Skocz do zawartości
  • 0

Budowa akumulatora LiPo 12V dla laików krok po kroku - poradnik.

godski

Pytanie

Jedziemy.

1. Kupujemy 4 cele, markowe np. 

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

post-48513-0-16500000-1571765648_thumb.jpg

Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika

2. Teraz musimy to czymś połączyć.

Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?

post-48513-0-88766700-1571765722.jpg

Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.

3. Doklejamy do tego BMS.

Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.

Proszę o linki i łopatologiczne schematy.

4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.

To wszystko ?

Edytowane przez godski
  • Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

spojzcie na to:

attachicon.gif 85Ah.PNG

czy te accu maja jakas wade ze tak mocno zeszli z ceny ?

Mi to wygląda na powszechnie stosowany trik- obok normalnej ceny 399,- daje się wyższą np; 650,- żeby wywołać zajarkę , wrażenie okazjii...

• 0

0,3c to standardowe wartości pisane w kartach dla ogniwach 1c. Trochę temat znam , ogólnie ogniwa dla prądy ciaglego 2-3c są około 30-50% droższe od 1c. Te 2-3c najprawdopodobniej jest wyjęte z kontekstu zdania, i odnosi się do możliwości obciążenia w danym czasie np 5 czy 10min. Stary nr :) ogniwa 0,5c istnieją, i mają w szczycie 1c A zalecane 0.5. Często polecane przez sprzedawców do banków energii dużych pojemnosci, fotowolatiki. Na pewno nie sprawdzają się się przy pojazdach ev-spuchną cele od zbyt dużego prądu. Nie psiocze, że te linkowanie są złe , tylko naprawdę tego jest taki ogrom ...A poznać prawdę czasem graniczy z cudem. Lifepo4 większość pracuje na 1c , parę firm robi do 3c, a nieliczni 8-10c

• 0

No i tu zaczynaja sie paytania, gdzie szykac tej informacji bo te ogniwa za na Alliesprresie i b. dobrych cenach.

0.3C to w przypadku ogniwa 85Ah to niewiele, choc pewnie dla wiekszosci korzystajacych z silnikow elektrycznych te 0.3C wystarczy.

Pytanie czy warto bo jak widac ogniwo 75Ah juz jest sporo drozsze.

• 0

No i tu zaczynaja sie paytania, gdzie szykac tej informacji bo te ogniwa za na Alliesprresie i b. dobrych cenach.

0.3C to w przypadku ogniwa 85Ah to niewiele, choc pewnie dla wiekszosci korzystajacych z silnikow elektrycznych te 0.3C wystarczy.

Pytanie czy warto bo jak widac ogniwo 75Ah juz jest sporo drozsze.

No i dlatego ja za budowę ogniw się nie biorę. Po jakiego ....... nie powiem brzydko mam sobie łamać głowę.

Jest od tego Kolega @Siarq co sprzedaje i wie co sprzedaje albo inni co na sprzęcie się znają i potrafią to zrobić.

Któryś słusznie zauważył czy za 2- 3 stówki opłaca się bawić w ściąganie komponentów, składanie tego, robienie eksperymentów... 

Ja uważam, że nie, ale jak ktoś lubi wyzwania to... uprzejmie proszę.....

• Like 2

• 0

Kurcze, dywagacje. Jedni lubią majsterkować inni chcą kupić i mieć sprawę z bańki. Jak ktoś się czuje na siłach, to nie widzę problemu.Problem jest, jak ktoś nie wie czym się różni prąd od napięcia i ma dwie lewe ręce. Wiedza jest dostępna, wystarczy poszukać. Nie jest to rocket science, ale pewną bazę trzeba mieć. Ja tam sobie zdziergam, bo lubię. Aku będzie bez obudowy, bo na stałe, nie noszone, więc wystarczy spiąć ogniwa 4S1P.

• Like 2

• 0

Trochę czarnowidztwa;

LiFePo4 to nie klocki i nonszalancja (amatorszczyzna) może skończyć się pożarem domu , samochodu lub łódki.

Producenci zrobili wiele, żeby nas przekonać , że nie ma zagrożenia jak w przypadku Li-ion, ale zagrożenie jest. Ogniwa wyglądają niewinnie, ale to prawdziwe diabły.

Pewnie , że nie trzeba umieć rozróżniać mocy  czynnej, biernej i pozornej oraz przeliczać za pomocą działań na liczbach urojonych, ale jak ktoś nie kojarzy , że np ; 8 x 130 Ah daje 24v, ale nadal pozostaje 130 Ah, to niech lepiej kupi gotowca od profesjonalisty.

Kolego Psułek , zrobisz tak  jak ja bez obudowy, ale solidnie umocujesz, bo masz pojęcie (czujesz temat), a ktoś inny wrzuci wiązkę do bakisty z kotwicą....

Reasumując-przetarcie poszycia ogniwa może spowodować pożar lub zbiegowisko gapiów...

• 0

Kiedys mialem akumulatory 12V kwasowe pod silnik  24V. Przy ladowaniu spinalem je wtyczkami rema anderso w 24V. Ktoregos razu , poprzez nieuwage spielem dwa biegunu ze soba + i - tymi zlaczkami... Kable byly 16mm2 . W przeciagu 5 sekund izolacja sie spalila doszczetnie na nich, sytuacje uratowal bocznik , ktory byl wpiety i sie poprostu przepalil... Takze rodzaj akumulator to jedno ale  wazne ile energii w nim jest... Lifepo4 sa bezpieczniejesze w uzyciu niz liony. Ogladalem troche crash testow z lifepo4, troche dymu , ciepla ale zazwyczaj bez pozarow. Li ion sie pala jak fajerwerki...

• Like 1

• 0

Każde aku niesie za sobą jakieś zagrożenie. Największe jednak Li-on. Mogą palić się jak fajerwerki to jeszcze trudno to ugasić. Pamiętam niedawną historię z płonącą hulajnogą.

Niestety każdy akumulator wymaga odpowiedniej obsługi. Kupując nawet u profesjonalisty nigdy nie ma się 100% pewności, że nic się nie stanie.

Kiedyś nie miałem zielonego pojęcia o elektronice ale trochę chęci i nauki pozwoliło mi zbudować sobie wzmacniacz słuchawkowy, który zresztą używam do dzisiaj.

Więc myślę, że i budowa czegoś o wiele mniej skomplikowanego nie powinna nastręczać większych trudności a w zamian może przynieść ogrom satysfakcji.

• 0
  • 0