Skocz do zawartości
  • 0

Budowa akumulatora LiPo 12V dla laików krok po kroku - poradnik.

godski

Pytanie

Jedziemy.

1. Kupujemy 4 cele, markowe np. 

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

post-48513-0-16500000-1571765648_thumb.jpg

Łączymy je szeregowo i wkładamy do pojemnika

2. Teraz musimy to czymś połączyć.

Gdzie kupię takie łączniki ze śrubami ?

post-48513-0-88766700-1571765722.jpg

Jak uda nam się kupić łączniki to skręcamy to wszystko i wkładamy do pudła.

3. Doklejamy do tego BMS.

Jaki model wybrać i jak to połączyć z zespolonymi celami ? Zakładamy 12 V i 75Ah.

Proszę o linki i łopatologiczne schematy.

4. Na koniec ładowarka - pewnie 7-10A wystarczy. Proszę o linki.

To wszystko ?

Edytowane przez godski
  • Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Michal Sz

Zamawiał ktoś ACCU LiFePO4 w czasie pandemii ? 

Jak wygląda dostawa jakie terminy i czy w ogóle to możliwe.

Może ktoś ma już lokalnie większe ilości może u sąsiadów w Niemczech można coś dostać.

• 0

BATERIE LITOWE  . Miałem zakupić takie baterie do mojego silnika elektrycznego , ale to co usłyszałem to mnie ZMROZIŁO , obejrzałem dzisiaj kanał TURBULĘCJA   , jest to kanał pilota lini lotniczej który opowiada o o swojej pracy . proszę posłuchać co o tych bateriach mówi . czas 1.01.08 - 1.02.46 . Przeżyć coś takiego na łódce gdzie taką baterię się schowa da bakisty to lipa   :bighair: tu jest link do filmu    https://www.youtube.com/watch?v=AjiJ5T1ktWg   

• 0

@Pawlo29... tak właśnie powstaje zamęt, jak.to kolega @Pietruk napisał. Litu jest trochę rodzajów, jedne są mniej stabilne inne w pełni bezpieczne... gość przytacza w tym wywiadzie liion,lipoly. Które w pewnych okolicznościach mogą stać się niebezpieczne. Wystarczy uszkodzenie mechaniczne bądź zwarcie. Za to.sa.mega lekkie i potrafią oddać dużo energii w krótkim czasie . Lifepo4 czy Lto sa pozbawione tych atrakcji, jednak są cięższe... poza tym akumulatory kwasowe potrafią być również niebezpieczne... sam puściłem z dymem kable grubości palca wskazującego przy kwasach, popazylem się lionami, odpaliłem kilka bms , mierników a nawet wytopilem terminale przy lifepo4 .także poczytaj trochę...Trzeba uważać i myslec

• Like 1

• 0

@Pawlo29... tak właśnie powstaje zamęt, jak.to kolega @Pietruk napisał. Litu jest trochę rodzajów, jedne są mniej stabilne inne w pełni bezpieczne... gość przytacza w tym wywiadzie liion,lipoly. Które w pewnych okolicznościach mogą stać się niebezpieczne. Wystarczy uszkodzenie mechaniczne bądź zwarcie. Za to.sa.mega lekkie i potrafią oddać dużo energii w krótkim czasie . Lifepo4 czy Lto sa pozbawione tych atrakcji, jednak są cięższe... poza tym akumulatory kwasowe potrafią być również niebezpieczne... sam puściłem z dymem kable grubości palca wskazującego przy kwasach, popazylem się lionami, odpaliłem kilka bms , mierników a nawet wytopilem terminale przy lifepo4 .także poczytaj trochę...Trzeba uważać i myslec

Ok  Masz rację jest tego kilka rodzajów , nauczka dla mnie jest taka  , że nie można wrzucać wszystkiego do jednego garnka   ;)  , a dla czytających żeby wystrzegali się tych  liion,lipoly co są one bardzo  nie bezpieczne o których jest mowa w wywiadzie z Kpt Dariuszem  Kulikiem   

• 0

Panowie tak trochę na inny temat. Warto bawić się w taką reanimację samemu? Nie mam zgrzewarki, musiałbym zrobić to tak jak na filmie. https://youtu.be/3M4blJoqiLk

Bateria też dokładnie ta sama. Od niezawodnej wkrętarki. Biorąc pod uwagę że na allegro są zamienniki za około 120zł.

Jest nawet oryginał za 90zł, ale obawiam się że to jakaś podróba bo coś tanio.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie tak trochę na inny temat. Warto bawić się w taką reanimację samemu? Nie mam zgrzewarki, musiałbym zrobić to tak jak na filmie.

Bateria też dokładnie ta sama. Od niezawodnej wkrętarki. Biorąc pod uwagę że na allegro są zamienniki za około 120zł.

Jest nawet oryginał za 90zł, ale obawiam się że to jakaś podróba bo coś tanio.

Wydaje mi się, że warto ! Zawsze można się czegoś nauczyć :)

• Like 1

• 0

@thug - polecam te ogniwka z video, kosztują po 20 PLN na Alle. Są na prawdę mocne, używam w e-papierosie. Nie każde ogniwo się nadaje, te LG mają dosyć wysyoki dozwolony prąd - 20 czy 30A. Jak wstawisz bateryjki 10A do wkrętarki, to prędko je dojedziesz. A inpojemność tych LG jest większa niż oryginałów - z tego co gość mówi x2.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

malo z lionami miale doczynenia, pare eksperymentow :) ale przy elektronarzedziach potrzeba sporo pradu zazwyczaj , tzn, ja bym celowal w ogniwa wysoko pradowe kosztem pojemnosci

W poradnikach jedni  eksperci piszą, że różnica napięcia nie powinna być większa niż 0,03 V, a inni że 0,05 V. Co do jakości 18650 to faktycznie do wkrętarki lepsze są wysokoprądowe. Przy 5 sztukach niema co oszczędzać lepiej kupić nówki ale oryginały (firmowe: sony, LG, Panasonic, sanyo). Przy większych pakietach można pomyśleć o kupnie 18650 z demobilu. Całkiem do rzeczy można kupić w cenie 4-5 zł.  Bo przy 120 sztukach cena gra rolę !

• Like 1

• 0

Naprawdę ? Nie rozumiesz ? Zobacz sobie pierwszy post. Intencja wątku chyba była inna.

Mirku stojąc na straży porzadku napisałeś już drugi post nie związany z tematem (spójrz na tytuł) a wystarczy wcisnąć przycisk "Zgłoś" i moderacja rozstrzygnie i ewentualnie posprząta cały offtopic. Bez urazy ;)

Ja ze swojej strony dziękuję pozostałym za chęć pomocy, wiem już wszystko co chciałem. Temat wkrętarki i jej aku wyczerpany. Może faktycznie lepiej było założyć nowy temat w cafe :)