Skocz do zawartości
  • 0

Budowa akumulatora LiPo 12V dla laików krok po kroku - poradnik.

godski

Pytanie

Jedziemy.

1. Kupujemy 4 cele, markowe np. 

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

post-48513-0-16500000-1571765648_thumb.jpg

Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika

2. Teraz musimy to czymś połączyć.

Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?

post-48513-0-88766700-1571765722.jpg

Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.

3. Doklejamy do tego BMS.

Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.

Proszę o linki i łopatologiczne schematy.

4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.

To wszystko ?

Edytowane przez godski
  • Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Należało by dodać jeszcze do tego jakiś pomiar zgromadzonej energi, aby optymalnie wykorzystać zbudowane z klocków  baterie.

Przy tego typu akumulatorów bazowanie na napieciu nie odzwierciedla w 100% jego satanu naładowania.

Pomiar musi uwzględniać energię podczas ładowania.

Gdzies na którymś forum może nawet na tym, widziałem że ktos z naszych ziomali zrobił fajny projekt, ale nie mogę tego ponownie znaleść.

Na przyszły sezon też planuje wypłynąć ze swoim pakietem.

Pozdrawiam

• 0

Zanim zepniecie zakupione ogniwa w 1 pakiet , to wpierw naladujcie je do pelna . sprawdzcie jakie maja napiecia przy pelnyma naladowaniu. ogniwa kupowane sa zawsze w jakims stopni naladowane , w jakim wie tylko producent badz i nie..., spiecie ogniw w roznym stopniu naladowania zmniejszy pojemnosc baterii w nalepszym wypadku, w gorszym uszkodzi pakiet. BMS z balnserami sa powszechnie stosowane, tylko trzeba pamietac, ze nie sa drogie zbytnio  bo ich prady balasujace sa male, zazwyczaj 50mA . Jesli Pakiet jest zdrowy , to wystarcza, jesli rozjechany to trzeba duzo czasu aby wyrownac... Jesli ktos nie chce bms i chce sie bawic w  pilnowanie pakietu ( tylko po co ?) , to sa "strazniki" ktore wpina sie jak BMS , na kazda z cell i mointoruje wszytskie cele. Tylko one nic nie robia, co najwyzej zaczna piszczec. Chodzi o to, ze napiecie koncowe-laczne 4 cell ,nie swiadczy o kondycji poszczegolnych ogniw . Zasada ta tyczy sie calej "rodziny" litu- liion.lifepo4.lipoly,lto  . Do tego dochodzi tez jakosc ogniw , grade A,B,C itd., zastosowanie, max prady ladowania i roladowania.

Edytowane przez siarq

• 0

te pudla sa NIESZCZELNE drodzy panowie :) , jeden z uzytkownikow jb kiedys mi wyslal aku made be alliexpress wlasnie zrobiony na tym pudle

• 0

na allegro znalazłem taki BMS, https://allegro.pl/oferta/bms-lifepo4-4s-12-8v-14-4v-100a-8493109344 oraz taki https://allegro.pl/oferta/bms-5s-100a-ladowarka-balanser-18v-lifepo4-18650-8509038555

wygląda na to, ze pilnują każdego ogniwa.

Cena atrakcyjna. Tylko czy się nadają i który wybrać ?

• 0

Andrzej ile oszczędzisz? 500-700 zl na 2000 zl o ile nie dostaniesz cła. Kup na fakture w Polsce, na działaność gospodarczą, odlicz VAT i dochodowy i wyjdzie Ci 1400 zł

też powoli dochodzę do wniosku by kupić gotowca 12 v 100 Ah  z ładowarką

• 0

No cóż są ludzie którzy wolą zrobić coś samemu i przy okazji się czegoś nauczyć i tacy którzy preferują gotowe wyroby.

Ja, wolę samemu sobie wystrugać woblerka niż go kupić czy też samemu złożyć bateryjkę do silnika. Jest to dla mnie właśnie ta dodatkowa frajda.

Moje zdanie jest takie, że właśnie warto kombinować. Poza tym nie wszyscy mają firmy aby móc sobie odliczać podatki a 500 czy 700 zł to dla wielu ludzi kupa kasy. 

• Like 3

• 0

Masz rację @mirkor , sam lubię grzebac chodź czasem wychodzi mi to 2x drożej, ale satysfakcja rzecz bezcenna. Odnośnie Aku, to naprawdę polecam kup bms o prądzie 80A z firmy daly, deligreen ( Tj to samo ) tu już nie.ma przepaści cenowej.miedzy nimi. Do tego kup8c najtańsza.ladowarke modelarska dla.pakietu 4s. Zawsze.bedziesz w stanie zdiagnozować bądź doładować poszczególne ogniwo

• 0

Do diagnozy ogniw kupiłem ISDT BattGo BG-8S, można też tym zbalansować ogniwa.. BMSa mam Daly. Długo zastanawiałem się co wybrać 60 czy 80A ale po rozeznaniu tematu (maksymalny amperaż pobierany przez silniki i montowane bezpieczniki) doszedłem do wniosku, że nie ma co przesadzać i kupiłem 60A. Czy dobry wybór ? Czas pokaże.

• 0

Andrzej ile oszczędzisz? 500-700 zl na 2000 zl o ile nie dostaniesz cła. Kup na fakture w Polsce, na działaność gospodarczą, odlicz VAT i dochodowy i wyjdzie Ci 1400 zł

Nie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie.

Edytowane przez godski
  • Like 5

• 0

Nie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie.

Pracuję w podobnej branży jednak innej technologii. .Baterie trakcyjne budujemy i formujemy. Nie jest to wcale nic trudnego jeśli się nie posiada 2 lewych rąk i ma się przynajmniej szczątkową wiedzę w temacie. Grunt pilnować polaryzacji i jak koledzy napisali naładowania poszczególnych ogniw. Chociaż to 2 przy kwasie może mieć trochę większe odchyły. Obserwuje temat z ciekawością. Życzę powodzenia uda się na pewno o ile skompletujesz wszystkie potrzebne materiały

• Like 1