Skocz do zawartości
  • 0

Budowa akumulatora LiPo 12V dla laików krok po kroku - poradnik.

godski

Pytanie

Jedziemy.

1. Kupujemy 4 cele, markowe np. 

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

post-48513-0-16500000-1571765648_thumb.jpg

Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika

2. Teraz musimy to czymś połączyć.

Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?

post-48513-0-88766700-1571765722.jpg

Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.

3. Doklejamy do tego BMS.

Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.

Proszę o linki i łopatologiczne schematy.

4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.

To wszystko ?

Edytowane przez godski
  • Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to ja mam cztery rodzaje mierników- wifi chiński , apkę wkomponowaną w bms, miernik zewnętrzny komunikujący się po bt z solą zrobione to przez jednego z userów forum, chiński na boczniku z ekranem- przewodowy oraz cęgi do testów warsztatowych .

Z perspektywy czysto użytkowych najwygodniej jest mieć miernik w telefonie,. Bo wiercenie dziur w obudowie, ekrany popularnych mierników nie będące szczelnymi nie są fajne dla elektroniki.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak będzie najlepiej moim zdaniem. Żadnych dziur, silikonów itp. 

Natomiast miernik pajcziego można wpiąć bezpośrednio w zasilanie silnika elekrycznego, na przewodzie, układ jest szczelny sam w sobie. Też da radę. 

u mnie tak to wygląda - jeszcze nie testowany - ostatnie dwa weekendy jestem bez auta, a pogoda była bardzo sprzyjająca, by wypróbować.

post-64358-0-94625600-1581380738_thumb.jpg

• 0

Koledzy jestem na etapie projektowania i powolnym gromadzeniu materiałów do wykonania akumulatora Lifepo4 24v 150 ah. Największy dylemat mam z wyborem odpowiedniego BMS 100A.Czy wybrać pasywny typu Dały, czy może lepszym wyborem będzie aktywny z modułem bluetooth... Sprawdźcie proszę laikowi. Nie ukrywam, że ważnym kryterium jest relacja ceny do jakości. Linki mile widziane...

• 0

Ładowanie takiego bms-a do aku który ma za zadanie jedynie zasilić silnik moim zdaniem mija się zupełnie z celem.

Dla mnie jedyną i najważniejszą informacją na łodzi jest to ile zostało energii do wykorzystania. A resztę ma załatwić bms i balancer.

Na ryby jadę po to by łowić a nie siedzieć z nosem w telefonie.

• Like 1

• 0

Mi informacja o ilości pozostałej energii jest żywotnio niezbędna.

Mam silnik MK Ulterra który aby się złożyć potrzebuje tej energii. Jak BMS odetnie to nie złoży się i lipa....

Stąd przez kilka wypadów musiałem się nauczyć na ile starczy mi energii i patrzyłem często.

Obecnie zerkam sporadycznie jak nie łowię, nie biorą albo chcę zrobić sobie przerwę.

• 0

Zapas będziesz miał kosmiczny przy 24 V to 3,6 kW, masa energii.

Mi 130 Ah starcza na dwa weekendy, dniówki średnio 8h, temperatura bliska zeru Bez wyłączania silnika.

BMS ustawiony na 80%

Przy temperaturze tzw pokojowej wynik będzie napewno lepszy. A przy ustawieniu 100% to bym zapomniał jak podłączać ładowarkę. [emoji23]

Zastanów się czy napewno 150Ah....

Edytowane przez Pietruk

• 0

A jak sprawdzasz ile zostało?

Tylko nie pisz ze jesteś jasnowidzem [emoji41]

Mam coś takiego:

http://pl.aliexpress.com/item/32702737018.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.40e4c6a8j8BFFd&algo_pvid=8ca990dc-fb59-4657-ae36-623d67e41176&algo_expid=8ca990dc-fb59-4657-ae36-623d67e41176-6&btsid=0b0a050b15817107083043854ee00e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_   

Bardzo dobrze pokazuje ilość pozostałej energii . Dla moich potrzeb w zupełności wystarczy.

Co do bms. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że wystarczy mi 60A z tym tylko, że mój silnik nie pobiera więcej jak 50A.

• 0

Rojrk35.

Szedłem Twoim tokiem myślenia mając doświadczenie z 12V.

Teraz mając już doświadczenie z 24V bym kupił 100 Ah.

Mirkor.

Czyli też ekranik.

Tak czy siak musisz oderwać wzrok od szczytówki aby zerknąć [emoji16].

Masz tam podgląd na napięcia poszczególnych ogniw?

Edytowane przez Pietruk

• 0

Mirkor.

Czyli też ekranik.

Tak czy siak musisz oderwać wzrok od szczytówki aby zerknąć [emoji16].

Masz tam podgląd na napięcia poszczególnych ogniw?

Nie. Na dobrą sprawę nie jest mi to potrzebne ( napięć pilnuje mi balancer). Ale mam wyprowadzenie na to :https://pl.aliexpress.com/item/32876490003.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec65c0fsdxuko.