Skocz do zawartości
  • 0

Budowa akumulatora LiPo 12V dla laików krok po kroku - poradnik.

godski

Pytanie

Jedziemy.

1. Kupujemy 4 cele, markowe np. 

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

post-48513-0-16500000-1571765648_thumb.jpg

Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika

2. Teraz musimy to czymś połączyć.

Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?

post-48513-0-88766700-1571765722.jpg

Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.

3. Doklejamy do tego BMS.

Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.

Proszę o linki i łopatologiczne schematy.

4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.

To wszystko ?

Edytowane przez godski
  • Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, pod warunkiem nie przekorczenia potem przy ładowaniu i rozładowaniu 40A. W tabelce producent podaje że nawet trochę wiecej chwilowo może być.

Wziąłem to pod uwagę przy projekcie ,będzie to do silnika 20lbs , maximalnie co pobiera jest 17A jak podaje producent , ładowarka będzie 8A.

Dzięki.

Edytowane przez manonegra13

• 0

Testy zakończone. Bateryjki jak w pierwszym poście.

Po naładowaniu na full i rozładowaniu do odcięcia przez BMS okazało się, że ich rzeczywista pojemność to 78Ah. Taki sam wynik był po ponownym naładowaniu.

Jak będą się sprawowały w realu z silnikiem przekonam się na wiosnę.

• 0

A jakie są.napiecia spoczynkowe poszczególnych cel po rozładowania i naladowniu?

Przy pełnym naładowaniu dwie bateryjki mają po 3,53v, jedna 3,51 i jedna 3,47v,

Niestety przy rozładowanym zmierzyłem tylko całość i o ile pamiętam napięcie wynosiło ok. 11,7 v.

• 0

Nie wiem jak Andrzej ale ja jestem juz po. Zlozylem sobie pakiet lifepo4 90Ah na ogniwach Liitokala do tego BMS 80A Daly, polaczylem to płaskownikiem miedzianym. Pierwszy test po naladowaniu dał okolo 80Ah oddanej energii, nie zarejestrowalem dokladnie bo miernik ktorego uzywam zasilany jest energia akumulatora i w momencie jak bms odlaczyl to miernik tez sie wylaczyl.

• 0

Przesyłka ze względu na gabaryty była podzielona na 4 paczki. Dwie przeszły bez niczego a dwie zatrzymano , zapłaciłem Vat za dwie zatrzymane. Tak na prawdę to trzeba zawsze zakładać że doliczony zostanie Vat 23% + opłaty manipulacyjne, a brak uznać jako uśmiech losu  

• 0

Przesyłka ze względu na gabaryty była podzielona na 4 paczki. Dwie przeszły bez niczego a dwie zatrzymano , zapłaciłem Vat za dwie zatrzymane. Tak na prawdę to trzeba zawsze zakładać że doliczony zostanie Vat 23% + opłaty manipulacyjne, a brak uznać jako uśmiech losu  

To ile wyszły pakiety z cłem i opłatami?