godski Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Jedziemy. 1. Kupujemy 4 cele, markowe np. https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0 Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika 2. Teraz musimy to czymś połączyć. Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ? Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła. 3. Doklejamy do tego BMS.Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.Proszę o linki i łopatologiczne schematy. 4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki. To wszystko ? Edytowane 22 Października 2019 przez godski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeśli ktoś jest zainteresowany samodzielną budową lifepo4 to na ali są dość ciekawe oferty na bateryjki 80Ah.Za ok. 1200 - 1300 PLN-ów (wliczając w to cło) razem z mocną ładowarką można sobie zbudować fajne 12v aku.Moim zdaniem warto. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez mirkor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Jeśli ktoś jest zainteresowany samodzielną budową lifepo4 to na ali są dość ciekawe oferty na bateryjki 80Ah.Za ok. 1200 - 1300 PLN-ów (wliczając w to cło) razem z mocną ładowarką można sobie zbudować fajne 12v aku.Moim zdaniem warto.Temat dla mnie bardzo ciekawy Jakbyś był taki miły i podesłał mi linka na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Proszę bardzo:bateryjki 597 PLN z kuponem ALIALERABAT - https://pl.aliexpress.com/item/4001269432774.html?spm=a2g0o.placeorder.0.0.65f31de1IaeGo3&mp=1BMS 80 A aż nadto 113 PLN - https://pl.aliexpress.com/item/4000842241355.html?spm=a2g0o.cart.0.0.306b3c00Z2gNfc&mp=1ładowarka 20A 155 PLN z kuponem ALIALERABAT- https://pl.aliexpress.com/item/32827172063.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5cce1d7fvFZr56&algo_pvid=798a6db1-27cf-4a1b-9a69-77dd604950ca&algo_expid=798a6db1-27cf-4a1b-9a69-77dd604950ca-10&btsid=0b0a0ac215982959004761929ec7e7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_Ewentualne cło jakieś 200PLN. Do tego kabelki, złączki ( to grosze) i ewentualnie obudowa. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez mirkor 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Dzięki śliczne Ale jak zdobyć kupon ALIALERABAT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziurban Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Dzięki śliczne Ale jak zdobyć kupon ALIALERABAT ?W miejscu Promo Code przy zamawianiu wpisujesz kod ALIALERABAT i cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dzieki !!Nie pomyślałem, że to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) Mam pytanie o wersje aplikacji xiaoxiang, taką aby pokazywała poziom napięć na poszczególnych ogniwach. W menu mam tylko dashboard i about. Czy Wy pobieraliście aplikacje ze sklepu play, czy z jakiegoś innego źródła?Poniżej screenshoty z mojej wersji, niestety bez szczegółów o poszczególnych ogniwach. Czy to kwestia wersji aplikacji, czy jakichś ustawień?Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Września 2020 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Jest kilka wersji apk , nie wszytskie maja pelny wglad i konfiguracje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Dzięki. Znalazłem już właściwą wersję. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gabriel Kozdraś Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) . Edytowane 16 Listopada 2020 przez Archanioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Zamówiłem accu i juz dostałem 105Ah i zastanawiam się nad tymi micro srubkami 4mm, czy one nie są zbyt małe, blachy dali takie ze i 300A pociągną ale śrubki 4mm średnicy to trochę marnie to wygląda. Zcy mam sie czymś martwic czy nie ma tematu i będzie działać do 60A bez Problemów? Przy tej drubosci blach to naprawdę delikatnie wygląda i raczej tego mocno nie dokrece.Stosujecie do poprawienia kontaktu jakieś środki czy nie przejmować sie niczym i składać do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Ja u siebie przegwintowałem na m6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Ja u siebie przegwintowałem na m6Możesz zdradzić sposób przegwintowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Zamówiłem accu i juz dostałem 105Ah i zastanawiam się nad tymi micro srubkami 4mm, czy one nie są zbyt małe, blachy dali takie ze i 300A pociągną ale śrubki 4mm średnicy to trochę marnie to wygląda.Zcy mam sie czymś martwic czy nie ma tematu i będzie działać do 60A bez Problemów? Przy tej drubosci blach to naprawdę delikatnie wygląda i raczej tego mocno nie dokrece.Stosujecie do poprawienia kontaktu jakieś środki czy nie przejmować sie niczym i składać do kupy.Wydaje mi się, że te 4 mm w zupełności wystarczy. Prąd przepływa przez płaszczyzną zetknięcia klemy i zwory. M4 ma na tyle silny docisk, że nie będzie tam szczeliny. Ważne jest to by klema i zwora były do siebie dobrze przylegające. Ważne jest też to by nie było między nimi zabrudzeń i by metal nie był zaśniedziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Koledzy co o tym sadzicie, czy na stale zamontowany BMS z np. modulem Bluetooth nie rozładuje do 0 accu, ktore przez 6 miesiecy nie bedzie uzywane?Wszystko jest fajne, ale nic nie ma za darmo Bluetooth musi miec zasilanie.Co o tym sadzicie i jak to u was wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jest jeszcze funkcja standby , pozatym skoro masz bt to jest wglad w stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pajczi Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zakładając teoretycznie pobór BT na poziomie 10 mA to na dobę masz ubytek 0,01A*24 Ah/dzień x 31 dni x 6 miesięcy = 44,64 Ah - więc nie masz co się martwić pobór prąd zapewne jest dużo niższy jak nie jest połączony z telefonem, a do tego pewnie przechodzi w tryb uśpienia, gdy spadnie poniżej krytycznego napięcia to odetnie BMS, jak w takim stanie następuje degeneracja baterii tego nie wiem, ale długo pusta bateria na pewno traci na żywotności.Rozładowanie w litówkach jest w środku skali dość liniowe, więc po prostu zmierz napięcie po miesiącu i zobacz jak to wygląda - skoro masz apkę po BT to naładuj aku do pełna i po miesiącu naładuj do pełna ponownie i będziesz miał odpowiedź ile Twój "setup" pobiera prądu per miesiąc nie będąc używany... przeskaluj sobie x 6 miesięcy i już wiesz czy możesz spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Jest jeszcze funkcja standby , pozatym skoro masz bt to jest wglad w stanTak ale jak accu jest oddalony 900km od ciebie to nie ma szans na doladowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zakładając teoretycznie pobór BT na poziomie 10 mA to na dobę masz ubytek 0,01A*24 Ah/dzień x 31 dni x 6 miesięcy = 44,64 Ah - więc nie masz co się martwić pobór prąd zapewne jest dużo niższy jak nie jest połączony z telefonem, a do tego pewnie przechodzi w tryb uśpienia, gdy spadnie poniżej krytycznego napięcia to odetnie BMS, jak w takim stanie następuje degeneracja baterii tego nie wiem, ale długo pusta bateria na pewno traci na żywotności.Rozładowanie w litówkach jest w środku skali dość liniowe, więc po prostu zmierz napięcie po miesiącu i zobacz jak to wygląda - skoro masz apkę po BT to naładuj aku do pełna i po miesiącu naładuj do pełna ponownie i będziesz miał odpowiedź ile Twój "setup" pobiera prądu per miesiąc nie będąc używany... przeskaluj sobie x 6 miesięcy i już wiesz czy możesz spać spokojnie Chyba nie mam innego wyjcia jak zainstalowac przelacznik odcinajacy BMS oby tylko panietal stan accu przed odcieciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gabriel Kozdraś Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 To po łowieniu naładuj go do pełna i 6 m-c spokojnie wytrzyma. A jak nie to pakuj go do auta..i zabieraj do domu. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo przekombinujesz i będzie problem ile pojemnosci ma aku?Ewentualnie ktoś może ci go podłączyć raz na kwartał do ładowarki, albo możesz zastosować jakiś włącznik czasowy albo sterowany wifi albo zegar czasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 To po łowieniu naładuj go do pełna i 6 m-c spokojnie wytrzyma. A jak nie to pakuj go do auta..i zabieraj do domu. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo przekombinujesz i będzie problem ile pojemnosci ma aku?Ewentualnie ktoś może ci go podłączyć raz na kwartał do ładowarki, albo możesz zastosować jakiś włącznik czasowy albo sterowany wifi albo zegar czasowy.Napewno zadbam o niego bo mnie troche kosztowal, ma 105Ah wiec wystarczy, ale wiem ze LiFePo4 powinno sie przechowywac przy 50% naladowaniu, wiec ladowanie do pelna nie jest wskazane.Czyli nikt tego nie mierzyl ile taki BMS z Bluetooth pobiera pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Skoro kupiles i zlozyles na jakis podzespolach , to zobacz co jest w kartach katalogowych napisane odnosnie tego... skad ktos moze wiedziec jaki to ma pobor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 poza tym niektore BT sa wzbudzane w momencie ladowania/rozladowaywani i ich pobor jest pomijalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pajczi Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Chyba trochę naśmieciliśmy w tym wątku - warto to posprzątać, bo dotyczy on budowy akumulatora. Co do tych 50% do przechowywania to nie ma się co przejmować (akumulatory tak są sprzedawane żeby nie były aktywne chemicznie podczas transportu np. w samolocie gdzie są różne skrajne temperatury i ciśnienie i mogłoby to aktywować jakiś proces chemiczny np. samozapłon itp.) możesz naładować do pełna i sprawdzić po 2-5 dniach jaki jest upływ i to przeskalować sobie przez 6 miesięcy. Możesz kupić sobie takie urządzenie jak w linku poniżej i zmierzyć jaką masz faktyczną pojemność akumulatora i czy przy trzymaniu go przez pół roku na 100% coś straci z tej pojemności - moim zdaniem nic:https://www.gotronik.pl/elektroniczne-obciazenie-200v-20a-150w-p-4387.htmlU źródła w Azji oczywiście taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pajczi Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wg tego filmu rzeczywiście lepiej trzymać baterię w 50% naładowaną, ale jaki jest rzeczywisty ubytek 50% vs 100% to nie podają - zakładając że ten Bluetooth będzie rozładowywał to bym się też nie przejmował tym że jest to naładowane na 100%. Warto zobaczyć różne patenty przy robieniu baterii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Jedziemy.
1. Kupujemy 4 cele, markowe np.
https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0
Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika
2. Teraz musimy to czymś połączyć.
Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?
Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.
3. Doklejamy do tego BMS.
Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.
Proszę o linki i łopatologiczne schematy.
4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.
To wszystko ?
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
39
32
15
14
Popularne dni
23 Paź
23
22 Paź
21
14 Lut
21
31 Mar
10
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 39 odpowiedzi
mirkor 32 odpowiedzi
crizz100 15 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Popularne dni
23 Paź 2019
23 odpowiedzi
22 Paź 2019
21 odpowiedzi
14 Lut 2020
21 odpowiedzi
31 Mar 2020
10 odpowiedzi
Popularne posty
godski
Jedziemy. 1. Kupujemy 4 cele, markowe np. https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0 Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika 2. Teraz musim
godski
Nie o oszczędność tutaj chodzi, jak komputer złożyłem to akumulatora nie złożę? Takie małe wyzwanie.
padmix
Odkopię temat i podsumuję krótko budowę swojej baterii lifepo4. Ogniwa Calb 125Ah grade A zamówione na aliexpress z kuponami zniżkowymi - 753,39 zł bez żadnych dopłat (szły prawie dwa miesiące). htt
Opublikowane grafiki
246 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi