapomniałeś o linku do pudła.Pudło pójdzie z castoramy. Narzędziowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Zanim zepniecie zakupione ogniwa w 1 pakiet , to wpierw naladujcie je do pelna . sprawdzcie jakie maja napiecia przy pelnyma naladowaniu. ogniwa kupowane sa zawsze w jakims stopni naladowane , w jakim wie tylko producent badz i nie..., spiecie ogniw w roznym stopniu naladowania zmniejszy pojemnosc baterii w nalepszym wypadku, w gorszym uszkodzi pakiet. BMS z balnserami sa powszechnie stosowane, tylko trzeba pamietac, ze nie sa drogie zbytnio bo ich prady balasujace sa male, zazwyczaj 50mA . Jesli Pakiet jest zdrowy , to wystarcza, jesli rozjechany to trzeba duzo czasu aby wyrownac... Jesli ktos nie chce bms i chce sie bawic w pilnowanie pakietu ( tylko po co ?) , to sa "strazniki" ktore wpina sie jak BMS , na kazda z cell i mointoruje wszytskie cele. Tylko one nic nie robia, co najwyzej zaczna piszczec. Chodzi o to, ze napiecie koncowe-laczne 4 cell ,nie swiadczy o kondycji poszczegolnych ogniw . Zasada ta tyczy sie calej "rodziny" litu- liion.lifepo4.lipoly,lto . Do tego dochodzi tez jakosc ogniw , grade A,B,C itd., zastosowanie, max prady ladowania i roladowania. Edytowane 23 Października 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Np.https://pl.aliexpress.com/item/33011692171.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2b253c00NgeTRu&mp=1https://pl.aliexpress.com/item/33025259126.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2b253c00NgeTRu&mp=1 Należy tylko wybrać odpowiedni rozmiar.te pudla sa NIESZCZELNE drodzy panowie , jeden z uzytkownikow jb kiedys mi wyslal aku made be alliexpress wlasnie zrobiony na tym pudle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 na allegro znalazłem taki BMS, https://allegro.pl/oferta/bms-lifepo4-4s-12-8v-14-4v-100a-8493109344 oraz taki https://allegro.pl/oferta/bms-5s-100a-ladowarka-balanser-18v-lifepo4-18650-8509038555 wygląda na to, ze pilnują każdego ogniwa.Cena atrakcyjna. Tylko czy się nadają i który wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ten z linku:- jest dla 5s a nie 4s- radiatora brak - 100A za 40zl na allegro = chyba 3$ w zakupowy hurcie ...- niski poziom dolnego napięcia + wysoki górnego- spoko cena do jakości =daly - dobra jakość cena gorzej- smartec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Andrzej ile oszczędzisz? 500-700 zl na 2000 zl o ile nie dostaniesz cła. Kup na fakture w Polsce, na działaność gospodarczą, odlicz VAT i dochodowy i wyjdzie Ci 1400 zł Edytowane 23 Października 2019 przez wuran 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Andrzej ile oszczędzisz? 500-700 zl na 2000 zl o ile nie dostaniesz cła. Kup na fakture w Polsce, na działaność gospodarczą, odlicz VAT i dochodowy i wyjdzie Ci 1400 złteż powoli dochodzę do wniosku by kupić gotowca 12 v 100 Ah z ładowarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Kupiłem niedawno lifepo4 ,,80" od Siarq i jestem wqrw...., że tak długo zwlekałem...Wg mnie nie warto samemu kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 No cóż są ludzie którzy wolą zrobić coś samemu i przy okazji się czegoś nauczyć i tacy którzy preferują gotowe wyroby.Ja, wolę samemu sobie wystrugać woblerka niż go kupić czy też samemu złożyć bateryjkę do silnika. Jest to dla mnie właśnie ta dodatkowa frajda.Moje zdanie jest takie, że właśnie warto kombinować. Poza tym nie wszyscy mają firmy aby móc sobie odliczać podatki a 500 czy 700 zł to dla wielu ludzi kupa kasy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Masz rację @mirkor , sam lubię grzebac chodź czasem wychodzi mi to 2x drożej, ale satysfakcja rzecz bezcenna. Odnośnie Aku, to naprawdę polecam kup bms o prądzie 80A z firmy daly, deligreen ( Tj to samo ) tu już nie.ma przepaści cenowej.miedzy nimi. Do tego kup8c najtańsza.ladowarke modelarska dla.pakietu 4s. Zawsze.bedziesz w stanie zdiagnozować bądź doładować poszczególne ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 A ja powiem tak, że pionierstwo daje dużą satysfakcję ale często bywa bardziej kosztowne niż gotowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) oho , powiedzial ten co poszedl w me slady , co gorsze - pionierstwo uzaleznia... Edytowane 23 Października 2019 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Do diagnozy ogniw kupiłem ISDT BattGo BG-8S, można też tym zbalansować ogniwa.. BMSa mam Daly. Długo zastanawiałem się co wybrać 60 czy 80A ale po rozeznaniu tematu (maksymalny amperaż pobierany przez silniki i montowane bezpieczniki) doszedłem do wniosku, że nie ma co przesadzać i kupiłem 60A. Czy dobry wybór ? Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Nie prościej dołożyć aktywny balanser 5A. Koszt $20. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) To urządzonko ma jeszcze inne funkcje no i jest fajne . Edytowane 23 Października 2019 przez mirkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Balanser aktywny 5A za 20$ ?? Zapodaj linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Andrzej ile oszczędzisz? 500-700 zl na 2000 zl o ile nie dostaniesz cła. Kup na fakture w Polsce, na działaność gospodarczą, odlicz VAT i dochodowy i wyjdzie Ci 1400 złNie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie. Edytowane 24 Października 2019 przez godski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Nie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie.Pracuję w podobnej branży jednak innej technologii. .Baterie trakcyjne budujemy i formujemy. Nie jest to wcale nic trudnego jeśli się nie posiada 2 lewych rąk i ma się przynajmniej szczątkową wiedzę w temacie. Grunt pilnować polaryzacji i jak koledzy napisali naładowania poszczególnych ogniw. Chociaż to 2 przy kwasie może mieć trochę większe odchyły. Obserwuje temat z ciekawością. Życzę powodzenia uda się na pewno o ile skompletujesz wszystkie potrzebne materiały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) spojzcie na to: czy te accu maja jakas wade ze tak mocno zeszli z ceny ? Edytowane 29 Października 2019 przez Michal Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 spojzcie na to: 85Ah.PNGczy te accu maja jakas wade ze tak mocno zeszli z ceny ?Skąd to? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 4x400=1600+bms+pudlo+kompnenty~1900 Na bide ,w tym pewnie zero gwarancji na ogniwa, bo zawsze można stwierdzić , że nieodpowiedni montaż bądź bms do D. Sprawdzić kartę katalogowa , jakimi pradami operują. Może są to ogniwa 0.5c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobo Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Ja mam takie banalne pytanie dotyczące ceny. Budowa ogniwa jest na tyle skomplikowana, czy tylko płacimy za nowość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 To nie jest żadną nowość i każdy z nas używa tego od wielu lat... zbyt duży popyt i mało zasobw robi cenę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Jedziemy.
1. Kupujemy 4 cele, markowe np.
https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0
Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika
2. Teraz musimy to czymś połączyć.
Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?
Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.
3. Doklejamy do tego BMS.
Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.
Proszę o linki i łopatologiczne schematy.
4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.
To wszystko ?
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
39
32
15
14
Popularne dni
23 Paź
23
22 Paź
21
14 Lut
21
31 Mar
10
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 39 odpowiedzi
mirkor 32 odpowiedzi
crizz100 15 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Popularne dni
23 Paź 2019
23 odpowiedzi
22 Paź 2019
21 odpowiedzi
14 Lut 2020
21 odpowiedzi
31 Mar 2020
10 odpowiedzi
Popularne posty
godski
Jedziemy. 1. Kupujemy 4 cele, markowe np. https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0 Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika 2. Teraz musim
godski
Nie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie.
padmix
Odkopię temat i podsumuję krótko budowę swojej baterii lifepo4. Ogniwa Calb 125Ah grade A zamówione na aliexpress z kuponami zniżkowymi - 753,39 zł bez żadnych dopłat (szły prawie dwa miesiące). htt
Opublikowane grafiki
246 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi